90 dakikanın ne kadarı!

Her hafta verilen veya verilmeyen panaltılar, kırmızı kartlar ve ofsaytlar yazılıp çiziliyor. Ancak ülkemiz futbolunu yönetenler önemli bir konuya hiç değinmiyorlar. Yani topun oyunda kaldığı süre hiç irdelenmiyor. Bu konuda büyük sorumlu olan TFF, geçen hafta yayımladığı resmi dergisinde sorunu gündeme getirmiş. Ancak önlenmesi için bir reçete vermemiş. Dünyanın futbolda söz sahibi olduğu ülkelerde topun 90 dakika içinde oyunda kalma süresi 65 dakika ve üzerinde seyrediyor. Oysa bizde bu süre 40-55 arasında kayıtlara geçiyor. Mesela futbolun beşiği sayılan İngiltere, İspanya ve Almanya’da top 65 dakika ve üzerinde oynanıyor. Bizde ise beklentilerin çok uzağında. Bunu son haftaya bakarsak net bir şekilde görürüz. (Trabzonspor-Akhisar ve Beşiktaş-Bursaspor maçlarında topun oyunda kalma süresi 46, Fenerbahçe-Kasımpa maçında ise 40 dakika olarak raporlara geçti.) Hal böyle olunca takımlarımızın UEFA’da oynadığı maçların çoğunda 70. dakikadan sonra yorulması da gayet normaldir. Federasyon ve hakemlerin bu süreyi arttırmak için acilen tedbir almaları gerekiyor.

Ç. Rize-Gaziantep
Bülent Yıldırım

Avantajları iyi oynattı. Genelde iyiydi yalnız yardımcısıyla birlikte G.Antepli Traore’ye yapılan penaltıyı değerlendiremedi. 

Kayseri-Gençlerbirliği
Hüseyin Göçek

İhlal ceza alanı dışında başlayıp, içerisine kadar sürdüğü için tartışılan penaltı kararı nizami. Doğa’ya verilen 2 sarıdan kırmızı kart doğru. 

K. Karabük-Trabzon
Süleyman Abay

Bosingwa’nın Musa’yı çekmesine ters faul verildi. Esasında Trabzon lehine penaltı olmalıydı. Uzatmalarda Olcan’ın düşürülmesi net bir penaltıydı. Trabzon’lu Kadir kırmızı kart görmeliydi.

Akhisar-Erciyes
Mete Kalkavan

Erciyesli Traore’nin Sanko’ya hareketi Akhisar lehine penaltı olmalıydı. Yapılan anlaşılmaz hakem atışı sonrasındaki tartışmalar hakemin hatasından kaynaklandı.

Beşiktaş-Bursa
İlker Meral

Ersan’ın Civelli’ye sarılmasına penaltı veremeyen (Ülkemizde ceza alanındaki tutmalara penaltı verme cesareti gösteremiyor) hakemler, Civelli’nin kendisini atarak aldatmasını atladı. Pozisyonun devamında bir de rakibine kırmızı kart verdirtti. Atiba’nın yere düşüşünde topun ele çarpmasındaki sarı kart çok yanlış bir karar. Serdar Aziz’in Atiba’ya hareketleri de kırmızı karttı verilmedi. 

Fenerbahçe-Kasımpaşa
Fırat Aydınus

Zorluk derecesi yüksek olan bir müsabakaydı. Kerem’in 2 sarıdan kırmızısı doğru ancak Alves’in Adem’e kasıtlı hareketi de kırmızı olmalıydı. 

Torku Konya-Elazığ
Cüney Çakır

Serdar ile Tello’nun düşüşlerine çaldığı penaltılar doğru ancak Selim’in Onur’a, kaleci İtandje’nin Deniz’e hareketleri de penaltı olmalıydı. 

Antalya-Galatasaray
Halis Özkahya

Burak’ın kırmızı kartlık dirsek hareketi değerlendirilmedi. Antalya’nın 2. golünde ofsayt vardı. 

Eskişehir-Sivasspor
Deniz Çoban

İki penaltı beklentisinde devam kararları kesinlikle doğruydu. Hakem Deniz Çoban ve yardımcıları iyi bir müsabaka yönetti. 

Yazarın Diğer Yazıları