Zaman kayıplarında hakem faktörü

Futbol maçlarında zaman çalmalarının büyük bir bölümü skor avantajı önde olan takımlardan gelmekte. Örneklersek; faul yapan oyuncunun düdük sonrası topa vurması, topu alıp götürmesi, 9.15 kurallarının uygulanmamasının zorlaştırılması. 9.15 barajını futbolcuların top oyuna girmeden bozması, taç atışlarında topu eline alıp atmayıp, diğer takım arkadaşının çağırması, faulle durdurulduktan sonra kendisini yaralıymış gibi gösterip vakit geçirmeye teşebbüs etmesi, faulü yanlış yerden atarak, hakemin ikazını beklemesi, kalecinin aut atışlarını geçiktirmesi, zaman kaybının baş etkenleridir. Hakemin de futbolcularla uzun uzun konuşmaları ve izahatlar zaman kaybının artışına neden oluyor. Hakem düdüğü ile konuşandır. Zamanı hakem de çalmamalı. İhtarları çok çabuk yapmalı. Yardımcı hakemin önündeki serbest vuruşlar için oralara gitmemeli ve yardımcıları devreyle sokmalı. Bir frikik ve bir penaltı bazen 2-3 dakikada atılıyor. Otorite zaafı göstermeden enerjik bir şekilde bunları çabuk attırmalı. Müsabakanın atmosferine uygun avantaj oynatmakta zaman kaybını önler. Bunları önlemek için ikaz, ihtar ve ihraç uygulamasıyla topun oyunda daha çok kalmasını hakem temin etmeldir.

 

Beşiktaş-Eskişehirspor
Barış şimşek
Genelde iyi bir müsabaka yönetti. Penaltı için yardımcı hakemin görüşüne gerek yoktu. Hilbert’in pozisyonunda sarı kart doğru değildi. Futbolcunun düşüşünde aldatma niyeti yoktu. Taktik fauller beraberinde sarı kartı getirmeliydi.

 

Elazığspor-Mersin İGY.
Kamil Abitoğlu

Sezer’in attığı golde ofsayt kararı doğruydu. Sinan’ın itiraz edilen pozisyonu ofsayt değildi. İyi bir müsabaka çıkardı.

 

Kasımpaşa-Gençlerbirliği
Abdullah Yılmaz
Yerde kolu açık olan Gençlerbirliği oyuncusunun pozisyonunda hareket çabuk gelişti ama top koluyla buluşmadı. İtirazları kartsız geçiştirmemeliydi.

 

Gaziantep-K.Karabükspor
Volkan Bayarslan
İbricic’in Ahmet İlhan’a arkadan ayağına tabanı kırmızı kart olmalıydı. Karabükspor kaptanının el kol ile ısrarla yaptığı itirazlara kart çıkartmalıydı.

 

Sivasspor-Galatasaray
İlker Meral
Galatasaray’ın ikinci golü öncesi Burak’ın Rajnoch’un yüzünü itmesi bir faul olmalıydı. Sivas’ın golü öncesi pozisyonda devam kararı doğruydu.

 

Bursaspor-Orduspor
Suat Aslanboğa
Bursaspor’un iptal edilen golünde Belluschi’nin ofsayt kararı doğruydu. Bursasporlu Basser ve Ordulu Nizamettin’in ikişer sarıdan kırmızı kartları doğru kararlardı. Başarılı bir müsabaka yönetti.

 

Akhisar-Antalyaspor
Özgür Yankaya
Bu hava şartlarında maça başlamamalıydı. Müsabakaya 2 saat kala yetki federasyonun değil hakemindir.

 

Trabzonspor-Kayseri
Hüseyin Sabancı
Faul ve kart hataları vardı ancak skoru belirleyen Trabzonsporlu futbolculardı. Sabancı’nın ilk yarı 40-45 dakika arası yaptığı yorumlar doğruydu.

 

Fenerbahçe-İstanbul BB
Süleyman Abay
Faul ve kart yanlışlarının çok olduğu bir müsabaka yönetti. Sow’un ısrarlı itirazlarına rağmen futbolcuya niçin kart çıkartmadığı anlaşılamadı.

Yazarın Diğer Yazıları