Kuralları FIFA koyar

Fenerbahçe-Eskişehir maçında, konuk ekibin Alper’le attığı gol, koluyla atıldığı gerekçesiyle hakem ve yardımcısıyla görüş birliğine varılıp iptal edildi. Ofsayt kuralında defansla aynı hizada olan hücum oyuncusunun, el ve kolu ileride olduğu zaman ofsaytla cezalandırılmaz. Bununla birlikte kural el ve kol ile gol atılımayacağını da söyler. FIFA, kuralı hazırlarken, ofsaytta, el ve kolun ileride olmasının ofsayt olmayacağını söylerken, el ve koldan gol atılamayacağını da atıfta bulunmuştur. Konu oldukça hassastır ve uygulamada dikkat gerekir. Kasti olmayan el ve kol hareketlerine bile nedense penaltıların çalındığı bir ortamda, kol yardımıyla atılan golün de geçerli olmayacağı tabiidir. Kuralların bu yorumu reddetmeyeceği de aşikardır. Ancak maçtan sonra konu ne yazık ki tartışıldı. Birçok yorumcu golün nizami olduğundan bahsetti. Eyyamcılık yapalım derken kuralları bilmedikleri de ortaya çıktı.

 


Sivasspor-Gençlerbirliği
Süleyman Abay

 


Hakem dörtlüsü maça damgasını vuran olayı maalesef göremedi. Sarı kartı olan Tosic’in rakibine açık bir şekilde yaptığı faulde 2. sarıyı gösterilmedi. Herkesin gözü önünde gelişen olayı Ermin Zec üstlendi ve arkadaşının atılmasını önledi. Ancak sahada görev yapan hakem heyeti ne yazık ki; hareketin Tosic tarafından yapıldığını göremeyerek, büyük bir skandala imza attılar. Bu hareket maalesef dünya futbol tarihine kötü örnek olarak geçti.

 


Karabük-Galatasaray
Kamil Abitoğlu

 


Kamil Abitoğlu’nun verdiği kartlar genelde doğru ancak Karabüklü Birol’a verdiği sarı kartı niye tekrar gösterdiğini anlamak mümkün değil. Bir hakem rakip futbolcuya değil yalnız MHK’ye hesap verebilir. Ayrıca bu Birol’un Melo’ya yaptığı çift ayakla dalma hareketi sakatlamaya yönelikti ve cezası sarı değil kırmızı olmalıydı.

 


Trabzonspor-Orduspor
Kuddusi Müftüoğlu

 


Mustafa Yumlu’nun iki eliyle Hasan Kabze’yi ceza alanında itmesi penaltıdan başka bir şey olamazdı ama oyun devam etti. Mustafa’nın ayrıca Borral’a basması kasıtlıydı ve kırmızı kart olmalıydı.

 


Mersin İY.-Bursaspor
Serkan Çınar

 


Bursalı Belluschi’nin ceza alanında eli havadaki pozisyonunda Mersin İY. lehine mutlak bir penaltı verilmedi. Bursa’nın golü ofsayttı, bunun konuşulması bile abes. Yardımcı Emre Tunay’ın onu görmemesi için statta olmaması lazımdı. Hakem üçlüsü maçı Mersin’den alıp resmen Bursa’ya
verdi, çok yazık.

 


Beşiktaş-Antalyaspor
Mete Kalkavan

 


Hakem maçın yükünü taşıyamadı. Faulleri, ayağa basmaları ve kartları iyi kullanamamanın yanı sıra itirazlara duyarsız kalarak, otorite zaafı gösterdi.

 


Kasımpaşa-Akhisar
Tolga Özkalfa

 


Kasımpaşalı Ernst’in el kol ile devamlı itirazlarına çok geç kart çıkardı. Akhisar’ın golünde ince bir ofsayt vardı. Ancak yardımcı için zor bir pozisyondu. Yalçın’a 2. sarıdan kırmızı kart çok doğru.

 


Gaziantep-Kayseri
Cüneyt Çakır

 


Cüneyt Çakır, müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Her iki takım da yönetiminden memnun kaldı.

 


Fenerbahçe-Eskişehir
Bülent Yıldırım

 


Yukarıda belirttiğim gibi Eskişehir’in golü, kolla atıldığı için iptal kararı doğru. Vermiş olduğu sarı kartlar da isabetli kararlardı.

 


Elazığ-İstanbul BB.
Fırat Aydınus

 


Haftanın zor maçlarından birisiydi. Böylesine riskli ve bir anlamda altı puanlık müsabakayı başarılı bir şekilde yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları