Kamuoyu yanlış yönlendiriliyor

SON günlerde gündeme yine el-kol tartışmaları oturdu. Bir çok yorumcu, değerlendirmesiyle kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi sürdürdü. Her el ve kola çarpan topa penaltı verilsin diyen ve oyunun kurallarını yeniden yazan yorumcuların sayısı çoğaldı. Bunlar kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini bilmeliler. Kural; 10 kusurlu hareketten biri olan elle oynamak için  “Bilerek topa elle müdahale, direkt serbest vuruş yahut penaltı verilir” der. Yani el topa ceza, top ele kaza öncelik alır. Kural önce kasıt istiyor. Kolları yana açma hareketinin içinde kasıt olduğu için bu durumda çarpmalar cezalandırılır.

Golü önlemek hatadır
Uzaktan vurulan toplarda oyuncunun elini kolunu çekme zamanı var, çekmezse ceza alır. Yakından vurulan toplarda doğal durumda ele ve kola temasların vücuda çarpmalardan bir farkı yoktur. Her elle oynamak sarı kart değildir. Önemli bir akını elle kesmek, bir golü önlemek için yapılan eylem olduğundan cezası kırmızıdır. Oyuncunun el ve kolları doğal durumda mı, topun ele çarpmasından kaçabilir mi? Hakemler bunların yorumlarını, kuralların ışığı altında yapmalıdır.

Sivasspor-Antalyaspor
Abdullah Yılmaz
Antalya’nın sayılmayan golü, yeni FIFA kurallarına geçerli sayılmalıydı.

Torku Konya- Çaykur Rize
Tolga Özkalfa
Faul hataları vardı. Rizeli Oboabona’nın, koluyla ceza alanının içerisine kadar götürdüğü top penaltı olmalıydı.

Elazığspor-Bursaspor
İlker Meral
Bursaspor lehine verilen penaltıda şorttan tutma aut çizgisinin dışında başladı, içeride oyuncu kendisini yere bıraktı. Oyun dışındaki bir ihlale teknik ceza verilemez. Dolayısıyla penaltı yanlış karar. Serdar Aziz’in koluna çarpan topta kasıt yok, devam doğru.

Kayserispor-Akhisar Belediye
Barış Şimşek
Kayserili Cleyton’un, sarıdan sonraki davranışlarıyla 2. sarıdan atılması doğru. Sefa’nın kasti hareketi sarı değil, kırmızı olmalıydı. 

Gençlerbirliği-Gaziantepspor
Fırat Aydınus
Gençlerbirliği’nin sayılmayan golü kesinlikle ofsayt değildi. Geziantepsporlu Şenol’un elini kullanışı penaltı olmalıydı.

Kasımpaşa-Galatasaray
Hüseyin Göçek
Eboue’ye ceza alanı girişinde arkadan yapılan ihlal, penaltı ve sarı karttı. Hadi hakem uzaktaydı. Kale arkası ve yardımcı hakemler niçin göremedi; anlamadık.

Eskişehirspor-Karabükspor
Kamil Abitoğlu
İyi bir müsabaka yönetti. Yiğit ile N’Diaye’nin buluşmasındaki devam kararı doğru.

Trabzonspor-Kayseri Erciyes
Mete Kalkavan
Bamba’nın ellerini kaleci gibi kullanması net penaltıydı. Trabzonspor’un 2. golünün başlangıcı ofsayttı. Oyunun durduğu anda kasten basan Numan’a sarı değil kırmızı verilmeliydi.

Fenerbahçe-Beşiktaş
Cüneyt Çakır
Meireles’in kırmızısı doğru. Kuyt’ın, Tolga’ya faullu ve gol iptali doğru. Necip’in 2. sarısı karşılıklı forma çekişmesiydi atılması yanlış. Emenike’nin Sivok’a hareketi kırmızı, Sivok’a da sarı verilmeliydi. Mustafa’nın eline gelen topta, Gökhan Gönül’ün yakın mesafede olması nedeniyle devam kararı doğru.

Yazarın Diğer Yazıları