Faul ve sarı kart patlaması

Ülkemizdeki müsabakalarda çok fazla faul yapılıyor. Her maçta 30-40 arası faul düdüğünün çalınması futbolumuzun kalitesini düşürüyor. Oysa mensubu olduğumuz UEFA’nın diğer Avrupa ülkeleri liglerinde bu sayı 10-15 arasında seyrediyor. Hal böyle oluncu da ligimizde oyun çok duruyor ve dolayısıyla topun oyunda kaldığı süre azalıyor. Faul ve kartların çokluğu aynı zamanda doğal olarak maçın seyir zevkini de bozuyor. Bu kadar çok düdük çalınmasının temelinde iki faktör yatıyor. Birincisi futbol eğitiminin noksanlığı, ikincisi ise hücum futbolu oynatan teknik adamların takımlarında futbolcuların topu kaybetmesiyle yaptıkları taktiksel fauller. Bir başka deyişle kondisyonunu 90 dakikaya yayamayan oyuncuların yaptığı kural dışı hareketlerin yanı sıra rakip oyuncuların da kalelerine doğru yapılan atakları futbolla değil sertlikle durdurma taktikleri olduğunu söylemek mümkün. Tabii bu fazla faullerin sonucunda gösterilen sarı kartlar da diğer ülkelerin çok üstünde rakamlara çıkıyor. Bazı futbolcuların hakeme birinci faullerinde yaptıkları “Daha 1. faulüm hocam niye sarı kart gösteriyorsunuz” serzenişleri de iyice yaygınlaştı. Halbuki böyle bir sistem yok. Yapılan faulün yeri, niteliği ve önemi faul sayısını gözetmeksizin kart gerektiği bilinmiyor. Kaldı ki hakemler takdir hakkını kart göstermemekten yana kullanıyorlar. Ancak FIFA’nın emrettiği kartları da göstermek zorunda kalıyorlar. Futbolumuzun güzelleşmesi için bu iki faktöre dikkat etmemiz gerekmektedir.

Ç. Rizezpor-Beşiktaş
Ali Palabıyık

Rize lehine verilen 2 penaltıyı yardımcılar belirledi. Ancak 1. penaltıda hakem pozisyona yakın olmasına rağmen sorumluluğu yardımcılarına verdiği için posizyonun penaltı olmadığını göremedi ve penaltı kararı yanlıştı. 2. penaltı ise doğru. Ama skorları hakemler değil futbolcular belirlemeli. 

Torku Konya-G.Antepspor
Serkan Çınar

Gaziantep golü öncesi elle oynayan Gaziantepli oyuncu için Serkan Çınar düdüğünü çalmayınca o top gol oldu ve maç bu sonuçla bitti. Torku Konya’nın hakkı gaspedilmiş oldu.

K. Karabük-Galatasaray
İlker Meral

Burak’ın itiraz ettiği pozisyon penaltı değildi. Melo-Erkan mücadalesinde Melo’ya sarı Erkan’a kırmızı kart verilmeliydi. Ayrıca Melo’nun 2. sarı kartı ve dolayısıyla kırmızı kartı da verilmedi. 

Eskişehirspor-SB Elazığspor
Hüseyin Göçek

10 sarı kartın çıktığı müsabakada kartların hepsi doğruydu. İyi bir müsabaka yönetti.

Sivasspor-Trabzonspor
Cüneyt Çakır

Farklı sonuçla biten maçta genelde iyiydi. Ancak Aykut’un Burhan’ı arkadan itip düşürmesi kesinlikle penaltıydı.

Kasımpaşa-Gençlerbilği
Abdullah Yılmaz

Yardımcıların ofsayt hataları vardı. Kasımpaşa golü öncesi frikik atılmadan Yalçın’ın baraj içinde rakibine dirseği kırmızı kart olmalıydı.

Fenerbahçe-K Erciyes
Çağatay Şahan

Müsabakayı oynatmak isteyi ve seyirci baskısından etkilenmeyişi olumlu. Ancak Magane’nin Emre’ye, Emre’nin de Yasin’e sakatlayıcı darbelerinden dolayı ikisine de kırmızı kart verilmeliydi. Penaltı kararı doğru da Gökhan Gönül’ün hakeme davranışı sarı değil kırmızı karttı.

Kayseri-Bursaspor
Tolga Özkalfa

İyi maç yönetti. Ele çarpmalarda devam, Şamil ve Yener’in kırmızı kart kararları doğru. 

Akhisar Belediye-Antalya
Mustafa İlker Çoşkun

Yardımcılarıyla birlikte iyi bir maç çıkardı. Hatası yoktu.

Yazarın Diğer Yazıları