G.Kurmay Başkanlığı mı doğru söylüyor İçişleri Bakanlığı mı?

6 Şubat 2014’te bu köşede yayınlanan yazımda Jandarma Genel Komutanlığı’nın genel müdürlüğe dönüştürülmek için çalışmalar yapıldığını söyledim. Bu yazıyı 31 Ocak 2014’de ww.21yyte.org’da da yayınlamıştım. Bu konu ile ilgili bildiklerimi hem İçişleri Bakanlığı’ndaki eski öğrencilerimden hem de Jandarma Genel Komutanlığı’nda beni seven arkadaşlarımdan alıyorum. Ben gazeteci değilim sadece bana verilen köşede fikir yazıları yazmaya çalışan bir akademisyenim. Gazetecilik mesleğine de çok saygım var. Bundan dolayı bana gelen haber ve bilgilerin ancak milli güvenlik ile ilgili olduğunu düşündüklerimi köşemde değerlendiriyorum. İçişleri Bakanlığı bu yazım üzerine Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaparak böyle bir çalışmanın olmadığını duyurmuş. 
Jandarmada büyük bir sıkıntı var. Koskoca bir savaş mekanizması, Türkiye bir fetret döneminden geçerken, Suriye’de bir PKK devletçiği kurulmuş, sınırlarımızda ve onun ötesinde Orta Doğu’da bir El Kaide yükselişi yaşanırken, askerler müzakere sürecinde kışlalarına hapsedilmiş halde iken ve PKK, 30 Mart seçimlerinden sonra Güneydoğu Anadolu’da AKP Hükümeti, demokratik özerklik talebini kabul etmez ise (ki adını böyle kabul etmese de AKP, PKK’nın Güneydoğu Anadolu’daki hakimiyetini kabul etmiş durumda) ayaklanma hazırlıkları yaparken, Jandarma Genel Komutanlığı’nın geleceği belirsiz. 
Üstelik Adana’da ortaya çıkan durum fetret döneminin jandarmaya da sıçradığını gösteriyor. Ahmet Takan, 22 Ocak 2014’te Yeniçağ’da yazdı. Jandarma Genel Komutanı Adana Jandarma Bölge Komutanı olan tuğgenerali arayarak, (birkaç gün önce görevden alınan albayı değil) MİT’e ait TIR’ların durdurulmamasını istiyor. Tuğgeneral, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün emrini dinlemiyor. Bu habere Genelkurmay Başkanlığı’ndan herhangi bir yalanlama gelmedi. 
Yaptığı hatalar ve bilinçli tahribat politikaları ile TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı’na ve Türkiye’nin milli güvenliğine ağır zararlar veren/verilmesine müsaade eden AKP Hükümetinin şimdi de bu kadar kritik bir dönemde Jandarma Genel Komutanlığı’nı genel müdürlüğe dönüştürmeye çalıştığını görüyoruz. Nereden mi biliyoruz. Genelkurmay Başkanlığı bana aşağıdaki açıklamayı yazılı olarak yolladı.     
“Sayın Ümit ÖZDAĞ,
21’inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü isimli internet sitesinde, 31 Ocak 2014 tarihinde “Ankara Valisi Jandarma Genel Müdürü mü Olacak?” başlığıyla yer alan makalenizde;
“TSK, Uludere’de Ocak 2014’ün üçüncü haftasında açılan PKK ateşine karşılık vermekten sakınmakta, ancak Ocak 2014’ün dördüncü haftasında Suriye’de ateş eden El Kaide’ye elindeki bütün mevcut silahlar ile ateş ederek cevap vermektedir. Bu, siyasi baskı altına alınmış bir ordunun fotoğrafıdır.” cümlesi yer almaktadır. Yazınızda bahsi geçen her iki olaya yönelik olarak sizlere  doğru bilgiyi sunabilmek maksadıyla, aşağıda yer alan açıklamaların gönderilmesi uygun görülmüştür.
Şırnak/Uludere-Ortasu köyü bölgesinde, Beyaz Tepe Üs Bölgesi ile Karaçalı Tepe arasındaki yol yapımında çalışan iş makinelerine (2 ekskavatör, 1 greyder) 10 Ocak 2014 günü saat 13.00 sularında Irak topraklarından yaklaşık 1000-1500 m. mesafeden, BKC makineli tüfek ile 40 atım taciz ateşinde bulunulmuş, yapılan taciz ateşine, anında mukabelede bulunularak karşılık verilmiştir. Olayda herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir.
Kilis/Elbeyli’nin karşısında Suriye tarafında, IŞİD ile muhalif gruplar arasında devam eden çatışmalar esnasında, 28 Ocak 2014 günü hudut hattında görev yapan unsurlarımıza hafif silahlarla ateş açılması ve Çobanbey Hd.Krk. 500 m. güneyine bir adet top/havan mermisinin düşmesi üzerine, angajman kurallarına uygun olarak misliyle mukabelede bulunularak anında karşılık verilmiştir.
Görüleceği üzere TSK, yazınızda bahsi geçen her iki olayda da unsurlarımıza açılan ateşe karşılık, hiçbir baskı altında kalmadan, tamamen yetkimiz dâhilinde, misliyle mukabelede bulunarak görevini yerine getirmiştir. Bilgilerinize sunulur.” 
Gördüğünüz gibi düzeltmede “Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma Genel Müdürlüğü olmayacak” diye hiçbir açıklama yok. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nda bu konularda açıklama yapmaya yetkili kişiye telefonda sordum. “Jandarma Genel Müdürlüğü konusunda bir yalanlamanız yok mu?” Muhatabım, “Bizim benimsemediğimiz böyle bir çalışma yapıldığını biliyoruz” dedi. Buna ekleyecek bir şey yok.  
Dilerim İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması doğrudur ve başlamış ise de bu çılgın çalışmayı durdurmuşlardır.

Yazarın Diğer Yazıları