Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

BU FİNCANI YIKAYALIM!..

Bilindiği gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) PKK terör örgütüne darbe vurmak için 21 Şubat 2008 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren Irak’ın kuzeyine karadan girdi. 10 bin kişilik operasyon kuvveti, bir hafta sonra, 29 Şubat Cuma günü saat 04.00’ten itibaren de çekilmeye başladı.
Sekiz günlük bu süre boyunca kamuoyunda çok haber çıktı, tartışmalar
yaşandı.
Tartışmalara PKK’nın koruyucusu ABD ve Irak yönetimi de(Barzani ve Talabani) katıldı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 3 Mart Pazartesi günü yaptığı basın toplantısı ile tartışmalar sonlanacak diye beklenirken, bu gerçekleşmedi.

“HOŞUMA GİTMEYEN
ŞEYLER SÖYLEYİN”
Ortaya yeni sorular (belki de sorunlar) çıktı. Sorun varsa, bunlar önümüzdeki günlerde netleşecektir.
Şimdi Genelkurmay Başkanının açıklamalarına dönelim. Benim bu köşedeki yazım ve yorumum dün çıkacaktı, ancak bugüne bıraktım. (Kısa bir değerlendirmeyi Kanaltürk ana haber bülteninde yaptım.)
Hemen söyleyeyim, bu 8 günlük kara harekatı ve siyasi gelişmeleri değerlendirmek istemiyorum.
Her ne kadar, Sayın Genelkurmay Başkanı, “Arkadaşlarıma söylüyorum, biraz da hoşuma gitmeyen şeyler söyleyin, diyorum” dese de!..

KARŞILIKLI
AÇIKLAMALAR

Irak’ın kuzeyindeki PKK yuvalarına karşı yapılan hava harekâtının ardından, yoğun kar yağışı altında gerçekleşen 8 günlük kara harekâtı sürecinde basına yansıyan açıklama ve gelişmeleri, tarihe not düşmek açısından sıralayalım.
- Genelkurmay 22 Şubat’ta, bir gün önce kara harekâtı başladığını açıkladı.
- Aynı gün, ABD Beyaz Saray Sözcüsü Scot Stanzel, “Bilgilendirildik, ancak harekâtın boyut ve süresinin sınırlandırılmasını istedik” dedi.
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormak, “Operasyon mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalı” dedi.
- 23 Şubat’ta Irak Kürt Yönetimi (onlara göre Kürdistan) Başkanı Mesut Barzani, “Saldırıların asıl amacı Kürdistan’tır” dedi.
- 24 Şubat’ta Irak Hükümeti, “Türk askerleri en kısa sürede çekilmelidir” açıklamasını yaptı.
- 27 Şubat’ta ABD yönetimi, harekâtın bitirilmesi için açıklamalarını yoğunlaştırdı. Ankara’ya gelmeden önce Hindistan’da konuşan ABD Savunma Bakanı Gates, “Operasyonun bir ya da iki haftadan fazla sürmemesi gerektiğini Türk yetkililere söyledim” dedi. Ve diplomatik tehditte bulundu: “Yoksa, ABD istihbarat desteğini keser!.”
- ABD Savunma Bakanı Ankara’ya gelip aynı sözleri yüzümüze karşı da söyledi.
- Aynı gün, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, “Bunlar ABD’nin resmi görüşüdür” diyerek açıklamaları onayladı.
- ABD Savunma Bakanı daha ülkesine varmadan, havadayken Başkan Bush, “Türkiye harekâtı en kısa sürede bitirmelidir”
dedi.
- Türk milleti, bu açıklamaları endişe ile izler ve “Biz sömürge miyiz?” diye tepki gösterirken, bizim yetkililer, “Hedefe ulaşınca döneriz” türünde açıklamalar yaptılar. Millet, “İşte böyle kafa tutulur!” diyerek mutlu oldu..
- Hattâ, Sayın Orgeneral Büyükanıt, “Kısa süre, izafi bir kavram, bazen bir gün, bazen bir senedir. Biz PKK ile 24 yıldır mücadele ediyoruz. ABD kaç yıldır Afganistan’da?. Kendilerine anlattım, anlayışla karşıladı” dedi.
Derkeen, İngiliz haber ajansı Reuters ve Irak kaynakları “Türkler çekiliyor!..” diye haberler yayınladılar.
Türk milleti “Olamaz!” diye düşündü ve şoke oldu..

BU FALA BAKMAK
İSTEMİYORUM!..

Ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Deniz Baykal, “PKK’nın tasfiyesi istenmedi!.. Ameliyatta içerde parça kaldı” dedi.
Genelkurmay Başkanı, “Siyasi polemiğe girmek istemem” diyerek, Baykal’a yanıt verdi: “Görevimizi siz mi belirtiyorsunuz, tayin ediyorsunuz ki, görev tamamlanmadı, diyorsunuz?. Görev tamamlandı!..”
Sayın Büyükanıt, Başbakan Erdoğan’ın “Ulusa sesleniş” konuşmasının ilk metnindeki “Harekât devam ediyor” sözünü son anda değiştirmesi üzerine yapılan tartışmalarda Başbakanın haklı olduğunu şu sözlerle açıkladı:
 “Ben kimsenin avukatı değilim ama, kayıt yapıldığı tarihte o ibare doğruydu!..”
Ve iddialar konusunda da, “Kanıtlasınlar üniformamı çıkarırım!..” diyerek istifa sinyali verdi.
Sadece kendisi için değil, tüm komutanlar için “Biz bu üniformaları çıkaralım” garantisi verdi!..
Hani, fal baktırırken, iyi şeyler duymak istersiniz de, falcı bazen “İyi şeyler görmüyorum. Ben bu fala bakamam. Hemen fincanı  yıkayalım” der ya..
İşte ben de şimdi, bu fala bakmak istemiyorum.
Bu fincanı hemen yıkayalım!..
Fincanı yıkayalım ve hayırlar dileyelim..

Yazarın Diğer Yazıları