Hakemin sahadaki yeri!

Hakemler genelde sahada durdukları yerde yanlışlıklar yapıyor. Hakemler oyun esnasında topun hemen yanında olmaktan ziyade, topun 10-15 metre uzağında olmalı. Bu durumda hakemlerin çalacağı düdükler daha sağlıklıdır. Futbol oynamış hakemler topun oynandığı alanı sezip öncesinden bu alana hereket ederler. Çok koşmak yerine akıllı koşular yaparlar. Hem görüşü, hem enerjiyi boşa harcamazlar. Oyunun ceza alanlarına intikalinde hakem koşuyu bırakıp durursa, ceza ihlallerinin tespitinde daha sağlıklı kararlar verir. Hakem ceza alanı poizyonlarında ceza alanına giren hücum oyuncusuna değil, daima  defans oyuncusunu kontrole alırsa doğru kararlar verir. Zira ihlali yapacak defans oyuncusudur. Hücum oyuncusunu takip etmek, daima yanlış değerlendirmelere sebep olur. Bu benim 30 yıl yaptığım faal hakemlikteki uygulamamdır. O yüzden penaltı değerlendirmelerinde yanlış kararım olmadı. Hakemler, verilen veya verilmeyen penaltının tartışılmasını istemiyorsa,  “Defansa dikkat”  sözcüğünü hatırlarından çıkartmamalıdır.

 


Eskişehirspor- Galatasaray
Cüneyt Çakır

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Ancak Semih’in Özgür Çek’e hareketi penaltı olmalıydı. Asistan hakem o pozisyonda yardımcı olmayınca, hakemin devam kararı ve Özgür Çek’e kart göstermesi yanlıştı.

 


T.Konyaspor- Kasımpaşa
Yunus Yıldırım
Genelde iyi maç yönetti. Kasımpaşalı Kerem’in Mbamba’ya yaptığı hareketi kırmızı kart olmalıydı.

 


Kayserispor-Elazığspor
Volkan Bayarslan
Elazığsporlu Aydın’a yapılan harekete penaltı verilmeliydi. Kayseri’nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü tartışılır.

 


Antalyaspor-Bursaspor
Barış Şimşek
Antalyasporlu oyuncunun rakibe sarılmasında, Bursasporlu futbolcu yumrukla cevap verdi. Hakem karombolde bu pozisyonu değerlendiremedi. Hareket kırmızı kart olmalıydı. Baros’un önemli gol girişimi ofsayt kararı ile kesildi. Bu yanlıştı.

 


Fenerbahçe-Sivasspor
Özgür Yankaya
Fenerbahçe’nin 1. golünde, diyagonalde bulunmadığı için kendisine çarpan topla hakem bir nevi asist yaptı. Alves’in kafa golündeki faul itirazları yersizdi. Karar doğruydu. Hakem sahadaki yer almalarındaki yanlışları nedeniyle hatalı kararlar verdi.

 


Beşiktaş-Gaziantep
Ali Palabıyık
Hakemin karşılaşmaya Antep’in renklerine yakın bir renkteki formasıyla çıkması yanlıştı. Genelde iyi bir maç çıkardı. Penaltıyı asistan hakem iyi tespit etti. Bekir Ozan’a 2. sarı karttan kırmızı çıkarmaması yorum hatasıydı.

 


Karabükspor- Gençlerbirliği
Deniz Ateş Bitnel
Oyunun 75. dakikasında futbolcuların ceza alanında sürtüşmelerine ikaz olmamalıydı. Gençlerin bir atağı yanlış bir kararla ofsayt diye kesildi. Penaltı verilen pozisyonda, Kulusic’in havadaki müdahalesinde Mabiala’nın dirseği vardı, bu yüzden penaltı karararı ve Kulusic’e verilen 2. sarı dan kırmızı da yanlıştı.

 


Rizespor-Kayseri Erciyes
Süleyman Abay
Vleminckx’e Ali Adnan’ın yaptığı hareket penaltı olmalıydı. Vleminckx’e verilen sarı kart doğru değildi. Golcü futbolcuya gösterilen 2. sarı kart doğruydu. Ancak ilk sarı nedeniyle kırmızı kart adil olmadı.

 


Akhisar Belediye-Trabzonspor
Mete Kalkavan
Trazonspor kalecisinin topu oyuna sokmasına mani olduğu için, degaj topunun gol olmasında hakemin iptal kararı doğruydu. Colman’ın pozisyonu, bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olabilirdi. Sonko’nun kafasından eline gelen topta penaltı iddiaları yersizdi.

Yazarın Diğer Yazıları