Spor ve milliyetçilik

Doğrusunu söylemeliyim; sporla, futbolla pek ilgim olmadı... Günün ünlü futbolcularından  “Baba”  Gündüz, ağabeyimdi ama onun maçlarının ancak bir ikisine gittim! Ama milli maçlar beni her zaman çok heyecanlandırdı. Seyrederken, zaman zaman kalbim duracak gibi olur! Ancak, galiba batıl bir itikadım var; sanki ben maçı başından sonuna izlersem, o maçı kaybederiz diye korkarım. Bundan evvelki maçları sonuna kadar seyretmedim ve ikisinde de galip geldik. Mucize neticeleri ertesi sabah öğrendim! Havalara zıpladım! (Tabii mecazi anlamda!)


Son maç
Önceki gece, Almanya ile karşılaşmayı sonuna kadar seyredeyim dedim ve işte neticede, kazanamadık! Tövbe; bundan sonra milli maç seyretmeyeceğim!
Ama Fatih Terim’i tebrik etmeli, oyuncularımız şahane oynadılar.
Egemenlik hep onlardaydı; onları candan kutluyorum. Top hakikaten yuvarlak ve de şans meselesi. Ne kadar iyi oynarsak oynayalım, bir dakikada, bir saniyede şans dönüyor!


Herkes milliyetçi
Milli maçlarda heyecanlanmak, bayrak sallamak da  “milliyetçiliğin, Türklüğün” gereği ve ne hikmetse bu maçlar vesilesiyle, herkes  “milliyetçi”, hatta “Türk” oluverdi! Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand  bile... Tabii bir dahaki milli maça kadar!
Ama milli karşılaşmalar, bazı duyguların kolaylıkla ölemeyeceğinin bir umut işareti!
Bilemem; şimdi futbolda milliyetçi olanlar, gerçek bir savaşta ne yaparlar. Savaştan kaçmak için  “vicdani redde” mi sarılırlar, Güneydoğu’daki gerçek savaş konusunda olduğu gibi düşmanlara mı hak verirler?
Bazı malûm liboşlar Milli maçlardaki  “milliyetçiliğe” de tepki gösteriyorlar! Kırılma noktası da bu!
Umut verici bir gözlem; Kürt vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu, Avrupa’da yaşayanlar ellerinde Türk bayrakları Milli Takımı alkışlıyorlar ve bu yüzden de, “ötekilerin”  tepkisini çekiyorlarmış!
Bir gözlem daha; artık “çifte vatandaşlık”  var. Yani sonradan Alman vatandaşlığına geçenler, fakat doğuştan Alman vatandaşı olan Türk asıllılar dünkü maçta hangi tarafı tuttular?
Bazıları Alman takımını tuttuklarını itiraf etmişler! Onlara kızmak beyhude ama eğer, maazallah, Almanya veya ABD ile gerçek bir savaş olsa bunlar ne yaparlar?
Keşke her gün milli maç olsa. Doğrusu T.C. Devleti ve Türk milleti sadece Avrupa Kupası için değil, varoluşu için  “milli maç” oynamakta! Karşısındakiler, “iç hainler” ve “dış düşmanlar” karması!
 Hakemler, yan hakemler, onlardan yana!
Boyuna “sarı kart” gösteriyorlar! Şükürler olsun ki “tribünler”, ellerinde Türk Bayrakları, dudaklarında “İstiklal Marşı” ile  -şimdiki halde- bizim!

Yazarın Diğer Yazıları