Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

​​​​​​​KKTC Cumhurbaşkanı adayları ve Ersin Tatar

Kurucu Cumhurbaşkanımız, ebedi liderimiz Rauf Denktaş'ı aramızdan ayrılışının 8'inci, varoluş mücadelemizin lideri Dr. Fazıl Küçük'ü ise 36'ncı yıldönümünde rahmet, minnet ve özlemle andık. Rahmetli Küçük ve Denktaş'ın rehberliğinde, fikirleri çerçevesinde mücadelemizi sürdürmekteyiz. Kıbrıs Türk halkı Nisan ayında cumhurbaşkanı seçmek için sandık başına gidecektir. Adaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, başarısızlığına rağmen yeniden aday. Akıncı'yı ruhani lideri olduğu ve bugün seçim olsa baraj altında kalacak Toplumcu Demokrasi Partis(TDP) desteklemekte. Ana muhalefet  Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman da aday. Akıncı ve Erhürman Rum tarafı ile ortak federasyon kurulması taraftarıdır. Yani 'hayal kurup kendi halkının yıllarını çalanlar' kulübü üyesidirler. 50 yıldır olamayanı ve son gelişmelerle de bundan sonra mümkün olamayacak bir çözüm modelini savunmaktalar. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Halkın Partisi (HP)Genel Başkanlığından istifa ederek bağımsız aday olmuştur. 18 Ocak Cumartesi günü Ulusal Birlik Partisi, parti meclisi yapacağı toplantıda partinin Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar'ın adaylığını ilan edecek. Tatar ve Özersay hükümet programlarında da vurguladıkları üzere federal çözümün mevcut şartlarda gerçekleşmesini mümkün görmemekte ve iki devlete dayalı çözümü savunmakta. Her iki lider de Anavatan Türkiye  ile iyi ilişkiler ve diyalog içerisindedir. Anlayacağınız Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi bir referendum havasında geçecek. Seçim; çöken, biten,tükenen federasyoncular ile geleceğe ümitle bakan devletimiz KKTC'ye ve Anavatan Türkiye'ye inanan, bağlı olanlar arasında geçecektir. Başka bir deyişle Kıbrıs Türkü ya KKTC diyecek ya da devletinden vazgeçerek Rum'a teslim olacaktır.

Yapılan kamuoyu yoklamalarının hemen hemen tümünde Başbakan Tatar seçimin galibi olarak görünmekte. Ne varki Tatar'ın işi kolay değildir. Aylardır kendi partisinin içindeki potansiyel cumhurbaşkanı adayları ve diğer partilerin adayları tarafından hiç de hoş olmayan, iftira boyutunda, gerçeklere dayanmayan iddia ve yalanlarla yıpratılmaya çalışılmaktadır. Buna rağmen Tatar KKTC halkından inanılmaz ilgi ve destek görmekte. Benim ve KKTC'de sahibi olduğum Volkan gazetesinin desteklediği aday Başbakan Tatar'dır. Tatar benim çocukluk arkadaşımdır ve kendisini çok yakından tanımaktayım. Tatar çok çalışkan ve tuttuğunu koparan biridir. İnandığı hedeflere ulaşmak için yılmadan mücadele eden, pes etmeyen ve defterinde başarısızlık olmayan biridir. Çok iyi bir eğitim almıştır. Özel sektörde en üst düzeyde yöneticilik yapmıştır. Halkla iç içe olmayı seven ve herkesin sorunlarıyla yakından ilgilenen biridir. Başbakanlık makamında yapacak çok işleri olduğunu ve ülkemizin birçok sorununu çözebileceğini bilmeme, görmeme rağmen cumhurbaşkanlığı makamının ehil elllere geçmesi bakımından Tatar'ın cumhurbaşkanlığını desteklemekteyim. Kıbrıs Türkünün çoğunluğu da böyle düşünmektedir. Hemen hemen aynı görüşteki Özersay da cumhurbaşkanlığı makamına layık birsidir. Ne var ki 2018 milletvekili genel seçimi sonrasında  UBP ile koalisyon kurmayı reddetmesi ve federasyoncu CTP ve TDP ile 4'lü koalisyonda yer alması nedeniyle kendi tabanında ve KKTC'ye inanan çevrelerde destek kaybına uğramıştır. Özersay  mevcut görevinde başarılıdır ve bu bağlamda da halkın desteğini almaktadır.

Milli davamız için en doğru aday

Seçilecek cumhurbaşkanında olması gereken nitelikler yukarıda belirttiklerim ile sınırlı değildir. Halkımızın beklentileri açıktır. Kıbrıs Türkü Akıncı'dan çok çekmiştir. Rumla birleşme sevdalısı, emperyalist batının kuklası, son 5 yılda akla hayale gelmeyen ödünler vermiş ve buna rağmen başarısız olmuş ancak bütün bunlardan da ders almamış Akıncı veya ona benzer birini istemediği kesindir.

Seçilecek cumhurbaşkanı Anavatan'a yürekten bağlı olmalı, KKTC'ye sahip çıkmalı ve sonsuza dek yaşamasını savunmalıdır.Federasyonu değil, egemenliğimizi  ve iki devletli çözümü savunan, katıksız bir yurtsever olmalıdır.

Olası müzakerelere, ancak iki egemen devlet temelinde ve iki devletli çözüm hedefini gerçekleştirmek için oturacağını ilan edecek cesarete, kararlığa ve dik duruşa sahip olmalıdır. Anavatanın etkin ve fiili garantörlüğünün güçlendirilerek devamını savunmalıdır. Ruma veya emperyalist batıya değil Anavatan'a inanmalıdır. KKTC'nin tanınması için uluslararası boyutta temaslarda bulunacak bilgi ve birikime sahip olmalıdır.Özü-sözü bir ve göründüğü gibi olmalı, verdiği sözleri tutmalıdır. Bana göre bu sıraladığım özelliklerin tamamı Tatar'da vardır. Kıbrıs Türkü Tatar'ın maziyetlerini,samimiyetini ve çalışkanlığını bilmektedir ve Nisan'da cumhurbaşkanlığı meşalesini kendisine verecektir.

 

Yazarın Diğer Yazıları