Penaltı kararları yanlış tartışılıyor

Her hafta yorumcular televizyonda birçok konuda ahkam kesiyor. Bu  hafta da gündem verilen ve verilmeyen penaltılardı. Yazımın başında futbolseverlerin genelde yanlış bilgilendirildiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü yorumcular, değerlendirmeleri oyun kurallarının dışına çıkarak yapıyorlar. Kurallar ceza alanı içerisinde yapılan faulleri 10 kusurlu hareket olarak belirlemiştir. 10 kusurlu hareket, ceza alanı dışında çalınan faullerden farklı değildir. Nasıl dışarıdaki harekete rahat düdük çalınıyorsa, aynı uygulama ceza alanı içerisinde de yapılmalıdır. Ancak yorumcular genelde kural emirlerini unutup, ‘Ben olsam penaltıyı vermezdim veya tersini söylüyorlar. Yani yapılan yorumlar kural emirleriyle örtüşmüyor.  Kafa karıştıran bu boş lafları bırakıp, hareket penaltıysa niçin penaltı, değilse hangi nedenlerle penaltı değil onu açıklamalılar. Örnek; ceza alanına giren futbolcuya arkadan gelip çarpan savunma oyuncusu, rakip futbolcuyu bozuyor ve hareket kesinlikle penaltıdır. Ama bizde nedense futbolcu kendisini bırakıyor şeklinde yorumlanıyor. Hiç kimse arkadan gelen oyuncu o hareketi niçin yapar diye konuşmuyor ve insanlar yanlış bilgilendiriyor. O zaman itmeyi kural kitabından da çıkartsınlar.

 


Galatasaray-G.Birliği
Özgür Yankaya

 


Burak’ın verilmeyen golü ofsayttı, Gökhan Zan’ın kırmızı kartı doğruydu. G.Saray lehine verilen penaltı alakasızdı ve kötü maç yönetti.

 


Sivaspor-Antalyaspor
İlker Meral

 


Uğur’un rakibin dizine basması kırmızı kart olmalıydı. Ömer ceza alanında topu koluyla çeldi, hareket penaltıydı.

 


Karabük-Eskişehir
Barış Şimşek

 


Yiğit’in ceza alanında Necati’nin boynuna sarılarak düşürülüşünün penaltıdan başka izahı olamaz. İki takım için de birer penaltıyı vermedi. Ahlmet İlhan’ın rakibine arkadan yaptığı şarj değil faul ve penaltıydı.

 


Elazığspor-Orduspor
Hüseyin Göçek

 


Top-el buluşmalarında oynatmaları doğruydu. Bu kritik puan maçını başarıyla yönetti.

 


Gaziantep-Akhisar Belediye
Serkan Çınar

 


Genelde iyi bir müsabaka yönetti ancak Wilton’un ayağa basmasına sarı kartı göstermedi.

 


İstanbul BB.-Kayseri
Abdullah Yılmaz

 

Metin Pepe’nin hareketi tartışmasız penaltı olmalıydı. Can Arat’ın Salih’e attığı dirsek direkt kırmızı kart olmalıydı.

 


Trabzonspor-Beşiktaş
Fırat Aydınus

 


Faul değerlendirmelerinde hataları vardı. Fernandes’in pozisyonu penaltı olabilirdi!..

 


Fenerbahçe-Bursaspor
Tolga Özkalfa

 


Fenerbahçe’nin ikinci golünde, ofsaytın yanı sıra top elinde değilken kaleciye sarj nedeniyle faulü tespit eden yardımcı, santraya koşmayarak golü kabul etmedi. Ancak Özkalfa yardımcıya rağmen gol kararından dönmedi. Yardımcı hakemin bayrak kaldırmayıp uyarıyı mikrofondan yapmasının nedeni, MHK talimatıdır ve kararı doğrudur.

 


Mersin İY.-Kasımpaşa
Kuddusi Müftüoğlu

 


Faul hataları ağırlıklı bir müsabaka yönetti. Elyasa’ya gösterdiği kırmızı ve penaltı kararları doğru.

Yazarın Diğer Yazıları