Gizli fauller ve diyagonal

Bu sezon hakem hatalarının büyük bir bölümü, hakemlerin sahadaki durdukları yerden kaynaklandı. Yıllarca hakemlere sahada diyagonal çizgiyi unutmamaları konusunda uyarılar yapıldı ve yapılıyor. Ancak deyagonal (hakemin sahadaki duruş yeri) koşu yolunun aksine çok kolay bir parkur olan bölgeleri seçiyorlar. Oysa kurallar hakemin bir ceza alanı önünden diğer ceza alanına koşmasını değil, yan hakemleri doğrudan görebilecekleri çapraz koşuları yapmalarını önerir. Hakemlerin diyagonalda ki yan görüşü bir çok gizli fauller için önemli. Uygulamayı önce İngilizler sonra da İtalyanlar geliştirdi. Ben, hakemlerin iyi bir kondisyon ile diyagonal hattını kullanarak gizli faullerin yok edeceğine inananlardanım. Hakemler geniş bir alanı görmeli, top hizasına koşarak yetişmeli, oyuna yakın olma gayretinde olmalıdır.

 


Galatasaray-Elazığ
Bülent Yıldırım

 


Murat’ın Melo’ya faulu bariz gol şansı değildi ancak sarı kart verilmeliydi. Yardımcılar ofsayt olmayan pozisyonlara bayrak kaldırdılar. Burak’ın düşürülüşü penaltı olmalı, Amrabat aldatmadan sarı görmeliydi.

 


Orduspor-Kasımpaşa
Halis Özkahya

 


Monje’ye yapılan faul atlandı, devamında da Monje rövanş faul yaptı ve sarı gördü. Önceki faul verilseydi sarı kart çıkmazdı.
Kasımpaşa lehine penaltı da verilmedi.

 


Akhisar-Beşiktaş
Kuddusi Müftüoğlu

 


Ceza alanı dışındaki bir posizyona penaltı çaldı. Bariz gol şansı vardı, pozisyon kırmızı kartlıktı ancak panaltı değildi. Yardımcılar da yanlış ofsayt kararları verdi.

 


Karabükspor-Mersin İY.
Suat Arslanboğa

 


Kalecinin ceza alanı dışında topla elle oynamasına verilen sarı doğru, itirazlar yersizdi. Çünkü bariz gol şansı mevcut değildi. Culo’nun penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru.

 


İstanbul BB.-Gaziantep
Hüseyin Göçek

 


İstanbul BB.’nin önemli atağında, yardımcı Arkın Akgöl, atağı kesti. Böyle kritik maçlarda deneyimli yardımcılar verilmeli. Serdar’ın rakibine müdahalesilinde verilen penaltı doğru.

 


Kayserispor-Sivasspor
Tolga Özkalfa

 


Eneramo’nun kafa golünde ofsayt kararı doğru, yine Eneramo’nun önemli akınında Sivaslı oyuncu rakbini omuzundan çektiği için verilen faul kararı da doğru.

 


Gençlerbirliği-Fenerbahçe
Kamil Abitoğlu

 


Müsabakanın genelinde iyiydi ve kartları doğru. Caner’in müdahe ettiği bir pozisyonda rakibi ayakla oynama mesafesine kafasını soktu. Ancak faul Caner’e verildi, o mesafeye kafayı sokan oyuncu için temas olsa da oyun devam eder. Şayet oyunu kesmek durumu oluşursa kafasını ayak mesafesine sokan aleyhine endirekt faul verilir ancak hakemlerimiz bunu bilmiyor.

 


Anrtalyaspor-Bursaspor
Çağatay Şahan

 


Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Uğur İnceman’ın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. 90 dakika boyunca rahatsız edici bir durum sergilemedi ve tebrikleri haketti.

 


Eskişehirspor-Trabzonspor
Cüneyt Çakır

 


Müsabaka genelinde iyiydi. Kartlar yerindeydi ancak Necati’nin kaleci Onur’a hareketi sarı kart olmalıydı. Golün frikiki 2 metre geriden atıldı. Bu durumlarda vuruş tekniği bakımında 50 santimin bile önemi var. Frikiklerde Arjantin’de hakemler barajı kurdurmadan önce ihlal noktasına sprey sıkıyorlar, ülkemizde de bu denenmeli. Çünkü vuruş mesafesi kale ile arasındaki mesafeye göre faulu kullanan avantaj ve dezavantaj sağlıyor.

Yazarın Diğer Yazıları