Joe Biden Türkiye düşmanıdır

Joe Biden Türkiye düşmanıdırTürkiye’de herkes Karadeniz’de oynanan üç perdelik tiyatroya kapılmışken Amerika’da Türkiye’yi yakından ilgilendiren çok önemli bir gelişme meydana geldi. Bu önemli nokta yalnız bir gazetecinin dikkatini çekti, Yeniçağ yazarlarından Arslan Bulut’un. ABD Demokrat Parti başkan aday adaylarından finali göğüsleyen Barak Obama kendisine başkan yardımcısı olarak gene demokrat partili bir senatörü, Joe Biden’ı seçti.

Obama’nın bu seçimi yapmasındaki önemli etken, kendisinin dış politika konusunda deneyimsiz ve genç olduğu yolunda Cumhuriyetçilerin yürüttüğü propagandadan kurtulmaktı. 1972 yılından bu yana Delaware eyaletinden seçilerek senatoya giren Biden, kıdem aldıkça ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı oldu ve 66 yaşında.

Bizler yurtdışında olduğumuz için göremiyoruz. Ama dikkatli olan arkadaşım Arslan Bulut, Anadolu Ajansı tarafından verilen haberde, Biden’ı “Washington’daki kaynakların, Türkiye’yi yakından tanıması bakımından olumlu bir isim” olarak değerlendirmesinin dikkat çektiğini yayımladı. Kusura bakmasınlar ama onların Washington’daki kaynakları ya Biden’ın kim olduğunu bilmiyor, ya da haber hiç araştırılmadan yazıldı. İşin kötüsü ajansın bu haberini birçok yayın organı da incelemeden aynen kullandı.

Biden’ın Türkiye ve Türklere, uzaktan yakından hiçbir sempatisi yoktur. Sanmayın bu durum yeni oluştu, yaklaşık yarım asırdır sürüyor. Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında bize uygulanan silah ambargosunda Carter yönetiminde Biden aktif rol oynamıştı. Aynı Biden daha sonraki yıllarda Türkiye’ye adı askeri yardım olan büyük soygunda bile asker sayısı ve ordu çapı Türkiye’nin onda biri olan Yunanistan ile Türkiye arasında 10’a yedi oranını koyduran kişiydi.
Daha sonraki yıllarda Kıbrıs konusunda ABD Senatosu’nda Türkiye’ye kan kustururken, Ege Kıta Sahanlığı ve hava sahası konularında da Türkiye aleyhine oy kullandı. 2001 yılında Rum asıllı senatör Sarbanes ile Türkiye’nin satın alacağı helikopterlerin satışını engelledi. Bu anlattıklarım yalnızca Türkiye aleyhindeki Rum lobisi çalışmaları.

Gelelim Ermeni cephesine. Biden, Ermeni soykırımı için ilk kez 1980’lı yıllardan itibaren Ermeni soykırımı konusunda Türkiye’nin suçlu ilan edilmesini isteyen tüm tasarılara oy verdi. Biden, 2003’teki tasarıya oy verdi, 2005 yılında ABD Başkanı Bush’a yayımladığı bildiride soykırım kelimesini kullanmasını isteyen bir grup Amerikalı senatör arasında yer aldı. 2006 yılında hazırlanan yeni soykırım tasarısının ortak sunucusu olan Biden, Senato’da oturumlar sırasında aynı yıl soykırım dedirtemedikleri Amerika’nın Erivan’a atadığı büyükelçi Hogland’ın onay işlemini de erteletti. 

2007 yılında Hrant Dink’in ölümü konusunda Türkiye’yi suçlayan bir tasarının hazırlayıcısı olan Biden, 2008 yılı Ocak ayında yeniden sunulan Ermeni soykırımı tasarısının ortak sunucusu oldu. Yaklaşık bir ay kadar önce temmuz ayı sonunda ABD’nin Erivan’a atadığı yeni büyükelçi Marie Yovanovitch’in atanmasının  onayı  sırasında Bush’a  başkanı olduğu komisyon tarafından kaleme alınan ve Ermeni soykırımı konusundaki politikalarını açıklamasını isteyen bir tasarıyı onaylattı. Aklınıza bu adamın seçim bölgesinde çok sayıda Ermeni seçmen var da Biden seçilmek için böyle oy kullandı diye gelebilir. Ancak Delaware eyaleti ABD’de Ermenilerin en az olduğu eyalet.
Son olarak Kürtler konusuna inersek. Hatırlayın bu Biden denilen senatör Irak’ın dini mezhepler ve etnik yapılanması dikkate alınarak üçe ayrılmasını önermişti. Biden’a göre Irak, kuzeyde Kürtler, güneyde Şiiler ve orta ile batı kesiminde ise Sünni Araplar şeklinde üçe bölünmesini tavsiye etmişti. Hatta o dönemde bunun gevşek bir federal yapı, olmazsa bağımsız devletler olabileceğini vurgulamıştı. Biden’ın Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi tarafından kiralanan lobi şirketiyle çalıştığı da biliniyor.

Şimdi bunlar benim aklımda kalanlar. Washington’da gazetecilik yapmak kolay değildir. Bir birikimdir. Sovyetler zamanında Ruslar buradaki büyükelçilerini en az 15-20 sene görevde tutardı. Neden, özellikle bir yabancı ülkede sistemi, kişileri ve çevreyi tanımak zaman alır. Bu anlattıklarımdan sonra şimdi sizler hâlâ bu atama, Senatör Biden’in Türkiye’yi tanıması bakımından iyi oldu diyorsanız kusura bakmayın, ama siz ne ABD’yi ne de Washington’u tanıyorsunuz. Veya haberinizin altında bizim aleyhimize başka amaçlar var.

Yazarın Diğer Yazıları