Mehmet Akif Ersoy Şiir Ödülleri..."Lâl"...

Azîz gönüldaşlarım, şiir ve hikâye yarışmaları, edebiyat ve okuma zevkini tatmaya başladığım ilk gençlik yıllarımdan itibaren beni heyecanlandırmıştır. Öğrencilik günlerimde şiir okuma yarışmalarına katılmak için sabahlara kadar kendi kendime provalar yapardım. İlerleyen yıllarda şiir ve hikâye yarışmalarında seçici kurul üyeliği heyecanını da yaşadım. Hele hele yarışmada dereceye giren eserlerin tespitinden sonra, sıra rumuz zarflarının açılıp, eser sahiplerinin gerçek kimliklerinin belirlenmesine geldiğinde, genellikle jüri üyelerinin kan dolaşımı hızlanır. Çünkü bu gibi yarışmalarda derece alanlar edebiyatımız adına yeni bir isim, yeni bir ümittir. İşte Türk Edebiyatı Vakfımızca düzenlenen Ömer Seyfeddin Hikâye Yarışmaları’ndan ışıldamaya başlayan ve Türk Hikâyeciliği’ne yeni soluklar kazandıran isimler de bizim sevincimiz ve gururumuz olmuşlardır...
Bunları niye mi arz ettim?.. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 93’üncü yıldönümü olan 18 Mart Salı sabahı, Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezi’nde çok mânâlı bir ödül törenindeydim. Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından düzenlenen  “Millî Şair Mehmet Akif Ersoy Şiir Yarışması” nda dereceye girenlerin ödülleri, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı bu törende sahiplerine verildi.
Mehmet Alkan desem, dostlarımdan pek çok kimse adıyla bilmez kendisini... Çünkü o bizim kuşak Türk Milliyetçileri’nin fedakâr ve çilekeş  “Tarkan” ağabeyidir. İşte Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan bey ve konsey üyeleri, birkaç ay önce ilan edilen ve 5 bin YTL birincilik ödülü konulan  “Millî Şair Mehmet Akif Ersoy Şiir Yarışması” nın  “Onur Kurulu Üyeleri” arasına, Bahtiyar Vahabzade, Cengiz Aytmatov, Nuri Gürgür, Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, Yavuz Bülent Bakiler büyüklerimle beraber, adımı yazmayı kararlaştırarak beni onurlandırmışlardı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin tarihinde ilk defa böyle bir yarışma açması, gerçekten çok mânâlı ve önemli. Hepimizin bildiği gibi İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif bey Halkalı Baytar Mektebi mezunudur. Yani 19 yıl devlet hizmetinde fiilen çalıştığı mesleği veterinerliktir.

’Sürgün Şaire’den yepyeni mevlid...
Biri birinden muhteşem şiirlerini zevkle okuduğumuz Ali Akbaş’ın başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Müziği gençlik Korosu Şefi Dr. Veteriner Hekim Cumhur Koca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Sanat Yönetmeni Veteriner Hekim İrfan Gürdal, Şair İmdat Avşar, benim sevgili ağabeyim, Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şair Serhat Kabaklı ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yard. Doçent Dr. Veteriner Hekim Yakup Deliömeroğlu’nun oluşturduğu Seçici Kurul, gönderilen yüzlerce eser arasından kılı kırk yararak, gerçekten muhteşem bir şiiri, hem de neredeyse kitap hacminde bir şiiri birincilik ödülüne layık görmüşler. Bu fânî dünyayı şereflendirmiş en muhteşem insanı, alemlere rahmet olarak gönderilişini önceki gece hûşu içinde kutladığımız Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’i (sav) anlatan,  “sevgili” ye yazılmış 34 mektubu sinesinde barındıran, şairinin gönlünden yaşlarla ve serbest vezinde dökülen, yepyeni bir  “mevlîd”  diyebileceğimiz bu çok uzun şiirin giriş bölümünü beraber okuyalım mı...

LÂL
Bismihû,
Kaleme ve onun yazdıklarına and
olsun ki,
Ra Tanrısı’nın yerle bir olduğu demde,
Hokka’da harflerini giydirdiğim elbiseler,
Dar gelirken,
“Sözcüklere güç ver” nidaları
avuçlarımdayken,
Aynı kağıda,
Topraktan yazılmış,
Otuz dört mektubu sığdırmanın,
Gizli sancısıyla,
Hu’da demlendi bu sözler.
Şiir oldu.
Oysa,
Ben şiir yazmayı hiç istemedim ki
O’nu anlatmaktan başka.

Birincilik alan  “Şaire” yi, 24 yaşına birçok çileyi ve başarıyı beraber sığdırmış olan Yeter Demir’i kendi kaleminden tanıyalım:
“1983 Sivas doğumluyum. 2000- Kağıthane İmam Hatıp Lisesi’nden mezun oldum. 2001-Haliç Üniversitesi İsletme Fakültesi’ni kazandım. 2002-Wirtschaft İsletme Fakültesinde okudum. Daha sonra bölüm değiştirdim. 2006- Viyana Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde okuyorum. Halen eğitimim devam ediyor.
Viyana’da özel bir enstitüde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptım. Aynı kurumda şu an kütüphanecilik dersleri veriyorum. Viyana Juwa Eğitim Merkezi’nde Türkçe öğretmenliği yaptım. Bütün Avrupa’da çıkan Sabah Ülkesi Dergisi’nin editörlüğünü yaptım. Avusturya’da Almanca ve Türkçe yayınlanan Pusula Gazetesi’nde basın danışmanlığı yaptım. Aynı gazetede halen köşe yazarlığı yapıyorum. Şimdilik Viyana’da yaşıyorum.”
Başörtüsü mağduru olan ve okuyabilmek için Viyana’da  “gönüllü sürgün” yaşayan Yeter Demir kızımız, ödülünü Tarım Bakanı Mehdi Eker beyin elinden aldı.

Diğer Ödüller...
Yarışmada  “İstanbul Üstüne Sesler/Bercesteler”  başlıklı şiiriyle ikincilik ödülüne layık görülen Celalettin Kurt’a 3 bin YTL’lik ödülünü ve plaketini, kendisi de veteriner hekim olan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu bey verdi. “Mavi Bereli Resim”  başlıklı şiiriyle üçüncüğü kazanan Doç. Dr. Halil Altuntaş da yine Veteriner Hekim olan Bayındırlık eski Bakanı MHP Afyon Milletvekili Prof. Dr. Abdulkadir Akcan’ın elinden aldı 2 bin YTL’lik ödülünü.
Ve bin YTL’lik özendirme ödülleri, “Yaşıyoruz” adlı şiiriyle Gizem Özcan’a,  “Mehmet Akif’e”  adlı şiiriyle Abdurrahman Yılmaz’a,  “Bağışla beni Anne”  şiiriyle Meltem Gücek’e verildi. Mansiyon alan Gizem Özcan’ın İstanbul Bakırköy Mustafa Necati İlköğretim Okulu öğrencisi olduğunu söylemeliyim.
Seçkin ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı ödül töreninde, Yard. Doç.Dr. Yakup Deliömeroğlu  “Mehmet Akif Ersoy’un Şair Kimliği” , Prof. Dr. Ferruh Dinçer de  “Mehmet Akif Ersoy’un Veteriner Hekim Kimliği”  konulu birer tebliğ sundular. Tören Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun Akif’in eserlerinden bestelerinin de icra edildiği nefis konserle sona erdi.
Yarışmada derece alan şairlerle beraber, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’ni bu manalı yarışmayı düzenlediği için kutluyor ve gelenekli bir yarışma olarak devam ettirmelerini diliyorum. Birinci olan  “LÂL” ’in tamamı ile birlikte ilk 3’e giren şiirleri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin tvhb.org.tr adlı sitesinden okuyabilirsiniz.
Önceki gece idrak ettiğimiz Mevlid Kandilimiz ve gelenekli Nevruz Bayramımız kutlu olsun; hanelerimiz, ocaklarımız bahar bereketiyle müjdelensin...

Yazarın Diğer Yazıları