İngiliz Kemal ve Mehmet Şimşek

Geçen haftaki yazımın bir cümlesinde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile ilgili ’İngiltere Kraliçesi’nin vatandaşı TC Bakanı İngiliz Mehmet Şimşek şeklinde bir cümle kullandım.
Bu cümleye o kadar çok tepki aldım ki!
Bazı AKP’liler Türkiye Cumhuriyeti Bakanı’na ’İngiliz Mehmet Şimşek diye hitap etmemin yakışıksız olduğunu belirttiler.
Bazı okuyucularım ise Mehmet Şimşek’i İngiliz Kemal’e benzettiğimi düşünmüşler.
Bütün bu yanlışlıkları düzeltmek amacıyla İngiliz Kemal’in geçmişiYle İngiliz vatandaşı T.C. Bakanı Mehmet Şimşek’in özgeçmişini yayımlıyorum:

İngiliz Kemal kimdir?
Asıl adı Ahmet Esat Tomruk’tur. 1892-1966 yılları arasında yaşadı. Galatasaray Lisesi’nde okurken, Abdülhamit’in hafiyelerinin takibine uğradığı için, ailesi tarafından bir gemiye kaçak yolcu olarak bindirilerek İngiltere’ye yollandı. İngiltere’de Navy College’de okudu ve mezun oldu. I. Dünya Savaşı çıkınca yurda döndü. Topçu asteğmeni olarak askere alındı. İttihatçıların istihbarat kuruluşu Teşkilat-ı Mahsusa’ya da giren Esat Tomruk , Çanakkale cephesinde, ünlü İngiliz casusu Lawrens’i izledi. Kutulammare’de tutsak edilen İngiliz General Towshend’in yanına hapsedilerek ondan bilgiler almaya çalıştı. Aynı zamanda da iyi bir boksördür ki işgal yıllarında İstanbul’da işgal kuvvetlerinin boks şampiyonunu yenerek büyük ün de kazanmıştır.

Mütarekeden sonra, Biga’lı kuvvacıların İngiliz Kemal adını taktıkları Esat, akla ziyan casusluk faaliyetleriyle Kuva-yı Milliye’yi destekler. Büyük Meclis açılınca, Ankara’ya gider İngiliz Kemal; Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet paşalarla görüşür. İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Rumca bildiği için Genelkurmay İstihbarat Şubesi’ne atayıp, görevli olarak İzmir’e yollarlar. ABD’li gazeteci kimliğiyle buralardan değerli bilgiler yollar Ankara’ya. Yunan Ordusu Başkomutanı Papulas’la mülakat bile yapar. Fakat bir otelde Çerkez Ethem’in adamları tarafından görülüp tanınır, Yunan makamlarına ihbar edilir. Yakalanıp Yunanistan’a gönderilir. Sorgulanır. Türk casusu olduğunu asla kabul etmez ama hapsedilmekten de kurtulamaz. Pes etmez İngiliz Kemal; ince zekâsı ve kurduğu arkadaşlıklar sayesinde hapishaneden kaçıp, serüven dolu bir yolculuktan sonra yurda dönmeyi başarır. Ankara, İngiliz Kemal’i bu kez de Batı Trakya’ya yollar. O sırada Yunan Ordusu’nun emrinde bulunan Ermeni General Antranik’in karargâhına kadar girmeyi başarır.

İngiliz Kemal, 1932 yılına dek, hafif sıklet boks şampiyonluğunu kimseye bırakmaz. İkinci Dünya Savaşı sırasında Balkan ve Avrupa ülkelerinde casusluk yapmak üzere tekrar görev alır. 1964 yılında, yoksulluk içinde bulunan İngiliz Kemal’e, TBMM tarafından vatani hizmet tertibinden 500 TL aylık bağlanır.


İngiliz Mehmet Şimşek kimdir?
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde doğan Mehmet Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İngiltere’de yüksek lisans yaptı. Şimşek, 1993-1997 yılları arasında, Marc Grossman’ın büyükelçilik yaptığı dönemde, ABD Büyükelçiliği’nin kıdemli ekonomisti olarak çalıştı. Şimşek 2000 yılında uluslararası faaliyet gösteren yatırım kuruluşu Merrill Lynch’e girdi. Merrill Lynch Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Direktörü olan Mehmet Şimşek, evli olup 22 Temmuz seçimlerinde AKP’den Gaziantep milletvekili seçildi.

Sonuç olarak; yazımda Mehmet Şimşek’in ’İngiliz Kemal’ile benzetilmesine neden olduğum için merhum kahraman Ahmet Esat Tomruk’tan ve onunla her zaman gurur duyan ailesinden özür diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları