Kaleciye pas!

Pres yiyen defans oyuncularının çareyi kalecilerine ayakla topu vermekte bulmaları sonrasında “kaleciye pas kuralı” çıkarıldı. Bu hareketler oyunu soğutuyor, topu  kalecinin ellerine teslim edip futboldan uzaklaştırıyorlardı. FİFA yerinde bir kural değişikliğiyle; topu ayakla kaleciye bilerek oynamayı, kelecinin de bu topu tutmasını veya ellemesini yasaklayan kuralı koydu. Kural ülkemizde yanlış ve eksik yorumlandı. Hala başka yanlışlar uygulamada mevcut. Daha öncede belirttiğim gibi, kalecinin gelip kendi oyuncusunun ayağından topu alması, kaleciye pas niteliği taşır. Bu hakemlerimize anlatılmamış.

Bir başka husus da şu ki; çok az meydana gelse de, kale önünde etrafı rakip oyuncularla çevrili oyuncu, topu kalecisine verebilir. Çünkü topu sağa, sola ya da geriye oynama olanağı yoktur. Kural diyor ki;  “Yapacak başka şeyler varken yapmayıp kalecisine bilerek ayağıyla pası vereni cezalandırmalısın.”  Tekrar bunun anlatılması hakemleri doğru kararlara götürecektir.


K.Karabükspor - M.P. Antalyaspor
Volkan Bayarslan
Emre’ye iki sarıdan, kırmızı kart doğru. Aldatmalara gösterdiği sarı kartlarda çok doğru. Yalnız sert harekete maçın 1.dakikası da olsa kart göstermeliydi.

İstanbul BB - Orduspor
Halis Özkahya
Ekrem’e verilen kırmızı kart doğru karar değildi. Zira Ordu aleyhine olan faulü değerlendirememişti. Metin’in raki-bini ceza alanı içinde arkadan itmesi ise mutlak penaltıydı, devam kararı yanlış.

Mersin İ.Y. - Gençlerbirliği
Özgür Yankaya
Genelde başarılıydı. Ancak Yattara’nın kullandığı serbest vuruş, kale direğinden geri döndü, Yattara topla tekrar oynadı, fakat gol ofsayt kararı ile iptal oldu. Gol ofsayt olmasa kural ihlali olabilirdi. Çünkü Yattara serbest vuruşta, topla arka arkaya 2 kez oynamıştı.

Kayserispor - Eskişehir
Süleyman Abay
Aldatmaya yönelik gösterdiği kartlar yerinde. Yalnız Hürriyet’in pozisyonunda, ceza alanında tehlikeli hareketin devamında tekme kafasına geldiği için karar endirek değil, penaltı olmalıydı. Tehlikeli harekette, oynayanın hedefi her zaman top olmalı, hareketin devamında rakibe temas varsa, bu endirek değil direk vuruş, yani penaltı olmalıydı.

Gaziantepspor - Beşiktaş
Yunus Yıldırım
Genelde iyi yönetti. Verdiği penaltı net, ancak itirazlara kart çıkartmadan devam etmesi doğru değildi.

Sivasspor - Kasımpaşa
Çağatay Şahan
Kasımpaşa ve Sivas’ın karışılıklı penaltı beklentilerine verdiği devam kararları doğruydu. Yalnız Sivaslı oyuncunun elle oynaması, Kasımpaşa lehine penaltı olması gerekiyordu.

S.B.Elazığspor - Bursaspor
Kamil Abitoğlu
Elazığ’ın iptal edilen golünde pozis-yonu yardımcı hakem doğru değerlendirdi. Ancak Bursa’nın önemli bir pozis-yonunun ofsayt ile kesilmesi yanlıştı. Bursa lehine verilen penaltı kararı doğruydu.

Galatasaray - Akhisar Belediye
Mete Kalkavan
Genelde başarılı bir maç yönetti. Ancak Selçuk’un rakibinin ayağına bastığı için gösterdiği sarı kart doğru, ama ondan sonraki sert hareketinde
2. sarı kartı çıkaramadı.

Fenerbahçe - Trabzonspor
Fırat Aydunus
Karşılaşmanın genelinde başarılı, fakat tespiti kolay olmayan pozisyonda Bamba’nın, Sow’a yaptığı müdahale penaltı sebebiydi.

Yazarın Diğer Yazıları