ABD’de, yeni bir Türkiye raporu daha

Bazı yazılarımda, bizlerden bahsederken yaptığım eleştiri ve çıkışlar, bir grup okuyucumu rahatsız ediyor, biliyorum. Ama gerçekten milletimi ve halkımı seviyorum, kalkıp sizleri gaza getirip, olmadık şeylerle, abartmak istemiyorum. Mesela, dünyada kaç ülkede, haftada bir kansere çare bulunduğu yolunda haber yapılır? Hem de, araştırma denilen şeyle ilişkimiz olmamasına karşılık. Bu tür haberlerin asparagas olduğu, daha üç gün geçmeden ortaya çıkar. Yayınlanan tüm zayıflama programlarına bakın; hareket etmeden kilo kaybettiren uyduruk kaydırık ilaç ve aletler. Amerika’da ne kadar modası geçmiş bu tür kandırmaca varsa şimdi bizim kapımızda. 
Ama ülkedeki moda, organik ve sağlıklı beslenmeye olan düşkünlük. Yalandan kim ölmüş. En büyük yalancıyı, ülkenin başına geçirmiş halkın, yalana verdiği değer, ortada değil mi? Kıllı ve sakallı gençliğim, Araplaşmış ülkemin en güzel sembolü. Dedim ya, gerçekle milletçe yüzleşmeye yüreğimiz dayanmıyor diye. Bakın, medeni uygar Batı ülkelerine, bizdeki gibi ve kıllı gençler var mı? 
Sevgili okurum, geçen hafta sonu, ABD’de yaşayan diasporadaki Türkler, hem Beyaz Saray önünde sessiz çığlık, hem de Pensilvania’da Erdoğan ile Gülen’i, mahkûm kılıkları içinde gösteren afişlerle, protesto etti. Sanki dışarıdaki Türkler, ABD yönetimine Türkiye’de yarattıkları felaketin sorumlusu olduklarını her gösteride hatırlatır gibiydi. Artık, Türkiye’de, arapsaçına döndürdükleri durumun sorumluluğunu, kimseye atabilecek pozisyonda da değiller. Aslında bu çabalar sonuç vermiyor da değil hani. 
En son gelişme, Ankara’da görev yapmış eski Amerikalı büyükelçilerden Eric Edelman’ın, ABD Kongresi için hazırladığı rapor. Hatırlarsanız, Edelman daha önce de Türk iç politikası konusunda bir rapora daha adını yazmıştı. Aralık ayında, tam da ayakkabı kutusu skandalları ardından yayınlanan raporun adı, “Türklerin davranışlarının kökeni, Orta Doğu’daki Türk dış politikasını anlamak.” Özellikle Erdoğan’ın serveti konusunda Washington’a telgraf çeken bir Amerikan büyükelçisinin bu yolsuzluk skandalları ardından yeni raporu ortaya atması da ilginç. 
Partilerüstü Politika Merkezi’nde, dört araştırmacı doçent ile birlikte hazırlanan raporda Edelman, Türk dış politikasının mezhep savaşları üzerine kurulduğunu ve AKP iktidarının İslamcılık kavgası verdiğini vurguluyor. Hemen hemen bu köşede sıkça dile getirilen her şey raporda var. Raporun Erdoğan’a yönelik değerlendirmesi ilginç. Başbakanı, “huysuz, asabi, günü gününe uymayan, sebatsız, kararsız, çapraşık” diye tanımlıyor. Onlar da anlamış bizimkini desenize. Rapor AKP iktidarının bölgedeki dış politikasının, istikrarsız ve güvenilmez, ABD politikalarına da zarar verdiğine dikkat çekiyor. Raporun orijinalini (http://bipartisanpolicy.org/projects/turkey-initiative) sitesinde bulabilirsiniz.
Bu ve bunun gibi raporlar yüzünden, Amerikan basını, Türkiye’de bir baskı rejimi olduğu ve Erdoğan’ın demokrasi ve özgürlük söylemlerinin doğru olmadığını her gün yazıyor. Sadece bunu değil, Türkiye’deki iktidar üyelerinin bulaştığı yolsuzluk konuları da günlük haberler arasında. Ekonomi üzerine yapılan uyarıları hükümet, bizi kıskanıyorlar lafları ile geçiştiriyor. Bu durum Türkiye’ye akacak Amerikan sermayesini etkiliyor, etkileyecektir de. Sadece sermayeyi mi?
Mesela Türkiye’ye giden Amerikalı turist sayısında son iki yıl içindeki sayı, sıfıra yakın. Açın bakın Turizm Bakanlığı rakamlarına. Türkiye’ye yalnızca Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun çulsuz turistleri paket programlar için geliyor. Ayrıca hani dünya birincisi ilan ettiğimiz kısa adı THY olan Türk Hava Yolları var ya, Amerika’dan bu hava yoluna, Türklerle birlikte Araplar, Afrikalılar ve ne kadar çulsuz ülke vatandaşı varsa onlar biniyor. Geçen sefer gelirken, yanımda bağdaş kuran Orta Doğulu, yemek sırasında ayak parmaklarının arasını kurcalıyordu. 
Ayrıca geçen yıl Amerika’ya tüm hava yolları gidiş geliş olarak 750 dolar civarı ücret alırken, bizimkiler, 1600 dolar gibi bir abartıya çıkmıştı. Bu kadar yıldır, böyle çıkıp, böyle batan çok hava yolu şirketi gördüm. İnşallah bizimki de onlardan biri olmaz. Zira hızlı çıkanlar hızlı iniyor günümüz ekonomilerinde. 

Yazarın Diğer Yazıları