90 dakikanın ne kadarı!

Türkiye liglerinde hakemler oyun süresini mümkün olduğunca uzun tutmaya gayret göstermiyorlar. Topun oyunda kalması için biraz daha inisiyatif kullanmalılar. Seyirciler statlara futboldan zevk almak için geliyorlar. Oyundaki sık fasılaları kimse istemiyor. Sakatlanmaların verdiği intikalarda hakem kararı varsa tamam da, bu süreleri genelde futbolcular belirliyor. Bu nedenle duruma federasyonun el koyması gerekiyor. Bunun dünyada çok örnekleri var. Mesela İngiltere’de futbolcular topu sakatlık esnasında taca atamıyor. Çünkü bu sakatlanmaların çoğunun, bir soğutucu sprey ile giderilmesi, her sakatlığın doğru olmadığının bir kanıtıdır. Bilhassa skoru lehinde götüren takımın oyuncularının sık sık sakatlanma gösterisine hakemlerin dikkat etmesi gerekiyor. Bu hafta oynanan müsabakalarda topun oyunda kaldığı süreleri görünce ülke futbolu adına iyi şeyler düşünemiyorsunuz. Avrupa ile aramızdaki fark, son hafta oynanan karşılaşmalarda açıkça görülüyor. Bu haftaki bazı maçlarda topun oyunda kaldığı süreler şöyle: Beşiktaş-Kasımpaşa 45, Bursa-Trabzon 46, Kayseri-G.Saray 55 ve Antalya-F.Bahçe 50 dakika. Oysa Avrupa’da ise rakamların 60 dakikanın üzerinde seyrettiği bir gerçek. Üllke futbolu adına buna neşter vurulmasının zamanı geldi de, geçti bile.

 


Kayserispor-Galatasaray
Mete Kalkavan

 


Bobo’nun tekme sallaması kırmızı karttı, karar doğru. Selçuk’un sarı kartlık müdahalesini değerlendiremedi. Khizanishvili’nin Sneijder’e müdahalesi sarı olmalıydı. Selçuk’a “düdüğümü bekle” demesine rağmen futbolcunun düdükten önce oynadığı için sarı kart doğruydu.

 


Eskişehirspor-Elazığspor
M. Kamil Abitoğlu

 


Eskişehirspor’un itiraz ettiği 1. penaltı pozisyonu, penaltı değildi, karar doğru. Uzatmalarda verilen penaltı kararı ise doğruydu.

 


İstanbul BB.-Mersin İY.
Barış Şimşek

 


Faul hataları vardı. Efe’nin pozisyonu ceza alanı dışındaydı karar doğru. Can’ın, Culio’ya hareketi fauldü ancak verilmedi ve pozisyon gol oldu. Neticiyi etkiledi.

 


Antalyaspor-Fenerbahçe
Hüseyin Göçek

 


Yardımcının 1 metre önünde Isaac’ın dirseğini hakeme bildirmemesi büyük hata. Diğer yardımcının da Antalya lehine 2 korneri aut olarak işaret etmesi, orta hakeme iyi yardım etmediklerinin kanıtıydı.

 


Gençlerbirliği-Karabük
Süleyman Abay

 


Kartların hepsi isabetliydi. Anıl’a 2. sarıdan kırmızı kart doğru. Daha birinci dakikada Azofeifa’ya gösterdiği kart, zamanlama için örnek bir karar. İyi bir müsabaka yönetti.

 


Beşiktaş-Kasımpaşa
Cüneyt Çakır

 


İbrahim’e gösterdiği kart yanlıştı. Rakip kendi ayağına takılıp düştü. Ancak İbrahim’in Uche’ye hareketi ise çok sertti ve hakem bu pozisyonu atladı. Kırmızıdan kurtulan İbrahim şanslıydı.

 


Akhisarspor-Sivasspor
Fırat Aydınus

 


Kenan’ın yaralayıcı faulü kırmızı kart olmalıydı. Ziya’nın kırmızı kartlık penaltı pozisyonunun başlanğıcında Kenan’ın topa elle müdahalesini yardımcı da göremedi.

 


Bursaspor-Trabzonspor
Serkan Çınar

 


Henrique’nin girdiği pozisyonlardan ilki ofsayttı, yardımcı hakem atladı. Trabzonspor’un önemli bir akını hatalı ofsayt kararıyla kesildi. Colman’ın sert faulü, kırmızı kart olmalıydı.

 


Orduspor-Gaziantepspor
Bülent Yıldırım

 


Haftanın önemli karşılaşmalarından birisiydi. Bu altı puanlık maçın genelinde iyiydi. Orduspor lehine verdiği penaltı kararı doğru ancak kartı eksikti.

Yazarın Diğer Yazıları