"Elveda Kıbrıs" mı?

Televizyon’da bir dizi var  “Elveda Rumeli” ; Rumeli’yi, Balkanlar’daki topraklarımızın çoğunu, üzerindeki insanlarımızla birlikte kaybedişimizin, Rumeli’ye  “elveda” deyişimizin, oradaki insanlarımızın trajedisi. Ve de altındaki gafletin ve yabancı entrikalarının, onlarla işbirliği yapanların “belgeseli”. Korkarım aynı sebeplerle, aynı entrikalar ve yabancı -AB- “oyunları”  neticesi, yakında bir gün Kıbrıs’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de “elveda”  diyeceğiz ve ileride bir gün, bu trajedi hakkında da diziler yapacaklar... “Olmaz”  demeyin “olmazlar” hep olmakta ve korkarım bir gün, koca Osmanlı Devleti gaflet ve ihanetler yüzünden nasıl tarihe karıştıysa “Elveda Atatürk Cumhuriyeti”  de diyeceğiz... Zaten şimdiden bunun kapısını yapanlar, Cumhuriyete, devrini tamamlamış, hatta  “sahnede fazla kalmış”  bir olay olarak bakanlar var!

Talat olayı
Önceki yazımda, Cumhurbaşkanı Gül’ü ve Fransa’nın Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi kıyaslayarak, dünyada genel bir “liderler” deformasyonu -değerler erozyonu- olduğunu yazmıştım. Etrafa bakın; Türkiye’de ve dünyada, yakın geçmişe kıyasla örnekler çok!
Uzağa da gitmeyin. İşte KKTC  “Cumhurbaşkanı” Mehmet Ali Talat; Rauf Denktaş gibi vatansever, milliyetçi bir devlet adamından sonra, bütün siyasi hayatında, Rumlarla işbirliği-söz birliği yapmış, aşırı solcu bir politikacı. Bu mevkiye nasıl geldi? AKP Hükümetinin ve maalesef, çoğu Kıbrıs Türklerinin gafleti ve bir dizi ihanetler yüzünden!  AB’nin, Karen Fogg’un entrikaları ve rüşvetleriyle kandırılan Kıbrıs Türkleri Annan Planına “Evet”, Rumlar “Hayır” dediler. Planın gerçekleşmesinden ve böylece KKTC’nin hemen ortadan kalkmasından, bizi Allah, sonra da Rumlar kurtardı, ama AB’hiç bir vaadini tutmadı. Talat “kâr”, daha doğrusu “ziyan” kaldı! Güya KKTC Başkanı olan, Ankara’da Gül tarafından, alâ ile vâla ile karşılanan bu zat, kendi devletinin, KKTC’nin, adını kullanmıyor, özenle, “Kıbrıs Türk Tarafı”  veya “Kıbrıs Türk Halkı” veya  “Kıbrıslı Türkler”  diyor!

Uzman görüşü  
Kıbrıs konusunda uzman olan bir emekli diplomatımız, Talat’a şöyle hitab ediyor:
“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BMGS) Annan, 28 Mayıs 2004 tarihli raporunun 87’inci paragrafında şu talihsiz değerlendirmeyi yapmıştır: ... ’Kıbrıslı Türkler çözümü tercih ederlerken 1983’de yaratmaya niyet ettikleri ’devletin’tanınmasını amaçlayan, on yıllar boyunca sürdürdükleri politikaları da terk etmişlerdir...’Bu değerlendirmelere zamanında KKTC’nin itiraz ettiğine dair basında bir haber okumuş değilim. Demeçlerinizde “KKTC” kavramına yer verilmeyişinin veya asgari sayıda kullanılmasının uluslararası camia önünde BMGS Annan’ın değerlendirmesini doğrulamasından, Kıbrıs Ulusal Davamız adına endişe ederim!...”
Emekli diplomat ekliyor:  “BM, Ada’da iki ayrı Devlet’in varlığını, İki ayrı Halkın mevcudiyetini, İki Halkın Ada üzerinde siyasî egemenliğin kaynağını oluşturduğunu, yaşayabilir bir çözüm için, iki kesimli federasyonda, bazı küçük istisnalar dışında Kuzey’de sadece Türklerin, Güneyde sadece Rumların yaşaması gerektiği anlayışını, Federal bir çözüme hukukî ve siyasî bakımdan eşit iki tarafın egemen iradeleriyle ulaşılabileceğini... Güney Kıbrıs Rum Hükümeti’nin Kıbrıs Türk Halkı’nı ve O’nun bağımsız iradesiyle ilân edilmiş olan KKTC’yi temsil edemeyeceğini; Annan Plânı’na ret oyu vermekle Rumların müzakereye dayanan bir çözümü reddetmiş olduklarını; Rumların ret oyu vermekle aslında status quo’yu kabullenmiş olduklarını, kısacası, Ada’daki gerçekleri kabul etmemekte veya görmezlikten gelmektedir. BM ve AB, KKTC’nin egemenliği altındaki toprakların, bugün Rumların temsil iddiasında bulundukları 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin parçasını oluşturduğu şeklindeki Rum tezine arka çıkmaktadırlar... AB Konseyi, 26 Nisan 2004 tarihli açıklamasında, ‘KKTC’nin’ değil ‘Kıbrıs Türk Toplumunun tecrit edilmişliğinin sona erdirilmesinden’ söz etmiştir. Bu gerçekler karşısında KKTC’nin, sözde Başkanı olan Talat’ın ’Kıbrıs’ın Türk tarafı’ diye söz etmesinde, ters bir anlam ve kasıt var... ‘Rum Tarafı’yok hükmünde olan ’Kıbrıs Cumhuriyeti’ kavramına sürekli vurgu yapmayı nasıl kendileri için hak görüyorlarsa, Kıbrıs Türk Halkı için de KKTC’yi sürekli zikretmek o kadar haktır.”
 “Elveda Kıbrıs”  dizisi devam edecek mi ve nasıl bitecek?
ÖZÜR: Dünkü yazımda bugünkü Fransa Cumhuriyetinden  “4. Cumhuriyet”  diye söz etmişim; De Gaulle’ün ilk Cumhurbaşkanı olduğu, bugünkü Fransa Cumhuriyeti, 5. Cumhuriyettir.

Yazarın Diğer Yazıları