“Cihatçı” muhalefetçiler nereye!

Geçtiğimiz hafta  “Suriye’de Cihatçı muhalefetçilere dikkat!” başlığı altındaki yazımızda, Özgür Suriye Ordusu’nun kendi arasında bile  “tam özgür” olmadığının yavaş yavaş ortaya çıktığı belirtiliyordu.
Daha aradan birkaç gün geçmeden, muhalefetin param parça olduğu haberleri ortalığı kaplamış bulunuyor.
Aralarında ÖSO’dan ayrılan üç silahlı grubun da bulunduğu 13 muhalif grubun,  “İslami Cephe”  adı altında bir araya gelmesi, Suriye’de ılımlı muhalefete büyük bir darbe olarak niteleniyor.
Merkezi Türkiye’de olan ılımlı Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tanımadığını ilan eden oluşumda el-Kaide’ye yakın el-Nusra da bulunuyor.
Suriye’de radikal İslamcıların muhalifler içinde artan etkisi tartışma yaratırken 13 büyük silahlı grup, Suriye Ulusal Koalisyonu’nu (SUKO) tanımadıklarını belirterek aralarında el-Kaide’ye yakın el-Nusra’nın da bulunduğu gruplarla ’İslami Cephe’ kurma kararı aldıklarını açıklamaları endişeyle karşılanıyor.
Yurt dışında kurulmuş tüm örgütlerin ve SUKO’nun muhalifleri temsil etmediğini belirten gruplar, tüm rejim karşıtlarına da  “Şeriata dayalı İslam birliği altında bir araya gelme” çağrısı yapması yeni direnme hareketlerinin habercisi sayılıyor.
ÖSO’nun önemli bölümünü oluşturan örgütlerin  “cihat yanlılarına katılması, Suriye savaşının geleceğini etkileyecek bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.”
Esad rejiminin savaşta üstünlüğü ele geçirmesi, ABD’nin askeri müdahaleden vazgeçmesi ve yabancı ülkelerden beklenen desteğin gelmemesi nedeniyle, birçok muhalifin parasal ve askeri alanda üstünlüğe sahip saflara katıldığı belirtiliyor. el-Kaide’ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Batı tarafından desteklenen ÖSO arasında bir süre önce yaşanan çatışmalar da el-Kaide’ye desteği artırıyor.
Böylece, Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı savaşan Suriyeli isyancıların, bin kadar farklı gruplara ayrıldıkları artık herkes tarafından biliniyor.
Sayısı 100 bini bulan Suriyeli muhalif savaşçıların, neredeyse her hafta başka bir gruba gittikleri düşünülüyor.
10 bin Suriyeli muhalif el-Kaide bağlantılı cihatçı örgütlere mensup. 30-35 bin savaşçı, İslamcı olsa da Suriye savaşına odaklanmış bulunuyor.
30 bin muhalifin ise ılımlı İslamcı olduğu öne sürülüyor.
Suriyeli isyancı gruplar arasındaki görüş farklılıkları, gruplararası mücadelenin de şiddetlenmesine neden oluyor.
Ağustos 2011’de kurulan ve General Selim İdris tarafından yönetilen Özgür Suriye Ordusu, 40 bin savaşçısının olduğunu iddia ediyor.
el-Kaide bağlantılı el-Nusra’nın yaklaşık 10 bin mensubu olduğu ileri sürülüyor.
el-Kaide’nin Irak kolu ’Irak İslam Devleti’, 2011’de el-Nusra’nın Suriye’deki kolları olduğunu açıklaması üzerine Nusra, Irak ve Şam İslam Devleti adını da kullanmaya başladığı biliniyor.
Suriye İslam Cephesi, yaklaşık 12 Selefi grubu içeren şemsiye niteliğindeki organizasyonun 10 ve 25 bin arasında savaşçıyı içerdiği tahmin ediliyor.
 Suriye İslamcı Özgürlük Cephesi, 35 ile 40 bin arasında savaşçıyı barındıran grup, 20 farklı silahlı gruptan oluşan gevşek bir İslamcı örgütlenme. 14 bin kişi barındırdığını söyleyen Faruk Kıtası ve 11 bin savaşçının bulunduğu Tevhid Tugayı gibi güçlü grupları da içeriyor.
İslamcı Ahrar el-Şam Hareketi ise yaklaşık 100 gruptan oluşan en büyük Selefi grup olarak görülüyor.
Suriye Şehitleri Tugayı, 10 bin savaşçıya ulaştığı düşünülen örgütü Suudilerin desteklediği belirtiliyor.
İslam Tugayı, kaç elamanı olduğuna dair bilgi vermeyen örgüt, bünyesinde 64 farklı kıta olduğunu söylüyor.
Sukur el-Şam Tugayı, birkaç bini bulan grup, Suriye’nin en bilinen İslamcı örgütlerinin başında geliyor.
YPG, Kürtlerin yaşadığı Suriye’nin doğu ve kuzeydoğusunda bulunan bölgede etkin olan grubun birkaç bin mensubu olduğunu açıklıyor.
Ajanslardan ve ortada dolaşan söylentilerden derlenen bilgiler aslında Suriye’deki muhalefetin tam yapısını açıklamaya yetmiyor.

Yazarın Diğer Yazıları