"Hz.Peygamber'in Hadislerinde Türkler"

Uzun zamandır sizlere, Prof. Dr. Zekeriya Kitapcı’nın, “Hz. Peygamber’in Hadislerinde Türkler” isimli eserinden bahsetmek istiyorduk, nasip bugünmüş..
Prof. Dr. Kitapcı eserine Sahih-i Buhârî, Sahih-i Müslim, Sünen Hadisleri ve Müsned - Ahmet b. Hanbel gibi muteber hadis kaynaklarında yer alan Türklerle ilgili bütün hadisleri ele almış ve Hz. Muhammed aleyhisselamın Türk milletine olan mânevî teveccühü üzerinde durmuş, yine Hz. Peygamber’in hadislerine göre Türk Milleti’nin İslâmî şahsiyeti ve tarihi Risalet ve Ortadoğu Misyonu, Kitapcı Hocamızın eserinde bütünüyle gözler önüne serilmiş, konuyla ilgili hadisler metin ve çevirileriyle derin ve geniş bir değerlendirmeye tabi tutulmuş.
“Hz. Peygamber’in Hadislerinde Türkler” üç kitaptan oluşan  kütüphane çapında tek bir kitap.  Her kitap kendi arasında bölümlerden oluşuyor. “Hz. Peygamber’in Hadislerinde Türk Varlığı” adını taşıyan birinci kitabın giriş bölümü kendi arasında önce üç ana başlığa ayırılıyor:
I. Temel Hadis Kaynakları ve Onların Türkler Hakkındaki Hadislerine genel bir Bakış.
Bu bölümde, Hadis ilmi ve Hadislerin usul yönünden değerlendirilmesi yapıldıktan sonra Türklerle ilgili Hadislerin Durumu ve Temel Kaynakları değerlendiriliyor.
II. Bu bölümde Türklere Dair Hadislere Klasik Hadis Alimleri ve Osmanlı Alimlerinin görüşlerine yer veriliyor.
III. Bölüm, “Türklerle ilgili Hadisler ve Çağdaş Türk İlim Adamları” başlığını
taşıyor.
Birinci kitabın “Giriş” ini takip eden “Birinci Bölüm” ün konusu ise, “Hz. Peygamber’in Yakın Çevresi ve Türkler Hakkındaki Bilgilerinin Kaynağı” başlığını taşıyor. Cahiliye devre Arap Toplumunda Türklerin durumunun değerlendirildiği ve Hz. Peygamber’in Türklerle ilgili şahsi eşyalarının anlatıldığı kitabın bu bölümü pek çok ezberimizi bozacak bilgiler içeriyor. Takip eden bölümde ise ilk devirlerde Hadis Kültürünün Oluşturduğu Türk imajı ve buna öncülük eden bazı Sahabelerde bahsediliyor.
Şu başlıklar işte bu bölümden:
Hz. Peygamber’in Gelecekten Haber Vermesi ve Türkler.
Hz. Ömer ve Türkler
 Hz. Muaviye ve Türkler
 Ebû Hüreyre ve Türkler
 Abdullah b. Mesûd ve Türkler
 Abdullah b. Amr b. El-Âs ve Türkler
 Abdullah b. Büreyde ve Türkler.
Gördüğünüz gibi “Üç Kitaplık” kitaplık çapında bir eserin daha birinci kitabının iki bölümünden ancak “kısaca” bahsedebildik.
Birinci kitabın üçüncü bölüm başlıklarından bâzıları ise şunlar.
Hz. Peygamber’in Evrensel Risaleti: Araplar ve Türkler
Türkler, Gelecekleri Ayet ve Hadislerle Müjdelenen Kavim
Hz. Peygamber’in Türklere güvenmesi
Hz. Peygamber’in Kırmızı Çehrelilere Büyük Teveccühü.
Hz. Peygamber’in İlâhi Va’dinin Gerçekleşmesi
Ergenekon: Karanlıktan Nura Doğru Yeni Hidayet Bayramı
Yazımızın seyri gösterdi ki,  Kitapcı Hocamızın üç kitaptan oluşan kitaplık çapındaki “Hz. Peygamber’in Hadislerinde Türkler” isimli eserinden dört başı mamûr bahsedemeyeceğiz, çünkü henüz daha birinci kitabın bütün bölümlerini bile isimlendirebilmiş değiliz. İlk kitabın Beşinci bölümünde, “Hz. Peygamber’in Yeni Devlet Politikasında Türklerin Yeri, altıncı bölümdeki, ” Müslüman Arapların Kara Çizmeli Türklerle Savaşları “ başlık olarak bile insanı kendine çekmiyor mu!
Birinci kitabın yedinci bölüm başlığı, Hz. Peygamber’in Hadislerine göre Mevâli Orduları Bağdat’a Gelen İlk Türkler ve Büyük Amuriye Zaferi” başlığını taşıyor.
İkinci Kitap, “Hz.Peygamber’in Hadislerinde Türk Boyları Hazarlar, Gazneliler, Selçuklular, Moğollar” ı, üçücü kitap ise, “Hz.Peygamber’in Hadislerine Göre Osmanlılar ve Hilafet’in Türklere İntikali’ni” Peygamber Efendimizin dilinden anlatıyor, daha doğrusu Türk’ün İslâm’a ait kaderini Allah’ın son Nebisi Türk’ün alnında okuyor, Kitapcı Hocamız da bunu bize büyük bir ilmî vukufiyetle naklediyor.
Allah (c.c.) kendilerinden razı olsun.
Ve bu kitap hepinizin kitaplığında mutlaka bulunsun.
(Hz. Peygamber’in Hadislerinde Türkler, Prof. Dr. Zekeriya Kitapcı, Yedikubbe Yayınları. Yazışma Adresi: Prof.Dr. Zekeriya Kitapcı, K.Karabekir Cad. Hoca Hasan Sk. No: 15/407 Meram / KONYA Tel: 0332 350 82 96)

Yazarın Diğer Yazıları