Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

BARZANİ İLE GÖRÜŞÜLÜYOR..

Dünkü “Kürdistan’ı tebliğ etti, gitti” başlıklı yazım üzerine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek aradı.
“Ben, ’Dünün postal yalayıcısı’sözünü Talabani için değil, Barzani için söyledim” dedi.
Bu açıklama üzerine, her hafta Salı olan yazı günümü beklemenin gecikmeye yol açacağını düşündüm ve şimdi yazıyorum. Cemil Çiçek’in telefonla yaptığı açıklamalar, bu konuda yeni bilgi ve teyitler(doğrulamalar) içeriyor.
Yeni tartışmalara da gebe..

“İSTİHBARAT VE DIŞİŞLERİ GÖRÜŞÜYOR”
Ülkesinin egemenliğini işgalci ABD’ye gönüllü teslim eden Irak’ın sözde ve kukla Cumhurbaşkanı Talabani, Ankara’ya yaptığı ziyarette, hem “Kürdistan” dan söz etmiş, hem de “Barzani ile görüşün” demişti.
Meğerse görüşüyormuşuz!..
Türk kamuoyu ve basını “Bu görüşme olur mu?” ve “Bu kadar da olmaz” diye düşünürken, Cemil Çiçek bu görüşmenin uzun süredir olduğunu teyit etti:
“Devlet aşiret reisleri ile de görüşür. Bunlar İstanbul’da  toplandı, Ankara’ya geldiler daha önce. Bu görüşmeler uzun süredir yapılıyor.”
Beni arayan Çiçek’e, “Kim görüşüyor?” diye sordum.
“İstihbarat ve Dışişleri birimleri görüşüyor” dedi.

“TÜRKİYE KALE  ARKASINDAN  SEYRETMEZ!..”
Başbakan Yardımcısı Çiçek, “Türkiye gelişmeleri kale arkasından seyretmez” diye devam etti.
Sorularım üzerine, “Senin gibi bir gazeteci bunları bilmez mi? Bunlar çok olağan” tavrıyla şunları söyledi:
 “Türkiye Cumhuriyeti, Irak’taki Türkmen ve Şii liderlerle de görüştü. Onları seçime girmeye ikna etti.
Türkiye orada önemli rol ifa ediyor.”
Talabani ve ABD’nin eskiden bu yana “Barzani ile görüşmemizi” istemesini netleştirmek için “Yani biz resmen görüşüyoruz, öyle mi?” dedim.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “İyi soru soran Cevizoğlu bana amma da safça soruyor” diye düşündüğü ses tonundan hissediliyordu:
“Resmen muhatap kabul edip etmeme önemli. Devletin Barzani’yi resmi muhatap kabul etmesi başka, birimlerimizin görüşmesi başka. Resmi muhatabımız Irak merkezî hükümetidir.”

BARZANİ’NİN  NANKÖRLÜĞÜNE YANIT..
Cemil Çiçek, hâlâ “Dünün postal yalayıcısı” sözünde ısrarlı.
Ancak, muhatabı farklı.
“Barzani’nin Talabani’den fazla rahatsız edici beyanları var. Bu sözlerim Barzani ile ilgilidir. Barzani’nin, Türkiye ile ilgili rahatsız edici açıklamaları oldu.
Türkiye’nin vaktiyle kendisine yaptığı iyiliği hatırlatmak için söyledim.
Bu sözlerimin arkasındayım.”
Başbakan Yardımcısı, Talabani geldiğinde kendisine refakat etmesinin “Devlet görevi” olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Sizin yazılarınızı başkaları kaynak olarak kullanır, yanlış anlaşılma olur. Bunu düzeltmek istedim” deyince, ben de tarihe doğru bilgiyi kaydetmek istedim.
Ancak, Barzani ve diğer aşiret liderleri ile yapılan görüşmeler ve içeriğinin de yeni tartışma yaratacak boyutta olduğuna inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları