'PSYOP'

11 Eylül terör saldırısını izleyen aylarda ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) aralarında en yetenekli bilgisayar uzmanları, bazı gazeteciler ve stratejistlerle iletişim kuramcılarının bulunduğu gizli bir çalışma grubu oluşturdu. Ülkenin önemli gazetelerinden USA Today bu konudaki gelişmeleri şöyle aktarıyor:

“Terörizmle savaş operasyonlarında Pentagon, kaynağı belirsiz haberlerin (bunlar Washington’ı haklı gösterecek haberlerdir) yabancı basın ve yayın organlarında yayınlanması için psikolojik savaş operasyonları düzenliyor. ” Ortak Psikolojik Operasyonlar Destek Öğesi “ adı verilen bu küresel programın ayrıntıları, ilk kez programın başkan yardımcısı Mike Furlog tarafından gazeteye aktarıldı.”

Furlog, USA Today’ın sorularını yanıtlarken, bu kampanyayla yabancı medya organlarına yanlış haberler iletmeyi planlamadıklarını öne sürüyor. Yine Furlog, gazete makaleleri, reklamlar ve halka yönelik duyuranların psikolojik operasyonlarında önemli rolü olduğunun da altını çiziyor. Bu arada sahte İslami Cihad web siteleri kurulması ve buradan ABD’ye yönelik ciddi tehdit mesajları yayınlanması da Pentagon’un küresel psikolojik savaş biriminin yaptığı çalışmalar arasında.
Geçtiğimiz ay ABD’li gazeteci ve araştırmacı Brent Jessop, Pentagon’un terörizme karşı yeni küresel savaşımının kilit kavramını açıkladı: PSYOP... Bu sözcük, Aşırı Psikolojik Operasyonlar İçin Enformasyon Savaşı cümlesinin açılımı; bir anlamda, bu alanda yeni bir  “tür”  deniyor Pentagon uzmanları PSYOP ile 21’inci yüzyılın medyasının her türlü manipülasyon ve kışkırtıcı işlemler açısından oldukça uygun bir yapıya sahip olduğunu değerlendiren PSYOP kullanıcıları, küresel enformasyona sızarak onu ABD’nin ulusal çıkarları konusunda kullanmakta giderek uzmanlaşıyorlar. Eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in sözleriyle  “Önemli olan enformasyon operasyonunda elde bulunması gereken yol haritası...”

Brent Jessop, Rumsfeld’in PSYOP ile ilgili hazırlattığı gizli belgenin de  “yol haritası”  adını taşıdığını yazıyor:

“Ağ içinde (File) savaş” konsepti geliştiriliyor PSYOP belgesinde. Aynı zamanda bilgisayar dünyası ve sanal evrende kişisel şiddet ve terör tehditleri anında taranarak hedef bireyler ve gruplar değişik ülkelerde de olsa belirleniyor. PSYOP sanal evrende ve şebeke içinde yanlış, yanıltıcı mesajlar gönderme olanağına da sahip.

Yine PSYOP, karmaşık, çözülmesi güç hedeflerin doğru analizini yaparak multi medya kampanyaları oluşturabiliyor; karar verici merkezleri ABD çıkarları doğrultusunda kendi yönüne çekip ayrıca yanlış, ters karar almalarına da yardımcı olabiliyor. Bütün bu işlemlere, derin bilgiye ulaşıp onu kendi çıkarlarına tabi kılma süreci olarak da bakmak daha anlamlı bir açıklama sayılabilir.

Yine PSYOP’un hedeflerinden biri de cep telefonları, cep telefonu ve e-maillerini kontrol etmek, gerekirse sahtelerini göndermek. Karşı casusluk ve fiziksel saldırıları psikolojik savaş kriterlerine uygun kanallara taşımak. ABD’li yazarlardan Mark Baard, böylece Pentagon’un hem ABD içinde hem de yurt dışında paralel bir güvenlik ağı kurmaya çalıştığını öne sürü
yor. Baard’a göre, Pentagon bilgisayarlarda oluşturacağı bu dünyanın karşı yansıması yani paralel sanal ikizini kullanarak, propaganda mesajlarından askeri strateji açılımlarına kadar herşeyi deneyerek denetleme olanağına kavuşacak. Bu operasyonda anahtar kavramsa simulasyondan başkası değil.

PSYOP’ın simulasyon dünyasının sonsuz teknolojik açılımları, 1984 romanı yazarı Orwell’ın öngörülerini de aşarak, Big Brother’i uzaya taşıyor. Belki de PSYOP’u iyi anlamak için Post-modernist Filozof Baudrillard’dan ve onun simulasyon kuramından yardım istemek zorundayız...

Yazarın Diğer Yazıları