Üç aylar ve Yeniçağ

Bugün 1 Recep... Üç ayların başlangıcı. Hicrî aylardan recep, şâban ve ramazanın toplumumuz için ayrı bir önemi vardır. Üç aylar olarak bilinen bu aylar dînî bir atmosfere girildiğini gösterir. Üç aylarla birlikte gerek evlerde, gerekse camilerde farklı bir hareketlilik gözlenir. İnsanların iyilik yapma ve ibadet etme konularındaki hassasiyetleri biraz daha artar.
Üç ayları önemli kılan âmillerin başında şüphesiz ki kandil geceleri gelir. Recep, şâban ve ramazanı bir kandiller geçidi olarak nitelemek de mümkün.
Bu sene Regâip Kandili’ni üç aylarla birlikte idrak ettik. Recep ayının ilk cuma gecesi Regâip Kandili olması münasebetiyle dün gece çifte bayram yaşadık. Yani hem üç aylarla müşerref olduk, hem de Regâip Kandili’yle. Hatta buna bir de cuma gününün kutsiyetini eklersek üç bayramı birlikte yaşadık da diyebiliriz. Bu önemli tevâfuku iyi değerlendirerek üç aylara güzel bir başlangıç yapmak her Müslüman’ın öncelikli hedefi olmalıdır.
Mübarek gecelerden Miraç Kandili de yine recep ayındadır. Bilindiği üzere miraç, Hz. Peygamberin “hicret” ten bir buçuk yıl önce recep ayının 27. gecesi Mekke’den Mescid-i Aksâ’ya, oradan da yedi kat göğe yükselerek “kurb-ı Hakk” a vasıl olması mûcizesidir. Hem dînî hayatımızda hem de edebî metinlerimizde genişçe yer alan miraç hâdisesi ile ilgili Süleyman Çelebi’nin “Mevlidi” nden sizlere birkaç beyit:
Can kulağın ger tutar isen bana
Mustafâ mi’râcını eydem sana
Göklere hem nice seyrân kıldı ol
Hak teâlâ hazretine buldu yol
Arş u kürsîyi görüben ol hoca
Geçdi yetmiş bin hıcâbı ol gece
Hak teâlâ hazretine erdi ol
Hak ne kim gösterdi ise gördü ol.
Allâh’ın rahmet ve mağfiretinin bolca görüldüğü Berat Kandili ise şaban ayının 15. gecesine rastlar. Peygamberimizin ifadesine göre Cenabı Hak o gece “İstiğfar eden yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim. Hastalığa uğramış yok mu, ona şifa vereyim. Yok mu, yok mu?” diye sabaha kadar nida eder.
Ve nihayet ramazan ayının son on gününde aramamız gereken bin yıldan daha hayırlı Kadir Gecesi. Bin ay 80 küsur yıl ettiğine göre o gece, kadir gecesiz geçen bir ömre bedeldir.
Sıraladığımız bu mübarek gecelerin üç aylara serpiştirilmiş olması sebebiyledir ki milletimiz bu aylara ayrı bir ilgi göstermektedir. Keşke bu ilgi yıl on iki ay devam edip gitse’85
Kısacası; din cemiyet içindir. Dinin asıl hedefi dürüst ve ahlâklı fertler yetiştirmektir. Mübarek aylar, günler ve geceler inşallah bizler için daha dürüst, daha namuslu ve daha hayırsever müminler olma yolunda işaret taşları olur.
Okuyucularımızın üç aylarını tebrik ediyorum.

Yeniçağ için el ele
YENİÇAĞ millî direnişin kalesidir. Bunu dost-düşman herkes biliyor. Bütün mesele bu kalenin tahkim ve tezyidi. Ben şahsen okuyucularımızın üstüne düşeni yaparak YENİÇAĞ’ın tirajını ikiye katlayacağından eminim. Her gün bir gazete alan fedakâr YENİÇAĞ okuyucusu gerekirse bir gazete daha alarak söz konusu kalenin tezyit işini üstlenebilir. Ancak, kalenin tahkimi de önemlidir ve bu görev de öncelikle gazete yöneticilerine düşer. 
Gazete yöneticileri ile okuyucularımızın el ele vererek millî direnişin kalesi YENİÇAĞ’ı tahkim ve tezyit etmeleri millî ve dînî varlığımıza kasteden bedhahlara verilecek en büyük cevap olacaktır.
Yeni bir tecdîd-i gayrete ne dersiniz?..

Yazarın Diğer Yazıları