Celal Bayar 125 yaşında!

Dün 15 Mayıs TC’nin 3.Cumhurbaşkanı rahmetli Celal Bayar’ın 125. Doğum Yıldönümü idi. Rahmetli 1985’de 102 yaşında vefat etti.
Celal Bayar, babamın yakın arkadaşı idi. Tanışmaları 1919’da babam ve 2 subay arkadaşının Ayvalığa, Anadolu ve Rumeli’de kendiliğinden başlayan “Müdafaa-i Hukuk” hareketinin öncülerinden  “Galip Hoca” yagitmeleriyle başlar! Bunu Bayar kendisi bana anlatmıştı; üç arkadaş, İttihat ve Terakki’nin  “mesul muhasibi” olan Mehmet Celal Bey’den, Orta Asya’dan, Türkiye’yi kurtarmak isteyen Enver Paşa’ya iltihak etmek için yolluk isterler... Galip Hoca (Celal Bey)  “Para vereyim, ama siz Sivas’a gidin, Mustafa Kemal’e iltihak edin”  der ve onlar da öyle yaparlar!
Bayar babamla yakın dost oldu... Mehmet Celal Bey 1924’de Mustafa Kemal’in emriyle Türkiye İş Bankası’nı kurunca, 1960’a kadar bankanın yönetim kurulunda kaldı.  Evimize sık sık gelirdi. Sonuna kadar da yakın dost kaldılar!
* 1946’dan sonra Anakara’da VATAN gazetesi muhabiri iken -itiraf edeyim - yeni kurulan Demokrat Parti’nin Ankara’daki Genel Merkezi’nde toplanır,  “basın ataşeleri”   gibi çalışır. Bayar’a, Menderese, siyasi gelişmeler hakkında edindiğimiz bilgileri taşırdık... Bayar’ın, Menderes’in yurt gezilerinde de onlara refakat eder gazetelerimize onlar lehinde haberler iletirdik. 
O muhalefet yıllarında Celal Bayar’la beraber Atatürk Bulvarı’nda kol kola yürür, sohbet ederdik! DP iktidara geldikten sonra 1959’da Basın Yayın Genel Müdürü tayin edilince, ilk olarak, Florya’ya yazlığına gittim ve elini öptüm, duasını aldım!   ...

Mayıs olayları
* Geçenlerde yazdım: Mayıs ayı her nedense Türk tarihinde önemli bir ay... 19 Mayıs 1919 Milli Mücadele’nin başlangıcı idi! DP 14 Mayıs 1950’de iktidara geldi ve 27 Mayıs 1960 ise milli birliği alt üst etti.15 Mayıs 1883’de Gemlik Umurbey’de doğan Celal Bayar 27 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığından düşürüldü... Hep beraber Yassıada’ya tıkıldık, kader bizi o  “adada”  birleştirdi, sözde “Yüksek”  ve aslında “Adaleti”  olmayan mahkemenin huzuruna beraber çıkardı!
Celal Bayar - Kurtuluş Savaşı’nın Galip Hocası-  vatansever, milliyetçi bir insandı ve bu muameleleri, o  “Mahkemenin”  verdiği idam hükmünü hak etmemiş, hükmü izzeti nefsine yakıştırmadığı için de intihar etmeye teşebbüs etmişti! 27 Mayıs günü pek güvendiği Muhafız Alayı Komutanı Albay  “bizim Osman (Köksal)”  tarafından tutuklanırken de intihar etmek istemiş ve tabancasını çıkarmıştı! Tabancayı elinden zorla aldılar, engel oldular!

Anma
Bayar dün, Ankara’da Atatürk Kültür ve Dil Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen bir  “vefakârlık” töreninde anıldı! Bayar’ın kızı Profesör Dr. Nilüfer Gürsoy ve torunları Emine Gürsoy Naskali ve Akile Gürsoy konuştular, Babalarını - dedelerini - anlattılar. Başta, Bayar’ın çok sevdiği 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve kurduğu İş Bankası’nın bugünkü Genel Müdürü Ersin Özince ve diğerleri,  merhumun çeşitli taraflarını, başarılarını dile getirdiler!. Bayar hem Türk Milli Bankacılığının hem milli endüstrinin öncüsüydü! .
102 yaşına kadar
Bayar’ın idam hükmü yaş haddinden kaldırılınca Kayseri apishanesinde yattı ve 1964’de tahliye edildi.  26 Ağustos 1985 yılına, 102 yaşına kadar Çifte Havuzlar’daki evinde yaşadı. Ben, o ölene kadar, her fırsatta yanına gittim, hem hatıralarını dinledim hem de günün olayları hakkındaki isabetli değer-lendirmelerini dinledim.  Hafızasını ve muhakeme kabiliyetini sonuna kadar muhafaza etti...
Büyük bir devlet adamıydı... Yerini içerde ve dışarıda doldurmuş ve milli onuru korumuş, dünyanın saygısını kazanmıştı... Bayar bugün TC Başkanı olsaydı bugünkü haleflerinin yaptıklarını kesinlikle yapmaz ve irticaya karşı çıkar, yabancıların talimatlarını elinin tersiyle reddederdi! Çünkü O’nun için tek örnek Mustafa Kemal Atatürk idi!  Onu rahmetle, saygıyla anıyorum!

Yazarın Diğer Yazıları