Bilen de bilmeyen de ahkam kesiyor

BU hafta, son günlerde sık sık gündeme gelen topun elle buluşmasına değineceğim.  Ülkemizde spor otoritelerince  bu tür pozisyonlara türlü yorumlar yapılmakta, kamuoyu ve sporcuların kafası karıştırılmaktadır. 10 kusurlu hareketten sadece birinde, yani el-top buluşmasında kural “kasıt” aramasını öngörüyor. Bilen de bilmeyen de bu hususta ahkam kesiyor. Kuralı gözardı ederek fetvalar veriliyor. Kuralın özeti, top ele “kaza”, el topa “ceza” dır. İstisna olarak kastın dışında bir oyuncunun oyun anında kollarını açmasının hareketinin içinde kasıt vardır. Topun havadan geliş yolunda futbolcu kolunu uzaklaştırma zamanı varsa ve uzaklaştıramıyorsa bu da kasıta girer. Frikiklerde kollar, topun geçmesine mani olacak durumda olursa bu da kasıt unsuru taşır. Kendi ayağından, kafasından sekip kolla buluşan toplarda oyun devam eder. Son yıllarda hakemlerin serbest vuruşlarda sahada futbolculara kollarını tutacak şekilleri gösteren kısa seminerlerine katılmıyorum. Hakemler bunları yıldız ve genç takım maçlarında, futbola yeni başlayanlara öğretebilir de, profesyonellere olunca kabullenemiyorum. Bunları bilmeyen futbolcunun sahada ne işi var.

 


Kayseri Erciyes-Akhisar
Hüseyin Göçek

Yarın Avrupa’da maç yönetecek olan Hüseyin Göçek ve arkadaşları başarılı bir antrenman yaptılar.

 


Sivasspor-Eskişehirspor
Kuddusi Müftüoğlu

Önce faul verip golü iptal etmesi, sonra yardımcılarının uyarısıyla gole karar vermesi tecrübeli bir hakeme yakışmadı. Degaja mani olan futbolcu sarıyı gördü ama kalecinin reaksiyonu değerlendirilmedi. Cicinho, Erkan’ın hareketini abartınca kırmızı kart çıkardı. Eskişehirsporlu futbolcunun atılması doğru değildi.

 


Gaziantepspor-Ç. Rizespor
Fırat Aydınus

Şenol’un, Koray’a sarılıp düşürmesiyle oluşan penaltı ile Turgut’un kırmızısı dğru, 5. hakemin G.Antep lehine verdirdiği penaltı kararı yanlıştı.

 


Elazığspor-Torku Konya
M. İlker Coşkun

Başarılı bir müsabaka çıkardı.

 


Gençlerbirliği-Kayserispor
Cüneyt Çakır

İyi bir maç yönetti ve tüm kararları doğruydu.


Bursaspor-Beşiktaş
Bülent Yıldırım

İbrahim’in, Sivok’a ve Chivelli’nin, Olcay’a hareketi penaltıydı. Kestiği avantajlar FIFA hakemine yakışmadı.

 


Galatasaray-Antalyaspor
Tolga Özkalfa

Tita’nın sarısı yanlış, Emre’nin akın kesişi sarı kart olmalıydı. Baros ceza alanında frikik topunu koluyla kesiyor, penaltı olmalıydı. Drogba’nın golü ince bir ofsayttı.

 


Trabzonspor-Karabükspor
Serkan Çınar

Genelde iyi maç yönetti. Golde 22 santimlik ince bir ofsayt vardı. 4. hakemin uyarısıyla verdiği elle oynama kararında futbolcuya yardımcısını hedef göstermesi doğru değildi.

 


Kasımpaşa-Fenerbahçe
M. Kamil Abitoğlu

Faul ve çok sayıda kart hatası yaptı. Babel, iki kez kırmızı görmesi lazımdı ancak maçı sahada bitirdi. Babel’in Gökhan’ın ayağına basması doğrudan, Alper’e yaptığı hareketten de 2. sarıdan kırmızı olmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları