Trabzonspor alt yapısı...

Şampiyonlukların ard arda geldiği yıllarda, kadronun yüzde 90'ı futbolcu tarlası olarak adlandırılan Trabzon'dan olan bordo-mavili takımda, 1985'den sonra giderek düşen bu oran, geçen sezon en alt seviyeye indi. Bu sezon kadrosunda Trabzon kökenli oranının ise 9-10 futbolcu ile biraz artacağı anlaşılıyor.
Aslında dikkat çekmek istediğimiz konu kökeninin Trabzonlu olup olmaması değil, Trabzonspor'un alt yapısından yetişip de A takım kadrosunda yer alanların sayısının giderek azalması.. Geçen sezon o da ikinci yarıda bir Barış Şimşek de olmasaydı, Trabzonspor'da alt yapıdan gelerek A takımda yer alan diye tarif edilen futbolcu hiç bulunmayacaktı.
O zaman sorun, Trabzonlu da değil, Trabzonspor alt yapısında...
Geride bıraktığımız sezonun dikkatleri üzerine çeken ekibi Sıvasspor'da PAF takımının aynı sezonu şampiyon tamamladığı göz  önüne getirilirse, başarıda alt yapının ne kadar önemli olduğu bir kere daha anlaşılır. Aynı sezonda Trabzonspor'un 7'inci olduğu da hatırlandığında, bordo-mavili ekibin kötü sezon geçirmesinin nedenleri arasında temelin sakat hale gelmesini koyarsak, haksızlık mı etmiş oluruz? Hayır.. Hele hele, Trabzonspor'da alt yapının başında, Türkiye'de bu işin önderlerinden olduğu bilinen Özkan Sümer bulunmasına rağmen…
Öyleyse neden alt yapıdan artık, Şenol, Turgay, Necati, Kadir, Cemil, Ali Yavuz, Hüseyin, Bekir, Ali Kemal, Necmi, Ahmet diye bir çırpıda sayabildiğimiz o efsane kadrodakileri hatırlatan gençler gelmiyor.
Ya Trabzonlunun huyu, suyu değişti… Ya alt yapı torpille seçilenlerin uğrak yeri oldu.. Ya da Özkan Sümer günün şartlarına göre alt yapıyı dizayn edemedi, süper yetenekleri yetiştirecek teknik adamları görevlendirmedi..
Belki de, cevap soruların tümünde parça parça saklı… Yani eksiklik sadece ne huyun suyun değişmesinde, ne gerçekten hak eden yeteneklerin alt yapıya alınmamasında, ne de Özkan Sümer'in kendini yenileyememesinde…
O zaman ne yapmalı? Sadri Şener yönetimi, tıpkı üst yapı dediğimiz A takım kadrosunda geleceğe yönelik yaptığı radikal müdahale gibi bir uygulamayı alt yapı için de düşünmeli, gerçekleştirilmeli…
Ancak, "alt yapı" diyerek temelde başlanılacak bu yenileşme de, özellikle bir noktaya çok ama çok dikkat edilmeli.. Trabzonspor için alt yapı demek, sadece 5 yaşından itibaren sadece Trabzonspor formasını giyenler olarak algılanmamalı… Trabzon'daki sayıları 100'e varan amatör takımın yanısıra çevre illerdeki genç yeteneklerle mutlaka izlenmeli ve "tam zamanı" denilerek kadroyu dahil edilmeli.. Yoksa, körü körüne, ille de Trabzon kökenli ısrarı ile alt yapıyı oluşturmak yarardan çok zarar getirir ki, son yıllardaki başarısızlığın temelinde zaten biraz da bu düşünceye fazlasıyla kendini kaptırmak yer almıştır.

Yazarın Diğer Yazıları