İlk yarıda hakemler ve VAR sınıfta kaldı 

*CEMİL Usta Sezonu'nun ilk yarısında iyi yönetilmiş maçlar olsa da hakem tartışmalarının gündemde olduğu haftaları da hep gördük. VAR sisteminin gelmesiyle önemli kararların verilmesinde yanlıştan dönüleceği, birçok hatalı kararın düzeltileceği, onun için hakemliğin daha da kolaylaşacağını hayal etmiştik. Ancak VAR'ın da bazı konularda yaraya merhem olmadığı görüldü. İkinci yarıda telafisi mümkün olmayacak maçlar oynanacak. Görünen odur ki, hakemlerin eğitimleri yeterli değil. Standart kararların çıkmamasından bu kolayca anlaşılmakta. "Ceza alanı ihlalleri VAR ile artık daha net değerlendirilecek" düşüncemiz bekleneni vermedi. O zaman niye gidildi bu pahalı uygulamaya! Sahadaki hakemlerin gözünden kaçanların VAR'ın başındaki hakemlerce tespit edilip doğruların uygulanacağı beklentileri yerine getirilemedi. VAR'da görevli hakemlerin sahada iken yaptığı yanlışlar eğitim yetersizliğinden VAR'ın başında da devam etti. Uilenberg'in yıllardır yaptırdığı eğitim ya eksik yahut ülkemizde oynanan futbola uygun değil gibi görünüyor. IFAB'ın el-kol-top buluşmasında yaptığı değişiklik hakem yönetimini bir nebze kolaylaştırmasına rağmen bazı hakemler alışkanlıklarını atamıyor El-kol-top buluşmalarının hepsine faul çalınıyor. Yahut defans oyuncularına ayrı hücum oyuncuları ayrı değerlendiriliyor. Kartlarda standart sağlanamadı. Birinin 'ak' dediğine bir diğeri 'kara' dememeli. Hakemlerin önemli kararları VAR'a bırakmak eğilimde olmaları da başarıyı düşürüyor. Burada FIFA'nın önerisi gözardı ediliyor. Maçları VAR yokmuş gibi düşünmeleri, ancak kritik pozisyonlarda VAR'ı hatırlamalılar. Ayrıca sezon başından itibaren maçların birinci dakikalarında başlayan kangren haline gelen itiraz etme hastalığından Türk futbolunu kurtaramadılar. İkinci yarıda disiplin uygulamalarında duygusallığa yer olmamalı. Hakemler futbolcularla, futbolcular hakemlerle gereksiz yere devamlı konuşmamalı. Sahada düdük ve kartlar konuşmalı. Sertliği ve zaman kaybını önlemek, topun oyunda kaldığı süreyi arttırmak hakem başarısı ile meydana gelecektir.

Beşiktaş-Gençlerbirliği
Fırat Aydınus

Beşiktaş'ın oyunun başında attığı iki goldeki ofsaytı yardımcı ve VAR teyit etti. Nadir'e Vida'nın bel üstüne kalkan ayağı net faul ve verilmedi. Nadir'in masum itirazı doğru, sürdürmesi ve kötü lisan kullanması yanlış. Yasin'in rakibinin kaval kemiğine kramponu tartışmasız kırmızı. Hakem yakındı ancak kırmızıyı VAR'dan sonra gösterdi.

Ankaragücü-Denizlispor
Arda Kardeşler
İlk yarısını 2-0 önde kapatan Denizli, ikinci devrede Ankaragücü'nün baskısında 1 puanla yetindi. Hakemin iyi yönetimi vardı. Barrow'a, gösterdiği kırmızı kart doğruydu. 

Trabzonspor-İM. Kayserispor
Hüseyin Göçek
Birçok oyuncusunu kaybetmiş Kayseri'nin 6 gol yemesi doğal, Trabzon'a 2 gol atması başarı. Maçın hakemi iyi bir yönetim gösterdi. 4. goldeki penaltı doğruydu. 

Başakşehir-Kasımpaşa
Atilla Karaoğlan 
İlk yarım saatte 4-0 olan maç hakem için zor olmadı. Başakşehir aleyhine verilen penaltı doğruydu. Yönetimi iyiydi.

Galatasaray-Antalyaspor
Abdulkadir Bitigen 
Yağmur altında oynanan maçta bazı faul hatalarının olması doğaldı. Ufuk'un eliyle topa dokunmasında penaltı kararı yerindeydi.

DG. Sivasspor-Göztepe
Yaşar Kemal Uğurlu
Sivas'ın attığı gol iki metre ofsayt. VAR'ın göstermesine gerek yoktu. Halil'in yüzüne vurulduğu an faul ve sarı karttı görülemedi. Tek gol VAR'dan temiz çıktı. Rıza Çalımbay sarıyı itirazdan gördü. 

A. Alanyaspor-İH. Konyaspor
Ümit Öztürk 
Konyasporlu Daci'ye kalecinin tekmesi penaltıydı ama VAR devreye bile girmedi. Neticeye tesir eden bir hata oldu. 

Gaziantep FK.-BtcTurk Y. Malatyaspor
Bahattin Şimşek
Kartların bol gösterildiği maçta, Güray'ın iki sarıdan kırmızısı doğru. Jahoviç'in kırmızısı tartışmalı. 

Ç. Rizespor-Fenerbahçe
Halil Umut Meler 


Genelde iyi götürdüğü maçta Abarhoun'un Muriç'in omuzuna basması penaltılıktı, değerlendirilemedi.

Yazarın Diğer Yazıları