Hakemler çanak tutuyor

Seyirciler statlara futboldan zevk almak için geliyorlar. Ama sahada yaşanan itiş kakış, yan paslar, geri pasların yapıldığını görünce futboldan soğuyorlar. F.Bahçe-G.Saray maçı dünyanın sayısız derbilerinden biri. Ancak 90 dakikanın sonunda topun oyunda kaldığı süre sadece 46 dakika... Nedenlerini sıralarsak; verilen bir frikik 3-4 dakikada atılıyor.  Hakemin gösterdiği kartlara yapılan itirazlar dakikalarca sürüyor. Hakemler bu itirazları kestirip atamıyor. FIFA’nın emirlerini dinlemiyorlar. Oysa her karttan sonra dakikalarca izahat vereceğine grubun önündekinden başlamak üzere kartlarını gösterse sorun çözülecek. Hakemlik dil dökmek değil, düdüğü konuşturmaktır. Futbolu çirkinleştiren bir başka unsur ise yapmacık sakatlıklar. Maç içerisinde sık sık meydana gelen bu tür sakatlıkların çoğu uydurma. Bir sprey sıktırarak hemen oyuna girmek isteyen futbolcunun maksadı; takımını dinlendirmek, rakibin temposunu düşürmek ve zaman çalmaktır. Hakemler uzatma dakikalarını kısa tutarak, bu tip oyunculara çanak tutuyor ve gereksiz zaman kapıyları oluyor.

 


Gaziantep-Elazığspor
Abdullah Yılmaz

 


Yardımcılarının hatalı bayraklarına rağmen maçı iyi yönetti.

 


Kasımpaşa-Kayserispor
Ali Palabıyık

 


İlhan’a verilen sarı kart bariz gol şansı olmadığından doğru. Uche’nin attığı golde rakibine faul yaptığı için iptal kararı doğru. Yalçın’a bariz gol şansını engellediği için kırmızı kart verilmeliydi. Kayseri’nin attığı galibiyet golü çok net ofsayttı.

 


Beşiktaş-Gençlerbirliği
Barış Şimşek

 


Beşiktaş’ın galip geldiği müsabaka hakem için kolay bir maçtı. Vücutla yapılan faulleri göremedi.

 


Antalyaspor-Orduspor
Suat Arslanboğa

 


Ordulu Selçuk’a verilen kırmızı kart tehlikeli hareket yaptığı için doğru. İsaac’a ceza alanında tabanla girildiği için Antalya lehine penaltı verilmeliydi.

 


Fenerbahçe-Galatasaray
Cüneyt Çakır

 


Yardımcılarıyla birlikte başarısız bir müsabaka yönetti. 1. Fenerbahçe golünde Hamit’e yapılan faulü değerlendiremedi. Top dönüp gol oldu. 2. Fenerbahçe golünde Webo, Eboue’yi arkadan itti, faul verilmesi gerekirken golü geçerli saydı. Riera’nın Kuyt’a, Hasan Ali’nin Sabri’ye hakeretini değerlendiremedi. En önemlisi müsabakanın başında verilmesi gereken sarı kartlar maçın sonunda geldi. Bu nedenle oyun çığrından çıktı.

 


Sivasspor-Karabükspor
Halis Özkahya

 


Kaleci Borjan ile Güven arasındaki sürtüşmede Borjan’a kırmızı Güven’e de sarı verilmeliydi.

 


Trabzonspor-İstanbul BB
Kuddusi Müftüoğlu

 


Üç pozisyonda penaltı beklentilerinde ‘devam’ diyerek doğruları yaptı. Genelde başarılıydı.

 


Bursaspor-Eskişehirspor
Bülent Yıldırım

 


Golsüz biten müsabakayı hatasız yönetti.

 


Akhisar-Mersin İY.
Süleyman Abay

 


Nobre ve Uğur arasında yaşanan olaylarda Nobre’ye kırmızı, Uğur’a sarı kart verilmeliydi, sarıyla geçiştirdi. Ahmet Cebe’ye yapılan pozisyon penaltı olabilirdi ancak Bruno’ya yapılan ise kesinlikle penaltıydı. Burhan ile Güray arasındaki mücadelede Burhan’ın kırmızı kart görmesi lazımdı.

Yazarın Diğer Yazıları