Hakemin sahadaki yeri ve sezgileri

Bir müsabakada hakemin asıl görevi, topun yanında koşması değildir. Aksine ihlallerde çaldığı düdüklerde sahada bulunduğu yer çok önemlidir. Bir hakemin, 15-20 metre topa yakın olması, daha sağlıklı kararlar verebilmesi için önemlidir. 40-50 metre mesafeden verilen kararlar, hele penaltı pozisyonlarındaysa daima tartışılır. Hatta doğru olsa da tartışılır. Hakemlikte psikolojik önsezi önemlidir. Son maçlarda görüyoruz ki kötü yapılmış bir faul, yahut neticeye giden bir faul sonrası, hakemin düdüğünün hemen ardından, faulü yapan oyuncunun takım arkadaşları, muhtemel sarı veya kırmızı kartı önlemek için hemen hakemin etrafını sarıp topluca itiraz ediyorlar. Yapılan bu itirazların altında suçluyu gizlemek ve göreceği muhtemel kartı önlemek yatıyor. Hakemin de bu itirazları önlemesi, kartları çabuk ve enerjik bir şekilde çıkartmasına bağlıdır. Eğer bu itirazlara gerekli kartlar gösterilmez ise hakemde otorite zaafı oluşur.

Beşiktaş-Kayserispor
Halis Özkahya
Halis Özkahya’nın sarı kart olabilecek faul düdüklerinden sonra Kayserisporlu futbolcuların bir nevi taktik uygulayarak topluca itirazlarına kart göstermemesi yanlış. Faul hatalarının yanı sıra, kart hatalarıyla bir 90 dakkika çıkardı. En iyi avantaj uygulaması ofsayt pozisyonlarında yapılır. Halis Özkahya, Beşiktaş’ın tehlikeli bir atağını, yan hakemin bayrağına uyarak uygulamadı. Böylece çok önemkli bir akını kesmesi ve ofsayt atışı yaptırması büyük hataydı.

Akhisar Bld.-Orduspor
Hüseyin Göçek
Karşılaşmanın hakemi Hüseyin Göçek 90 dakika boyunca başarılı bir yönetim gösterdi. Kaleciye faul nedeniyle iptal edilen Akhisar Belediye golünde verdiği karar doğruydu. Ordusporlu Garcia’ya verdiği 2. sarı kart, dolayısıyla kırmızı doğru karardı. İyi bir maç yöneterek örnek oldu.

Kasımpaşa-İstanbul BB.
Volkan Bayarslan
Webo’nun yaptığı faulü çok uzakta olduğu için sezemedi ve kararını rakip aleyhine verdi. Dolayısıyla verdiği bu yanlış karar, İstanbul Büyükşehir Belediyespor lehine penaltıya dönüştü. Bu penaltı golüyle maçın sonucunu da belirlemiş oldu. Maçtan sonra Kasımpaşa’nın göstediği tepki bu yanlış kararlarından olabilir diye düşünüyorum.

Fenerbahçe-Karabükspor
Bülent Yıldırım
Joseph Yobo’nun eline çarpan topa devam kararı doğru. Bekir İrtegün’e verdiği sarı kart doğru ancak, benzeri bir durumda 2. sarı kartı, Bekir’e gösteremedi. Bekir şanslıydı ve kırmızıdan kurtuldu. Faul ve kart hatalarına rağmen skoru etkileyecek yanlışı olmadı.

Sivaspor-Elazığspor
Fırat Aydınus
Bu haftanın en iyi maç yöneten hakemlerimizden birisi oldu. Sanica Boru Elazığspor’un  iptal edilen golü bariz ofsayttı. Kaleci İvesa’nın ayağını kaldırıp Aatif’i düşürüşünü net göremedi. Aldatma yoktu ve karar penaltı olmalıydı. Rajnoch’a gösterdiği kırmızı kart çok doğru. Bu kararı diğer meslektaşlarına da örnek olmalı.

Bursaspor-Gençlerbirliği
Tolga Özkalfa
Kasıtsız ele çarpma kararları doğru, gösterdiği kartlarda doğru ancak rahat uygulanacak ofsayt avantajını doğru uygulayamadı.

Gaziantepspor-Mersin İ.Y
Mustafa Öğretmenoğlu
Binya’nın Ben Yahia’yı ceza alanında arkadan çok açık bir şekilde itmesine devam kakarı yanlıştı. Pozisyon netti, karar penaltı ve kırmızı kart olmalıydı.

Antalyaspor-Eskişehir
Cüneyt Çakır
Diego ceza alanında rakibini arkadan itip düşürüyor. Pozisyon penaltıydı, vermedi. Veysel Sarı yardımcı hakemin önünde dirsek atıyor, bu kartlık olayı dördüncü hakem, yardımcı hakeme bildirmiyor.

Trabzonspor-Galatasaray
Yunus Yıldırım
Avantajla ilgisi olmayan sayısız fauller verilmedi. Dolayısıyla bazı kartlar da gösterilemedi. Avantajlar kesildi. Müsabaka berabere bittiği için hakem konuşulmadı. Çok kötü bir maç yönetti ve en az 15 faule düdük çalmadı.

Yazarın Diğer Yazıları