Penaltı kuralları

Geçen hafta taç atışı kurallarının doğru uygulanmadığını yazdık ve mesajımız yerini buldu. Hakemler kuralı uygulama gayreti içine girdiler. Ancak bunları ikazlarımıza gerek duymadan yapsalardı eleştirilerin hedefi olmazlardı. Neyse sanırım taç sorunu bitti. Ama bu kez de müsabakanın sonucunu doğrudan etkileyen penaltı sorunları yaşandı. 16. haftada verilen veya verilmeyen penaltılar gündeme oturdu. Hakemler bu sezon uygulanan kale arkası asistan hakemden dolayı bir çok pozisyonda ihlali kendileri görme gayreti içerisinde bulunmayıp, kararı onlardan gelecek uyarılara bıraktı. Hakemlikte başarı, pozitif kararları rahat vermekle başlar. Penaltı, kırmızı ve gol iptali gibi önemli kararların, müsabakanın müdürü olan hakem tarafından bizzat verilirse değer kazanır. Onlara tavsiyem oyun ceza alanına intikal etmişse koşmayı kesip dursunlar. Dikkatleri hücum oyuncularına değil, defans oyuncularına olmalı. Düşen forvetler aldatabilir. İhlali ayapacak olan defans oyuncusudur. Dikkatler onlara çevrilirse sağlıklı penaltılar o zaman verilir.

 


Çaykur Rizespor-Kasımpaşa
(İlker Meral)

Penaltı kararları doğru da Rize’nin lehine olanın ilk pozisyonu da zaten penaltıydı. Adem 90 dakika içerisinde bir sarı kartla oyunda kaldı. Halbuki en az 3 sarı daha verilmesi gereken girişimleri vardı. 2 kırmızı alacak olan oyuncuyu hakem oyunda tuttu. En iyi tarafı yerinden atılmayan taçları rakibe vermesiydi.

 


Beşiktaş-Elazığ
(Metin Kalkavan)

Hemen kartlara sarılmak yerine ikazlarla başlaması bir yerde doğru ancak karşılıklı iki penaltıyı yardımcılarıyla birlikte değerlendiremedi.

 


Kayseri-Torku Konya
(Yunus Yıldırım)

Kayseri’nin iptal edilen golde elle kontrolü iyi gördü. Genelde iyi bir yönetim gösterdi.
Eskişehir-Gaziantep
(Cüneyt Çakır)
Ele çarpmalarda devam kararları doğru. Bekir Ozan’ın ceza alanı içiresindeki pozisyonu penaltı olmalıydı. Özgür-Binya pozisyonundaki penaltı tartışılsa da karar doğru.

 


Antalya-Gençlerbirliği
(Tolga Özkalfa)

Gençlerbirliği’nden Uğur’un sakatlandığı pozisyonda karar sarı değil mutlak kırmızı olmalıydı. Musa’nın kendini yere attığı pozisyonda penaltı kararı yanlış. 

 


K.Karabük-Fenerbahçe
(Bülent Yıldırım)

Emenike’nin ofsaytla iptal edilen golünde kalkan bayrak tartışmalıydı. Penaltı ve kart kararı doğru ancak F.Bahçe’nin önemli bir pozisyonunu, düşünmeden averaja bırakması hataydı.

 


Galatasaray-Trabzon
(Fırat Aydınus)

Ceza alanında Mustafa ve Aykut’un Gökhan’a sarılmalarına, top oyunda olduğu için penaltı çalınmalıydı. Melo’ya ikazla geçiştirilen pozisyon, kırmızıya yakındı. Colman’a kırmızı, Riera’ya sarı doğruydu. Riera burnunu sıktı, eğer Colman yumruk atmasaydı ikisi de sarı ile kurtulurdu. Bu arada Riera’nın kendisini yere atması da doğru değildi.

 


Akhisar-Sivasspor
(Serkan çınar)

Sivassporlu Ümit’in, Bruno’nun sırtına vurduğu tekmeye çıkan kırmızı çok doğru. Akhisar’ın 1. golünden önceki faul kararı da doğruydu iyi bir yönetim gösterdi.

 


Bursa-Erciyes
(Süleyman Abay)

Bursaspor’un iptal edilen golü ofsayt değldi. Erciyes lehine verilen penaltı kararı doğru. Murat’ın, Bursalı Şamil’in kafasına kalkan ayağı cezalandırılmadı.

Yazarın Diğer Yazıları