El mi topa top mu ele?

Her hafta gündeme gelen ve bir türlü standarta kavuşmayan elle oynamalar devam ediyor. Kural, önce uygulamada kasıt arar. Yani top ele kaza, el topa ceza olarak niteleyebiliriz. Kollarını açmış bir oyuncunun hareketinin içinde kasıt olduğu için top ele çarpsa da ceza verilir. Oyuncunun topun gelişi sırasında elini kolunu çekme zamanı varken çekmiyorsa ceza alır. Burada hakemin yorumu çok önemli. Topun vurulduğu mesafe ve hızı da önemlidir. Birkaç metreden vurulan toplarda oyuncu elini kolunu çekemez. Topun havadan ele gelmesinde de kasıt aranmaz. Ancak el topa giderse cezalanır. Sıçrayan bir oyuncu kollarını bedenine yapıştırarak yükselemez. Bilakis sıçramayı takviye için kolları bir açı teşkil eder. İşte bu anlarda kasıt yoktur. Düşürülen bir oyuncunun istemeden topun üzerine düşmesinde topun el ve kolla temasında kasıt olmaz. Ayrıca her elle oynamada da sarı kart yoktur. Ancak önemli bir hücumu önlemek için el kol ile yapılanlara sarı kart gösterilir. Elle oynamayı tekrar edenler için kart kullanılır. Oyuncunun rövaşata veya kafayla kendi vurduğu topun elle buluşmasında oyun devam eder. Hava topunu kaleci gibi tutup yere indiren kart görür. Her ele çarpan top için fırtına kopartılmaz. Ceza alanında defans için çalınmayan posizyonlar hücum oyuncusu için de geçerlidir. Bu konuda ayrı kural yoktur. Rakipten gelen sert top forvetin elinden kaleye giderse gol sayılmaz. Avantaj diye düşünülmüşse de bu izah şeklini kural reddediyor. Doğruları çalmak dileğiyle...

Elazığ-Kasımpaşa
Çağatay Şahan

Kasımpaşa’nın iptal edilen golünde yardımcı başarılı. Penaltı beklenen pozisyonlarda devam kararları doğru yalnız Elazığlı Vranjes’in hareketi penaltıydı. 

Bursaspor-Karabük
Halis Özkahya

Penaltı kararı doğru ancak Bursa lehine elle kasti oynama da penaltıydı. Yiğit’e verilen sarı kart yanlıştı. 

Kayseri Erciyes- Torku Konya 
İlker Meral

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Hakem İlker Meral ve yardımcıları iyi bir yönetim gösterdi.

Galatasaray-Akhisar
Fırat Aydınus

2. G.Saray golü ofsayttı yardımcı atladı. Burak’a yapılan faul verilmeyince pozisyon Akhisar golü olarak kayda geçti. Melo’nun pozisyonu sarı, ikaz çağrısına uymaması da kartlıktı. Sonrası hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı.

Antalya-Ç. Rize
Cüneyt Çakır

Yardımcı hakemlerin yanlış ofsayt bayrakları bu hakemlere yakışmadı. Çaykur Rizespor lehine Kweuke’ye yapılan harekete penaltı verilmedi.

Gençlerbirliği-Sivasspor
Tolga Özkalfa

Kadir tartışılan pozisyon için değil, art arda yaptığı faullerden sarı kart gördü. Hakem arkadan itildiği için direkt kırmızı doğru. Cicinho’nun sarısı varken hakemi alkışladığı için 2. sarıdan kırmızı ve penaltı kararı doğru.

Gaziantep-Kayseri
Barış Şimşek

Binya’nın rakibine dirsek vurmasında kırmızı doğru da Gaziantepsporlu Traore’nin düşürülüşü kesinlikle penaltı olmalıydı. Penaltı ve bariz gol şansı nedeniyle Alper’e kırmızı doğru.

Beşiktaş-Eskişehir
Kamil Abitoğlu

Oyuna tempo katmak istemesi faul ve kart hataları getirdi. Kamil’in Motta’yı arkadan itmesi penaltı olmalıydı. Akaminko’nun eliyle buluşan topta devam doğru.

Trabzonspor-Fenerbahçe
Bülent Yıldırım

Türk futbol tarihinde nefretle anılacak bir maçtı. Hakem Bülent Yıldırım karşılaşmayı bitirmek için gayret gösterdi ve doğru da yaptı. Ancak tatil etmekten başka çaresi kalmadı. 

Yazarın Diğer Yazıları