Suikastlar ve korumalar...

Başbakan Erdoğan, herhalde ciddi tehditler alıyor ve bunun için de muhtemel suikastlara karşı korunuyor! İyi korunması da lazım! Ne onun ne de Genelkurmay Başkanı’nın zırhlı araç almaları yanlış değil! Hele zamanımızda devlet ve siyaset adamlarının, suikast tehditleri altında olmaları meslek riski!  Fakat bu tehlikeler, Ümraniye davasında olduğu gibi abartılmamak ve gülünç hale getirilmemek şartıyla... Sonra konu yalama olur. Gerçek tertipler görülmezden gelebilir!
Bazen suikastlar yakınlar tarafından da tertip ediliyor. Jul Sezar’ın Brutus tarafından öldürülmesi tarihin önemli  vakalarından... Sezar manevi oğlu Brutus’un bıçak darbesiyle ölürken, hayretle  “E tu Brute” (Sen de mi Brutus?) demişti.
Yakın tarihimizde 1925’te Mustafa Kemal’e karşı tertip edilen İzmir Suikastı’nın failleri arasında onun yakın silah arkadaşı Miralay (ayıcı) Arif vardı! Osmanlı tarihinde, çok suikast, hatta kardeş suikastı vardır.
Avrupa’da, Fransa ve İngiltere tarihinde de ünlü suikastlar yapılmıştır! 
Amerika’da Başkan suikastları,suikast teşebbüsleri çok... Abraham Lincoln, Booth tarafından tiyatroda öldürülmüştü... John F. Kennedy, Dallas’ta öldürüldü... Esrarı hâlâ çözülmüş değil. Ford’a, Johnson’a da suikast teşebbüsleri oldu! Daha şimdiden, Obama eğer başkan seçilirse, onun da bır suikasta kurban gidebileceğinden söz ediliyor:
Amerika’da başkanları, geleneksel olarak sahte para takipçisi olan “Hazine Bakanlığı’na bağlı ” Servet Service “ (Gizli Servis), ziyaret eden yabancı devlet adamlarını, yerleşik diplomatları ayrı bir teşkilat korur... Gerekirse FBI devreye girer. Kanunlara göre CIA’nın koruma görevi yoktur!
Koruma servisleri, FBI, dünyanın en iyi eğitimli teşkilatlarıdır. Amerika’da görevliyken, bunların nasıl çalıştıklarını yakından gördüm... Rahmetli İhsan Sabri Çağlayangil’i, New York-Washington ve San Francisco’da, mükemmel bir ekip korumuştu. Her sabah kara tahtada korumanın planlarını, araçların, silahların yerlerini tespit ederlerdi...

Ecevit’e suikast!
Rahmetli Bülent Ecevit’i de, Amerika’da bu teşkilat korudu. Başbakan değilken geldiği zaman da!
Son, parti başkanı olarak geldiği zaman, Waldorf Astoria Oteli’nde, Türklerle konuşurken, otelin kapısında, atlı polisler orada toplanan Rumları güçlükle zaptediyorlardı. Salonda Türklerin arasına, nasılsa karışmış bir Kıbrıslı Rum, bizim de gözlerimizin önünde, yerinden kalktı ve ” Shoot the Bastard “ diye tabancasını çıkardı... Ecevit’i neredeyse öldürecekti... Johnson adlı zenci bır koruma, silahı elinden aldı... Meğer adamın kolu takmaymış, Johnson’un elinde kaldı! Sonra oradaki Türkler, suikastı Johnson’un yapacağından şüphe etmişler, adamcağızı dövmeye kalkıştılar! Sonra Ecevit, Rahşan hanım ve bizler mutfaklardan kaçırıldık! Otele arabalarda üstümüzde tabancalı korumalar gittik! Ecevit sonra, nerdeyse Rum’u bağışlayacaktı!
Tabii, ASALA tarafından katledilen, elliden fazla diplomatımız da unutulmamalı! ASALA, New York’ta, beni de öldürmeye teşebbüs etti! Türkevi önüne bomba dolu arabayı saatli denekle patlatacaktı. Aracımın lastiği patladı, kıl payı kurtulduk. Sonra apartmanımıza bomba koydular, polis köpekleri buldu!
Yakın tarihimizde Mahmut Şevket Paşa’ya suikast başarılı olmuştu. Ermeni komitacıları, 2. Abdülhamit’in arabasına bomba koyarak onu öldürmeye teşebbüs etmişlerdi... Sultan birisiyle konuşmak için, arabaya binmekte gecikti, kıl payı kurtuldu! 
Ve zamanın ” liberallerinden “ Tevfik Fikret ” Bir lahzayı teehhür “ başlıklı bir şiir yazıp, bir Türk hakanı Abdülhamit, Ermeniler tarafından öldürülemediği için üzüntüsünü ifade etti! Bugün, bizler, ne kadar sevmesek sevmeyelim, ne kadar karşı olursak olalım, bir Türk devlet ve hükümet adamının suikasta hedef olmasını kesinlikle istemeyiz... Ve bunun için de, korunması için de alınacak bütün tedbirlere taraftarız!

İzmir suikastı 
Cumhuriyet tarihinde en önemli suikast teşebbüsü, Mustafa Kemal’i, İzmir’de öldürmek için bazı İttihatçılar ve tetikçileri, tarafından girişilen suikast teşebbüsü idi... Bu tertipçiler, İstiklal Mahkemesi tarafından yargılandılar ve elebaşıları idam edildiler! Bunlar arasında Mustafa Kemal’in yakın dostları (Ayıcı) Arif ve Ziya Hurşit vardı. Mustafa Kemal’i en çok bu üzmüştü. Herhalde o da, içinden ” Siz de mi? “ diye sormuştu! Bu davada, babam Kılıç Ali’nin de yargıç olduğu İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkûm edilenler arasında, çok değerli eski Maliye Nazırı Cavit Bey vardı. Suçu komplodan haberdar olmaktı... Yani kuruların yanında ” yaş “ olarak yanmıştı.

Atatürk’ün korunması
Atatürk öyle sıkı koruma altında değildi. Yanında tek sivil polis, beli tabancalı bir yaveri ve otomobilinin yanında motosikletli bir polis, üstü açık otomobille gezer, Florya’da halkın arasında denize girerdi! ” Milletim, beni öldürmelerine müsaade etmez! “ derdi... Onun yakın korumaları çevresindeki yakın dostları ” mutat zevat “ idi. Babam da resmi koruma değil, ona canını siper eden, yakın arkadaşıydı! 
Park Oteli müsteciri Karabet Efendi anlatmıştı; Atatürk otelde bir gece arkadaşlarıyla yemek yerken elektrikler söner. Birkaç dakika sonra etraf aydınlanca manzara şudur: Babam ve mutat zevat tabancaları ellerinde, vücutlarını Atatürk’e siper etmişler!

Atatürk, 5 Eylül 1936 tarihinde konuğu İngiltere Kralı Edward’ı Dolmabahçe’de karşıladıktan sonra birlikte üstü açık bir araba ile İngiliz Konsolosluğuna doğru giderlerken...

***

FIKRA
Hafif bir kalp krizi!...

Genç bir kadın bir gün golf oynarken topu ağaçlık bir alana kaçar. Topunu aramaya koyulur ve bu sırada tuzağa yakalanmış bir kurbağa görür. Kurbağa; “Beni bu tuzaktan kurtarırsan, sana
3 dilek hakkı tanıyacağım” der. Kadın da onu kurtarır.
Kurbağa; “Teşekkür ederim
ama sana dileklerinle ilgili bir
koşulu söylemeyi unuttum. Ne
dilersen dile, kocan 10 kat iyisine
veya fazlasına sahip olacak!”
Kadın; “Önemli değil” der ve
ilk olarak dünyadaki en güzel kadın
olmak ister.
Kurbağa onu uyarır; “Bu dilek, senin kocanı da dünyanın en yakışıklı adamı yapacak ve kadınlar onun başına
toplanacak.”
Kadın; “Bu önemli değil, çünkü ben en güzel kadını olacağım, onun gözü benden başkasını görmeyecek” der ve kadın dünyadaki en güzel kadın olur.
İkinci dilek olarak, dünyadaki en zengin kadın olmak ister.
Kurbağa; “Bu, kocanı dünyadaki en zengin adam yapacak, senden de 10 kat zengin olacak” der.
Kadın; “Bu da önemli değil, çünkü benim olan onun, onun olan da benimdir” der ve kadın dünyadaki en zengin kadın olur.
Kurbağa son dileğini sorduğunda kadın;
“Hafif bir kalp krizi geçirmek istiyorum!” der...

***

ÖZDEYİŞ

En sağlam koruma, halkın sevgisidir, halkın korumasıdır.
F.Rıfkı Atay

Akıllı görünme çabası, çoğu zaman akıllı olmayı engeller.
La Rochefoucauld

Bilgisizlik kolay ve rahat elde edildiği için çoğunluk bilgisizdir. La Bruyere
Bu dünyada insanlar bir kere aldatılınca gerçekten bile şüphe duyarlar. 
Hitopadesa

Yazarın Diğer Yazıları