Yanal'ın göremediği

“Göremediği” diyoruz ama, belki de “görüyordur” da  elinden bir şey gelmiyordur. Öyle veya böyle, bu kadar transfer ve böyle bir kadro içinde, bu işin faturası sevabıyla-günahıyla Ersun Yanal’ın olacaktır. Werder Bremen maçında var olan ve satır aralarına saklanan bazı mevkiiler ve bazı oyuncular var ki, Ersun Yanal, Trabzonspor için çok büyük bir handikap oluşturacak bu noktalara şimdiden doğru müdahalede bulunması lazımdır. Gerideki son 2 sezon da her haliyle kendini hissettiren savunmadaki “kanatları kırık” Trabzonspor, bu sezon da özellikle sağ tarafta kendini hissettirecektir. Çünkü, ne Tayfun bu yerin adamıdır, ne de Serkan burada oluşacak bir boşluğu orta sahadan doldurabilecektir.

Kaldı ki, Wolsburg maçında da çok net görüldüğü gibi, Serkan Trabzonspor’un orta sahasında da sıkıntı yaratacak bir tarzın adamı. Ersun Yanal’ın sanki, bu oyuncuda ısrar edecekmiş gibi halini gözlüyoruz. Zaten özellikle oyun kurmada sıkıntı çekilen bu alanda, Serkan’ın sadece ve sadece koşması, oyun bozması yeterli sayılacak mıdır? Ya da sayılmalı mıdır? Bu kadro için sayılması bir kayıp olur. Sol kanada Cale çare olacak mıdır? Dört dörtlük anlamında “Hayır.” Çünkü, eksikleri var. Giderilmesi gerekir. Ancak, hazırlık maçı diyerek, Cale’nin ikinci yarılarda sürekli dışarı alınması, korkarım ki, bu oyuncunun sol kanada monte edilmesinde olumsuzluk yaratacaktır. Ersun Yanal’ın, Cale’yi çıkarıp, Egemen’i sola kaydırma düşüncesini kesinlikle bir kenara bırakması şarttır. Çünkü, Egemen’de bu yerin değil, göbekte Song’un yanının adamıdır. Yanal’ın kararsızlığı hem solda, hem de göbekte sıkıntı yaratmakta olduğu için, bir kenara konulmalıdır. Orta alandaki sıkıntının aşılmasında Colman’ı iyileşmesinin beklenmesinin yanında, Barış Memiş’in iyiden iyiye düşünülmesi çare olabilir mi? Defansif anlamda biraz zayıflık yaratabilir ama, Barış Memiş’in bunu gol yollarına katkısı ile telafi edebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Forvette Umut-Gökhan ikilisine nazar değmedikten sonra, Yattara’nın büyük desteği ile Trabzonspor, yediğinden çok gol atabilecek bir görüntü vermektedir.  Futbolda asistlerin büyük bölümünü teşkil eden duran topların iyi kullanılmasına da Trabzonspor’un ağırlık vermesi, hatta hem defansında, hem forvetindeki iyi yükselen oyuncuları sayesinde bu şekilde büyük yarar sağlaması öncelikleri arasına mutlaka girmelidir.

Trabzonspor son yıllarda en çok sıkıntıyı, sürekliliği hiç eksilmeyen kadro oluşturma çabasından çekmiştir. Hatırlayın Ziya Doğan dönemini, hatta Ersun Yanal’ın süresini, sürekli bir arayış arayış.. Ne futbolcunun kendine güveni kalıyor, ne de kadro yerli yerine oturuyor.
İşte bu yüzdendir ki, Ersun Yanal, bu arayışa fazla takılmamalıdır. Göremedikleri olabilir, görenlere de kulak vermelidir.

Yazarın Diğer Yazıları