Sert futbol üzerine...

Ülkemizde futbol sert oynanmakta, fazlaca faul yapılmakta. Hakemlerin avantaja bıraktıkları faulleri de hasaba katarsak mensubu bulunduğumuz UEFA müsabakalarından daha çok faul yapıldığını görebiliriz. Bizde sakatlıklar nedeniyle sahaya genellikle 8-10 kere doktor çağırılıyor. Şu anda Süper Lig’de takımlarımızda önemli derecede sakat oyuncu fazlalığı var. Bunlar ülkemizde sertliğe karşı hakemlerin önlem alması gerektiğinin en büyük kanıtı. Hakem kardeşlerimiz önce futbolcu sağlığını ön planda tutmalı. Oyunun başlangıç safhasında avantaj düşüncesi nedeniyle sert hareketleri oynatmaları, kart göstermekten sarfınazar etmeleri sertlikleri arttırıyor. Hakem ilk kaba faulde reaksiyonunu gösterirse oyunun seyri de değişir. Çok erken verilen bir ihtarın sarı kartlar serisine gidileceği düşüncesine katılmak mümkün değildir. Hakemin bu erken kartı oyunculara bunun tekrarı halinde bir ihraç kararı geleceği anlamı taşır. Dolayısıyla futbolcular kötü faulleri yapmaktan çekinirler. Bu ilk kartı sadece havada tutmak yerine bütün futbolculara bu hareketlere müsade etmeyeceğini belirtmelidir hakemler. Zaten bu türlü kartlar hakemin kişiliğini de yansıtır.

 


Karabükspor-Bursaspor
Süleyman Abay

Sow’a verilen 2 sarıdan kırmızı doğru. Kazım’a yapılan hareket penaltı olmalıydı. Karabüklü Uğur’un hareketi kırmızı olmalıydı, faul bile verilmedi.

 


Kayseri-Gaziantep
M.Kamil Abitoğlu
Cenk’in düşüşüne aldatma nedeniyle sarı kart verilmeliydi. Kayserispor’un verilmeyen golünde ofsayt yoktu.

 


Eskişehir-Beşiktaş
Tolga Özkalfa
Erman’ın Necip’e yaptığı iki yaralayıcı hareket de kırmızıydı. Tek sarı kartla kurtuldu. Eneramo ve Necip’e ceza alanında aynı anda yapılanlar mutlak penaltıydı. Olcay’ın ceza alanında kolundan çekilip düşürülmesi tartışmasız penaltıydı. Son dakikada Veli’nin koluyla karşıladığı pozisyon penaltı ve kırmızı kart olmalıydı.

 


Torku Konya-Erciyes
Çağatay Şahan
Vleminckx’e verilen ikinci sarı kart yanlıştı. Rakibin hareketi hakemi yanıltmış. Yardımcının ofsayt yanlışları vardı.

 


Kasımpaşa-Elazığspor
Mete Kalkavan
Rahat geçen bir müsabakayı iyi yönetti.

 


Akhisar-Galatasaray
Barış Şimşek
Verdiği kartlar doğru ancak çalmadığı faul düdükleri vardı. Burak’ın önemli pozisyonundaki ofsayt yardımcının hatasıydı.

 


Çaykur Rize-Antalyaspor
Halis Özkahya
Kola çarpan toplarda devam kararları çok doğru. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.

 


Sivasspor-Gençlerbirliği
Yunus Yıldırım
Havadan gelen top Gençlerbirliği futbolcusu Uğur’un koluna çarptı. Devam kararı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 


Fenerbahçe-Trabzonspor
Hüseyin Göçek
Verdiği kartlar çok doğru. 45 faul düdüğünün çalındığı sinir harbinde neticeye tesir eden kararı yoktu.

Yazarın Diğer Yazıları