61 ile özüne dönmek!..

Sadri Şener’in, “Forma numarası 61 olanları toplayacağım” beyanı ile kadrosunun büyük bölümünü yenileme düşüncesinde olan Trabzonspor’da, bazı çevreler, yine öze dönüşten söz etmeye başladılar.
Trabzonspor’da “Öze dönüş” ten söz edilmesinin nedeni, sonuncusu 1983-84 sezonunda kazanılmış 6 şampiyonluğa imza atan kadronun tamamına yakınının Trabzon kökenli futbolcularla elde edilmiş olmasıdır. Başka bir deyişle, ille de çeyrek asırdır yaşanmamış şampiyonluk heyecanı nedeniyle, o özlü olduğu kadar özel yılların aranmasıdır bu söylemler.
Ancak, bazı olayları ve başarıları o günün şartlarında değerlendirmek gerekir. Trabzonspor’u şampiyonluklar kazandığı yıllarda, daha doğrusu 1984’den önceki dönemde, para bu kadar her yere hakim değildi.
Ne zamanki, Turgut Özal’ın Anavatan Partisi ile serbest piyasa ekonomisi dediğimiz kapitalin, daha Türkçesi paranın hakimiyeti arttı, Nasrettin Hoca’nın deyimi ile parayı veren düdüğü çalmaya başladı. Bakın 1984’den bugüne kadar geçen sürece Trabzonspor tek bir şampiyonluk elde edememiş, sadece bir keresinde 1995-1996’da direkten dönmüş, hatta kimilerine göre de para gücü tarafından döndürülmüştür.
Bu gerçekleri göz ardı ederek, dahası bugüne değil de, daha çok geçmişe bakarak şampiyonluk denen hedefe ulaşmak o kadar kolay değildir artık.
Mutlaka, birbirini tanıyan, anlayan insanların oluşturduğu topluluğun heyecanı ve birlikteliği daha üsttedir. Ama, sadece bu yeterli değildir.
Günümüzde bin endüstri haline dönüşen futbolun para, yıldız ve yabancı gerçeğini yok sayarak, hatırlandığında herkesi heyecanlandıran efsane Trabzonspor’daki o dönem ruhu ile bugün başarıyı elde edemezsiniz.
Hem futbolcu bazında, hem de teknik adam bazında...
Son 25 yıldır İstanbul’un 3 büyüklerinin kadrolarını incelenip, yabancıların kaç şampiyonluğa imza attıkları görülebilir. Hem futbolcu, hem teknik adam olarak..
Aslında bu teknik adam konusu da Trabzonspor için bir handikaptır...
Çünkü, öze dönme de futbolcular kadar, Trabzonlu teknik adamlarda söz konusu edilmektedir.
Aslında bunun da cevabı istatistiklerde vardır.
Trabzonspor’un özel dönemlerinde Ahmet Suat Özyazıcı 4, Özkan Sümer 2 şampiyonluk elde etmişlerdir. Onların dışında Türkiye Ligi’nde bu heyecanı tadan sadece Fatih Terim ile Mustafa Denizli’dir.. Teknik adam olarak da başarı yabancılara aittir. Ancak, bu yerli, Trabzonlu futbolcu ve teknik adamla bu iş olmaz demek değildir.
Ama, unutulmaması gereken de bir gerçektir.
Öze dönüşü, kendine dönüş olarak algılarsanız, o zaman kendi başınıza kalırsınız. Yalnız kalırsınız. Bugünkü sistemi inkar ederek güçsüz düşerseniz.
Öze dönüş, bu gerçekler göz ardı edilmeden aranmalı, 61 numaralı formaları giyenlere de, yetenekleri ve ihtiyaçlara göre bakılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları