Penaltı kararları cesurca uygulanmıyor

Futbolda penaltı kararı vermek hakemler için önemli pozitif uygulamadır. Ancak verilemeyen penaltılarda  hakemin sahadaki yerinin iyi olmayışı, kararları çok etkiliyor. Bu tip pozisyonlarda genelde ceza alanında bulunan hücüm futbolcusuna bakılıyor. Bu durum hakemleri hatalı kararlara götürüyor. Hakemliğimde ceza alanında her zaman hücum oyuncusuna değil daima defans oyuncusunun hareketlerine odaklanırdım. Çünkü ihlali yapacak oyuncu, her zaman savunma futbolcusudur. MHK’de görevli iken de hakemlere oyunu böyle izlerlerse doğru kararlar vereceklerini sık sık söylemişimdir. Buna rağmen bazı hakemlerde ceza alanı sendromu oluşması devam ediyor. Esasında ceza alanı dışındaki fauller için çalınan düdükler, ceza alanında penaltı için de çalınmalı. Hakemler ceza alanı dışıyla ceza sahası içi ihlallerini aynı kantarda tartmalılar. Bu kurala dikkat etmeleri hakemlerin lehine olacaktır.

 

Orduspor-Galatasaray

 

Barış Şimşek
Galatasaraylı futbolcu Eboue’ye ceza alanında Atilla’nın yaptığı hareketi değerlendiremedi. Pozisyon net penaltıydı. O pozisyon kontraatağa dönüştü ve ikinci Orduspor golü geldi. Hakem gizli faulleri iyi değerlendiremedi.

 

Kasımpaşa-Fenerbahçe

 

İlker Meral
Hakem futbolculuktan geldiği için faul tespitlerinde genelde başarılıydı. Kasımpaşalı Yalçın’ın kafa toplarında bir çok maçta olduğu gibi rakibin kafasına vurması ve sakatlaması bir tesadüf mü, yoksa rakibi yok farzederek kafaya çıkması mı sorusu kafa karıştırıyor ve hakemler bu oyuncuya dikkat etmiyor. Bakalım bunu hangi hakem çözecek!

 

Akhisar Belediye- Karabükspor

 

Hakan Ceylan
İstikbal vadeden genç hakem. Muhammed’in Akhisar Bld. lehine olan pozisyonunu göremedi ve hareket net penaltıydı. Mehmet Yılmaz’ın penaltı beklediği pozisyonda ise doğru karar verdi.

 

Eskişehirspor-İstanbul BB.

 

Hüseyin Sabancı
Müsabakının genelinde başarılıydı. Taktik icabı yapılan fauller diğer pozisyonlar gibi değerlendirilmemeli ve beraberinde sarı kartı da getirmesi gerekir. Ancak bu hususlar gözardı edildi.

 

Trabzonspor-Mersin İdmanyurdu

 

İlker coşkun
İyi bir yönetim gösterdi. Ben Yahia’ya aldatmadan dolayı gösterdiği sarı kart çok doğru. Yalnız Yasin’in topsuz alanda Tello’nun ayağına kasten basmasına gösterdiği sarı kart doğru da, bu tip kasıtlı hareketlere UEFA hakemleri kırmızı kart çıkartıyor. Bizim hakemlerimiz bundan habersiz.

 

Antalyaspor- S.B. Elazığspor

 

Fırat Aydınus
S.B. Elazğısporlu Kavsie’ya gösterdiği kırmızı kart doğru da ülkemizde bu tip pozisyonlar genelde sarı ile geçiştiriliyor. Fakat Elazığsporlu Adem’in, yerdeki Antalyalı oyuncuyu sakatlayışında tabanla girdiği pozisyon kırmızı kart olmalıydı. Ancak ona sarı bile çok görüldü.

 

Gençlerbirliği-Kayserispor

 

Hüseyin Göçek
Kulusic’in bir pozisyonda yaptığı hareket topa değil Hurşit’i düşürmeye yönelikti. Verilen penaltı doğru. Kayserispor defans oyuncusunun yakın mesafeden gelen topta temasında kasıt ve kolunu çekecek zamanı da yoktu. Devam kararı doğruydu. Maçın genelinde başarılıydı.

 

Beşiktaş-Sivasspor

 

Mete Kalkavan

 

İbrahim’e maçın başında yapılan pozisyonda hatalı karar verdi. Zira ceza alanında rakibin baldıra müdahalesi vardı. Karar penaltıydı ama iyi değerlendiremedi. Kullanılan bir frikik atışında  9.15’lik barajı futbolculara kurduramadı. Topu oyuna sokmak için 2.5 dakika gibi bir zaman geçirdi. Bunu başramayınca da iki sarı kart gösterdi. ancak bu bile yeterli olmadı. Bu büyük bir hataydı.

 

Bursaspor-Gaziantepspor

 

Suat Arslanboğa
İtirazlara kart uygulaması çok doğru. Çünkü bu tip pozsyonları uygulamayanlar var. Kritik bir Bursaspor akınında yardımcı hakemin pozisyonu devam ettirmesi mükemmeldi. İbricic’in penaltı beklediği pozisyonda, İbricic’in, kalecinin elini koyduğu topu söküp alması bir fauldü. Ama iyi değerlendirilmedi. Çünkü topun üzerine elini koyan kaleci, kural gereği topun sahibidir.

Yazarın Diğer Yazıları