Şarjı biliyor muyuz?

BİR müsabakada her faul düdüğünden sonra futbolcular genelde hakeme nizami şarj yaptıklarını söylüyorlar. Ancak bunu yaparken acaba kendilerine nizami şarjın nasıl yapılacağını bilip bilmediklerini soruyorlar mı?.. Nizami şarjın oluşması için iki oyuncunun topun oynanma mesafesinde olması önemlidir. Topa yaklaşırken sadece omuz omuza birbirlerine şarj yapabilirler. Şarjda kural, iyi basan ve güçlü olana izin veriyor. Bir şarj esnasında oyunculardan biri düşebilir ancak oyun devam eder ve bu normaldir. Oyunculardan birisi, rakibe doğru hızla geliyorsa top oynama mesafesinde de olsa, hareketi şarj olmaz. Bir başka yanlış; top oynama mesafesinde değilken, omuz omuza da olsa gelip şarj yapmak zamansız şarja girer ve kural buna müsaade etmiyor. Futbolculara taktik teknik dışında şarjın ne zaman, ne şekilde yapılacağını da öğretmeliyiz. Çünkü büyük br çoğunluk maalesef bu kuralı bilmiyor.

 

Gaziantepspor-Bursaspor
Cüneyt Çakır

 

Edu’ya iki sarıdan kırımızı doğru karardı. Bekir’e 2. sarıdan kırmızı, Rostand’a da sarı verilmeliydi. Faul değerlendirmelerinde hataları vardı. Penaltı kararı ise doğruydu.

 

İstanbul BB.-Eskişehirspor
Kuddusi Müftüoğlu

 

Genelde maçı iyi yönetti. Tello’ya 2. sarıdan kırmızı doğru. Dede’nin elle oynadığı pozisyonda penaltı kararını iyi analiz etti ve başarılıydı.

 

Fenerbahçe-Kasımpaşa
Hüseyin Sabancı

 

Kasımpaşa lehine verilen penaltı kararı, M.Topal’ın kolu açık olduğu için doğru. İtiraz edilen ilk pozisyonun ise penaltı ile ilgisi yok. Yalçın’ın Webo’ya lüzumsuz hareketindeki penaltı kararı da doğru. Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Ancak Egemen ve Volkan’a aykırı hareketlerinden dolayı sarı kart çıkartmaması hataydı. Eğer gösterseydi Volkan 2. sarıdan kırmızıyla ihraç edilecekti.

 

S.B. Elazığspor-Antalyaspor
Fırat Aydınus

 

Bilica’nın pozisyonunda topun ele çarpması penaltı olmazdı. Karar doğru. Ancak İvan’ın rakibine dirsek atmasını değerlendiremedi.

 

Mersin İdmanyurdu-Trabzon
Tolga Özkalfa

 

Mustafa Yumlu, Nobre’nin sırtına çıkıyor topa da kafa vuramıyor. Pozisyon penaltı olmalıydı. Trabzonspor’un önemli bir atağında kaldırılan ofsayt bayrağı yanlıştı.

 

Sivasspor-Beşiktaş
Çağatay Şahan

 

Veli’nin, Grosicki’ye ceza alanında yaptığı hareket penaltı olmalıydı. Eneramo’nun kendi ceza alanında koluyla taşıdığı top penaltı, Uğur’un futbol dışı hareketi kırmızı olmalıydı.

 

Kayserispor-Gençlerbirliği
İlker meral

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Salih’in penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu.

 

K. Karabükspor-Akhisar Bld.
Abdullah Yılmaz

 

Penaltı verilen pozisyonda, bariz gol şansı nedeniyle Ercan’a kırmızı kart verilmeliydi.  Karabüksporlu Birol Hikmet’in, rakibin ayağına kasten basması kırmızı olmalıydı.

 

Galatasaray-Orduspor
Serkan Çınar

 

Hakan’ın topu koluyla taşıdığı pozisyonu net gördü ve penaltı kararı doğru. Teknik direktör Fatih terim ve Hasan Şaş’ın tribünlere gönderilmesi doğru karardı.

Yazarın Diğer Yazıları