Sertlik ve avantaj

ÜLKEMİZDEKİ yabancı futbolcular, futbolumuzun sert oynandığı yolunda beyanda bulunuyorlar. Ben bu söylemleri haklı buluyorum. Her kulüpte haddinden fazla sakat futbolcu bulunması da bunun en iyi kanıtı.
Avrupa’yı da seyrediyoruz; böyle sakatlıklar çok az. Hatta belirgin şekilde şarjlı futbola müsaade edilen İngiltere’de dahi böyle sakatlıklar görmüyoruz. Sert futbol daha müsabakanın başlamasıyla fark ediliyor. Sert futbolu anlamak için kaide eksperi olmaya gerek yoktur. Doğru futbolu oynatacak olan tek kişi hakemdir. Bunu birinci dakikadan itibaren uygulayacağı kural emirleriyle önleyecektir. Kolay yolu seçip “avantaj oynatıyorum” a sığınmayacaktır. Bazı sertlikleri olmadan önleyebilmek hakemin kalitesini gösterir. Kaldı ki 12. kuralın zirve yapan iki maddesinde tekme atmak ve tekme atmaya teşebbüs etmek, çelme takmak ve çelme takmaya teşebbüs etmek hakemin uygulama alanını genişletmiştir. Uygulamada önce kendi ceza alanlarında forvetin açık suçlarında avantaj verilir.
Kaleciye yapılan suçlarda oyunun kesilmesi mecburiyeti vardır. Orta alanda hakem oyunun karakterine uygun avantaj oynatacaktır. En önemli avantaj sahası rakip ceza alanı önünde hücum eden takım lehine verilen avantaj uygulamasıdır.

 


Kayseri-Beşiktaş
M. İlker Coşkun
Beşiktaş’ın ilk golünde Almeida’nın pas vuruşu anı ofsayttı, yardımcı hakem hatalıydı. Olcay’a sarı kart verilen pozisyonda faul bile yoktu. Motta’ya elle oynama nedeniyle verilen ikinci sarı kart doğru değildi. Futbolcunun arkası dönüktü.

 


Kasımpaşa-Gaziantep
Çağatay Şahan
İyi bir yönetim gösterdi. Kasımpaşa’nın ofsayttan attığı ilk golde yardımcı hakem hatası vardı.

 


Elazığspor-K. Erciyes
Barış Şimşek
Genelde iyi bir yönetim gösterdi. İbrahim Kaş’a verilen kırmızı kart, herhalde yardımcı hakeme kötü lisan nedeniyle verildi.

 


Eskişehir-Akhisar
Özgür Yankaya
Duran topu eliyle kesen Eskişehirli futbolcunun aleyhine penaltı verilmeliydi. Eskişehir’in önemli bir akını da yanlış ofsayt bayrağıyla kesildi.

 


Karabük-Rize
Mustafa Öğretmenoğlu
Dirsekten dolayı Kardemir Karabüksporlu Mabiala’ya kırmızı kart verilmeliydi.

 


Gençlerbirliği-Trabzon
Tolga Özkalfa
Faul ve kart standardını yakalayamadı. G.Birliği aleyhine penaltı doğru, 23 numaralı G.Birliğili oyuncunun arkadan itilmesi de penaltıydı. Bosingwa’ya gösterilen kırmızı kart en doğru karardı.

 


Torku Konya-Antalyaspor
Halis Özkahya
Kaleci Hakan’ın Djalma’ya müdahalesi çok açık penaltıydı ve 3 hakem de görüyordu. Çek futbolcu Baros’un kötü lisandan kırmızı kartı doğruydu.

 


Fenerbahçe-Galatasaray
Bülent Yıldırım
Chedjou’nun koluyla kestiği topta penaltı kararı doğru. Fenerbahçe’nin ikinci golünün pasını veren Webo ofsayt değil, Emenike pasifti. Mehmet Topal’ın sol koluyla topa müdahalesi penaltıydı. Gökhan’ın penaltı istediği pozisyonda kendisine sarı kart verilmeliydi. Yıldırım birçok pozisyonda tarifeyi kart yerine ikazdan açmıştı. Sarı kart görmeyenler haftaya aynı hareketleri yaparlarsa bu kez uyarılmazlar.

 


Sivas-Bursa
Mete Kalkavan

Karşılaşmanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Penaltı kararı çok doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları