Ceza alanı cezasız alan gibi!

Futbolda ceza alanında, korner ve ceza sahasına yakın frikiklerde ülkemizde kural dışı sarılmalar, forma, koldan çekmeler ve itmeler nedeniyle çirkin görüntüler meydana geliyor. Bu hareketlerin çoğu hakemler tarafından cezasız kalıyor. Hal böyle olunca da ceza alanı cezasızlık alanı haline geliyor.
Müsabaka esnasında top oyuna girmişse bu hareketler tartışmasız penaltı olması gerekirken, sadece birkaç kez penaltı verildiğini, bir çoğunda da oyunun devam ettirildiğini gördük. Meşin yuvarlak oyuna girmemişse hakemler bu hareketleri yapanları çağırıp, sadece ikazla geçiştiriyorlar. Hatta bu “gözlerim üzerinde” ki ikazları maçın 85’inci dakikasında da aynı şekilde uygulanmaktan çekinmiyorlar. Maçın başında yapılan ikaza tamam da, 85’inci dakikadakine anlam vermek mümkün değil.
Bunları önlemek için top oyunda değilken kartlar, top oyuna girmişse penaltı ve yine kartlar uygulanması gerekmekte.
Futbolcular bu hakem yanlışları nedeniyle alışkanlıklarına devam edeceklerdir. Daha önce İspanya ve İtalya’da da bu hareketler yapılmaktaydı. Ancak oralarda kurallar titizlikle uygulandı ve bu çirkin tablolar ortadan kaldırıldı. Darısı bizim liglerimize!

 

G.Birliği-Galatasaray
(Halis Özkahya)
Gençlerbirliği’nin attğı 2. gol öncesi, Galatasaraylı genç futbolcu Emre Çolak’a yapılan faul değerlendirilmeyince  ev sahibi takımın 2. gol geldi. Futbolcuların ceza sahası içindeki tutmalar için “gözüm üzerinde” değil kartları konuşturması gerekirdi. Artık bırakın bu “gözüm üzerinizde”yi de işinize bakın.

 

Antalya-Sivas
(Tolga Özkalfa)
Sivasspor’un çizgiyi geçmeyen golünü yardımcı hakem verdi ancak topun tamamı çizgiyi geçmemişti. Zaten yardımcının durduğu yere göre doğru karar vermesi de imkansızdı. 3. Antalya golü başlangıcı ofsayttı yardımcı atladı.

 

Beşiktaş-Trabzon
(Cüneyt Çakır)
Portekizli futbolcu Fernandes’in serbest vuruşu esnasında önce topa vuran Olcan, topun yanından ayrılmamış ve vuruş anında aynı yerde durup, vurulan topa da ayağını uzattığı için sarı kart görmeliydi. Bu yılın başarılı yardımcı hakemlerinden Bahattin Duran, Volkan Şen’in topu eliyle hileli bir şekilde almasını iyi gördü. Bu tip hareketler sportmenlik dışıdır. Mutlak sarı kart verilmesi gerekirdi. Sonraki pozisyonda da aynı Volkan Şen, Bahattin Duran’ın burnunun dibine kadar sokulup hakaret etti. Bu tepki hakeme bildirilse 2. sarı kart da verilirdi.

 

Ordu-Elazığ
(Bülent Yıldırım)
Ev sahibi lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Bülent Yıldırım iyi bir yönetim gösterdi ve neticeye tesir etmedi.

 

Eskişehir-Karabük
(Mete Kalkavan)
7 golün atıldığı müsabakada goller temizdi ve karşılaşmanın hakemi de gayet başarılı bir yönetim ortaya koydu.

 

Kayserispor-İstanbul BB
(Mustafa İlker Coşkun)
Webo’ya yapılan hareket net penaltıydı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor.’un attığı gol tartışıldığı gibi ofsayt değildi, yardımcı iyi tespit etti. Doka’nın ceza alanında yaptığı tehlikeli hareketi nedeniyle Kayseri lehine ceza sahası önünde endirekt vuruş verilmeliydi.

 

Akhisar Bld.-Gaziantep
(Deniz Ateş Bitnel)
Spor Toto Süper Lig’de ilk müsabakasına çıkan Deniz Ateş Bitnel, golsüz biten maçı hatasız yönetti. Kendisini başarılı yönetiminden dolayı tebrik ediyorum.

 

Bursa-Fenerbahçe
(Yunus Yıldırım)
Genelde sakin ve iyi niyetliydi ancak sarı-lacivertli futbolcu Dirk Kuyt’ın top rakipten çıktıktan sonraki bir hareketi mutlak sarı karttı, geçiştirildi. Bursaspor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam’ın itiraz edip tribüne gönderilmesi öncesinde oluşan korner kararı yanlıştı. Oyuncu değişiklikleri ve sakatlanmalar sonundaki 2 dakikalık ek süre ise göstermelik oldu. En az 6-7 dakika olmalıydı.

 

Kasımpaşa-Mersin İY
(Fırat Aydınus)
Ev sahibi Kasımpaşa’nın Mersin’e attığı 1. gol açık ve net bir şekilde ofsayttı. Top oyuncuya çarpıp gitti, çarpmasa bile üstüne gelen topa eğilmesi ofsayttır. Bu hareket neticeye tesir etmiştir.

Yazarın Diğer Yazıları