Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Biri Ten Biri Can Türkiye Türkmenistan

Küresel vampirin Türkiye’ye gelişi yüzünden Türkmenistan Cumhurbaşkanı’nın ziyareti kamuoyunda gereken ilgiyi görmedi. Gelişmede dünya birinciliğini yıllardır elinde bulunduran Türkmenistan’ın efsanevi lideri merhum Türkmenbaşı’ndan sonra göreve gelen Gurbanguli Berdimuhammedov bütün olumsuz koşullara rağmen 4 önemli anlaşmaya imza atarak ata topraklarımıza döndü.
Türkmenistan denince hemen dünyanın en zengin rezervi akla geliyor. Merhum Türkmenbaşı yıllar önce,  “Rusya’dan 100 dolara alacağınıza bizden 10 dolara alın”  diyerek dönemin Enerji Bakanını bir güzel boyamıştı. Ama egemenliğimizi her alanda paylaşmayı politik hale getiren zihniyet, dış politika ve ekonomide ABD ve AB’yi doğal gazda da Rusya’ya bağımlı hale getirdi.
Sayın Beldi Muhammedov’un Türkiye’ye gelişi sırasında Türkiye Türkmenistan dostluk derneğinin organizasyonuyla 24 Mart Pazartesi günü başkent Ankara’da,  “Dünya Türkmenleri İnsanperver Birleşiği” toplantısı yapıldı. Dünya Türkmenleri Konseyi olarak bilinen son derece önemli kurulun yaptıklarından ne yazık ki Türk milletinin pek fazla haberi yok. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu konsey üyesi olmakla beraber toplantıya ev sahipliği de yaptı. Türkmenlerin tarihte değişik coğrafyalarda bir çok devlet kurduğunu hatırlatan Halaçoğlu, hem Türkiye hem de Türkmenistan devletlerinin kurucularının Türkmen olduklarına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Beldi Muhammedov adına başkan yardımcısı Hıdır Saparliyev Türkmenistan’daki son 15 yıldaki ekonomik ve kültürel gelişmeleri özetledikten sonra dünya Türkmenleri’nin bir araya gelerek ilişkileri geliştirmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Türkmenistan’da iş yapan iş adamları, Muhittin Türk, Sehit Endel, Adem Nural, Erdal Aktunç, Hikmet Sabancı, Ali Birsel’in yanında Türkiye Türkmenistan Dostluk Derneği Başkanı Mustafa Aydın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Türkmen Edebiyatı Profesörü Abdurrahman Güzel, Oğuzlar (Türkmenler) tarihi hocası Prof. Dr. Yaşar Kazım Koproman, Türkiye Yörük Türkmen vakfı başkanı Mustafa Tombuloğlu, İran Türkmenleri temsilcisi Dr. Pelzat Mercan, Irak Türkmenleri adına Hasan Özmen, Suriye Türkmenleri temsilcisi Abdulkerim Ada, ve Cumali Ünallı gibi isimlerin katıldığı toplantıda yürekleri heyecanlandıran konuşmayı derneğimizin kurucu başkanı Selahattin Baysal yaptı. Afganistan, İran, Irak, Suriye, balkan ve Türkiye Türklerine hitap eden Baysal’ın merhum Arif Nihat Asya’nın  “Yoksa şu toprakta oğuz, yoksa şu sayfada oğuz bizde yoğuz biz de yoğuz”  dizeleri oğuz şairi Asya’nın ruhuna fatihalar göndermemize vesile oldu.
Türk milliyetçiliği hareketinin önemli kilometre taşlarından olan Baysal, Türkmen şairi Bedri Sarıyev’in:
“Şeceran Oğuzdan, tecimsicim (soyum)
Denirdonlu Göroğlu yiğidim kırkmen,
Nişanım bellidir, arğır bürgüt (şahin-kartal) men
Bir köten gel yandır hem Türk hem Türkmen”
mısralarına Türkmenlerin ulu şairi Mahtumkulu’yla devam etti:
“Yiğit oldur yurt üstünde,
Canım belse din üstünde,
Koç yiğitler il üstünde,
Namus bilen ar gerektir”
Baysal’ın okuduğu dizeleri dinlerken aklıma TBMM’deki milletvekillerinden 370 tanesinin Türkiye Küba dostluk grubuna üye olmak için başvurması ve yönetimde yer almak için harcadıkları çaba geldi. Meclis çatısı altında Oğuz (Türkmen) olduğunun bilincinde olan bazı milletvekillerini tenzi ederek diğerlerine  “Dünya Türkmenleri için ne yaptınız”  sorusunu sormaya hakkımız yok mu?
Damarlarında asil Türk kanı dolaşan Berdimuhammedov’un şahsında Anayurt anavatan birisi ten birisi can Türkiye Türkmenistan Türkmenlerini candan selamlıyor dünya Türkmenleri İnsanperver Birleşiği Merkezine başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları