MHK’den uyarı

MHK devre arası seminerinde hakemlere ikinci yarı için bazı talimatlar verdi. Tabii bunların neler olduğunu hiçbir kulüp takip etmiyor. Sadece kendi takımlarının taktiklerini düşünüyorlar. Hakemlere de ilk yarıdaki hatalarının düzeltilmesi için MHK ile birlikte UEFA üyesi Jaap Uilenberg’in verdiği talimatlar var. Bunları kulüp olarak takip etmezsen, ceza sana kesilir. Ben yıllardır kulüplerimize, “Her türlü görevli var ancak bir hakem hocasına ihtiyaç duyulmuyor” diyorum. Bunun çok faydalı olacağını defalarca da söyledim. Söylemeye de devam edeceğim. Çünkü bu uygulama Avrupa’da var. Onun için Avrupalı futbolcular hakemlere en az itiraz eden ve kart görmeyen oyuncular. Ara seminerde en önemli direktiflerden biri, teknik adamların mütemadiyen 4. hakemlere itirazları dolayısıyla bazı yeni yaptırımlar ortaya koydu. İlk piyango da çok sevdiğim kardeşim, adaşım Ertuğrul Sağlam’a vurdu. Artık 4. hakemle iletişimi kessinler. O bakımdan teknik alanda bulunanlara ’dikkat’diyorum. Ayrıca, o itarazların da zaten bir şey değiştirmeyeceğine göre...

 

Kasımpaşa-Galatasaray
Bülent Yıldırım

 

Müsabakanın genelinde iyi, verilen kartlar doğru. Ancak verilmeyen kartlar da var. Kasımpaşa’nın yeni transferi Ibricic’in verilmeyen ikinci kartının yanı sıra taktiksel faullerde de kart çıkmadı.

 

Sivasspor-Gaziantepspor
Kuddusi Müftüoğlu

 

Karşılaşmanın genelinde hakemin faul hataları vardı. Hem de görülecek cinsten. Yardımcı hakemin Gaziantepspor’un gollük hücumunda Cenk için kalkan bayrağının ofsaytla ilgisi yoktu. Eneramo’nun penaltı beklediği pozisyonda devam kararı ise doğruydu.

 

Beşiktaş-İstanbul BB
Serkan Çınar

 

Neticiye tesir eden hatası, Zoka’nın koluyla düzeltip, vurduğu topun gol olmasıydı. Ancak hakemin göremediği bu pozisyonda yardımcı ve 4. hakemin de görememiş olması hakem adına şanssızlıtı. Oyun içinde birbirini tutan iki futbolcu da aynı hareketi yaptığı için faul değil, oyun devam etmeliydi.

 

Bursaspor-Kayseri
Mete Kalkavan

 

Yardımcı hakemin Kayseri’nin ofsayt olarak değerlendirilen iki golü öncesi de ofsayt tespitleri doğru. Bursaspor kalecisinin ceza alanı dışında Bobo’ya hareketi sarı değil, bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı.

 

MP Antalyaspor-Gençlerbirliği
Halis Özkahya

 

Bu müsabaka sanki hakemin değil, Gençlerbirliği’nden Vleminckx’in maçıydı. Belçikalı’nın 4 gol attığı karşılaşmada hakemin tek hatası Aytekin’in, Aykut tarafından ceza alanında kolundan tutulmasıydı. Penaltı ve kırmızı kart. Hakeme kapalıydı belki, ancak yardımcı daha net görmüş olmalıydı.

 

Trabzonspor-K.Karabükspor
Cüneyt Çakır

 

Maçın daha başında Karabük’ün attığı ilk golde ofsayt pozisyonunu tereddütle oynatan  ülkenin en iyi yardımcılarından Bahattin Duran, henüz maça konsantre olmamıştı herhalde. Hakem, Serkan’ın eliyle topa müdahalesini net gördü ve penaltı kararı doğruydu. Anıl’ın Vittek’i ceza alanı girişinde formasından çekip düşürmesi penaltı olmalıydı. Hakeme kapalı,  pozisyonu yardımcısı Duran görebilirdi. Tıpkı Ahmet İlhan’nın kritik ofsayt golündeki doğru bayrağı gibi.

 

Fenerbahçe-Elazığspor
İlker Meral

 

Karşılaşmanın genelinde iyi, Gökhan ve Zeegelaar’e gösterdiği kırmızı kartları doğruydu. Mehmet Topuz’un iki sarıdan kırmızı kartı da doğru karar. Bazı sarı kartları anında göstermeyip, itirazlar ve tribün tezahüratı sonrasında göstermesi ise doğru olmadı.

 

Orduspor-Mersin İY
Ali Palabıyık

 

Ordusporlu oyuncunun ceza alanı girişinde çekilmesini net görmedi. Onun dışında iyi bir karşılaşma çıkardı.

 

Akhisar Belediye-Eskişehirspor
Süleyman Abay

 

Karşılaşmanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Ancak yardımcıları ofsayt ve faullerde kendisine doğru bayrak kaldırmadılar.

Yazarın Diğer Yazıları