Kaleciye pas!

2 hafta önceki Karabük-Beşiktaş müsabakasında, Beşiktaş kalecisi McGregor’ın, İbrahim Toraman’ın önündeki topu elleriyle almasının kaleciye pas niteliğinde olmadığını yazmıştım. Hakem kardeşlerim bunun hiç uygun olmadığını söylediler. Nedenini sordular. Bende açıklıyorum. Defans oyuncusunun ayağındaki topu kalecisinin gelip elleriyle almasının keleciye pas olduğu kuralı çıktığında, birçok yorumlar da oldu. Tabii bunlar eğitimlerde anlatılmadığı için bizim söylediğimiz pozisyon için kaleciye pas mı, değil mi tartışmaları yapıldı. Kurala göre, kalesi önünde bir defans oyuncusunun etrafı rakip oyuncularla çevreliyse, topu kalecisine vermekten başka bir imkanı yoksa, topu kalecisine verebilir ve oyun devam eder. Çünkü kuralın ruhunda olan şudur; Yapacak başka şeyler varken yapmayıp, topu ayağı ile kalecisine vermenin cezalandırılması istenmektedir. Çünkü bu yasak gelmeden pres yiyen defans oyuncusu topu kalecisine vererek, oynama süresini, çalıp oyunun temposunu bozmaktaydı. Kural bu nedenle değiştirilmişti.
Kasımpaşa-Gaziantep:
Mustafa İlker Coşkun
Kasımpaşa’nın ilk golünde kaleciye temas yok. Gol kararı doğru. Faullü harketlerde el ve kolla yapılanlara hatalı kararlar verdi. Yalçın-Serdar sürtüşmesini ikazla geçiştirmemeliydi.
M.P. Antalya-Galatasaray:
Yunus Yıldırım
İsaac’ın kaleciye hareketine verdiği kırmızı kart doğru. Fakat, Diarra’nın Elmander’e kasti tabanı da onun kadar kırmızı olmalıydı, G.Saray frikiğinde Melo’ya faul yapılmamıştı. Olmayan faul 3. golü getirdi.
Bursa-K.Karabük:
Abdullah Yılmaz
Kaleciye pas kararı doğru verildi ve endirek vuruş gol oldu. Kaleciye pas olarak yazdığımı okumuş olmalı. Genelde iyi bir maç çıkardı. Ama net gördüğü penaltıyı neden geç çaldığı anlaşılamadı.
Eskişehir-Gençlerbirliği:
Serkan Çınar
Çok gollü, duygusal bir müsabakayı iyi yönetti. Kumaşı iyi bir hakem. Eksiklerini düzeltirse daha iyi yerlere gelecektir.
Trabzon-Sivas:
Özgür Yankaya
Başarılı bir müsabaka çıkardı. Sahadaki hakem duruşundaki artılarını arttırırsa daha iyi yerlere gelebilir.
Fenerbahçe-Mersin İdman Yurdu
Hüseyin Göçek
Mersin’in golü öncesinde Gökhan’ın hareketinde faul ve sarı kart kararı doğru. F.Bahçe’nin ikinci golü öncesi verilen endirek kararı, yardımcısının da yardımıyla doğru. Gökçek’i uzun süre F.Bahçe maçlarına vermeyenler yanlış yapmışlardır.
Akhisar Bld.-İstanbul BB.:
Mustafa Kamil Abitoğlu
Bu sezona iyi başladı. Bu hafta da çok zor olmayan müsabakayı yine iyi yönetti.
Ordu-Kayseri:
İlker Meral
Kaleciye bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart doğru. 3. Ordu golündeki ofsaytı yardımcı hakem tespit edemeyince neticeye tesir etti.
Beşiktaş-Sanica Boru Elazığ:
Kuddusi Müftüoğlu
Sivok’un rakibine ceza alanı dışındaki faulü, bariz gol şansı nedeniyle kırmızı karttı. Fernandes’in devamlı faulle durdurulmasına kart göstermekte geç kaldı. Son dakikada Olcay’a yapılan faulde, tam önündeki Orhan Akın’ın müdahalesine arkasını dönüp gitmesi, olmaması gereken 3 kartın çıkmasına sebeb oldu.

Yazarın Diğer Yazıları