Şarj sadece 1 noktada yapılabilir!

Şimdilerde hakemler, frikikte barajdaki oyuncuların ellerini kollarını nasıl tutmaları gerektiğini göstermekte. Bunların gereksiz olduğunu düşünüyorum. Bir profesyonel futbolcunun barajda elini kolunu nasıl tutacağını bilmesi gerekir. Hakemlerin bu izahlarını devamlı tekrarlamalarını anlamış değilim. Madem ki böyle bir eğitim var, hakemler sahada şarjın ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağı için de bir seminer vermeli! Çünkü futbolcuların büyük bir bölümü ve bazı hakemlerin şarjı yanlış değerlendirdiklerini görmekteyiz. Nizami şarj karşılıklı iki oyuncunun topla oynama mesafesinde hız almadan omuz omuza yapılmasıdır. Arkadan yapılanlar şarj değildir ve cezalandırılması gerekir. Son haftalarda arkadan yapılan hareketlerin şarj olarak nitelendirildiğini görmekteyiz. Arkadan şarja müsaade edilen tek yer zamana oynayan forvetin topu köşe gönderinde sakladığı andır. Öyle ki köşeye sıkışan topta rakip oyuncunun başka bir müdahale şansı yoktur. Kural “bunun dışındakiler cezalandırılır!” diyor. 

Erciyesspor-Trabzonspor
Hüseyin Göçek
Yardımcılarıyla başarılı bir müsabaka yönetti. Penaltı beklentilerinde devam kararları çok doğruydu.

Beşiktaş-Fenerbahçe
Halis Özkahya
Jones’a ikinci sarı karttan kırmızı verilmedi. Faul ve kartlarda standardı yakalayamadı. Alves’in, Almeida’yı boynundan çektiği pozisyonda penaltıydı. Dany’nin ayağıyla kaldırdığı topu kafayla kaleciye göndermesi kuralı delme niteliği taşıdığı için sarı kart ve endirekt vuruş doğruydu. Burada Tolga’nın topu eliyle tutup tutmaması önemli değildir.

Gaziantep-Gençlerbirliği
Volkan Bayarslan
Gaziantep aleyhine eli açık olan oyuncuya penaltı çalınmadı. Önemli bir gol pozisyonu açık ofsayttı, yardımcı atladı ve iyi ki gol olmadı. 

Galatasaray-Kasımpaşa
Cüneyt Çakır
Babel’in, Semih’e yaptığı faul verilmeyince devam eden pozisyonda penaltı gerçekleşti. Müsabakada verilmeyen faul ve kartlar ağırlıktaydı. 

Akhisar-Kayserispor
Barış Şimşek
Akhisar aleyhine verilen penaltı tartışılır. Onun dışında iyi bir müsabaka yönetti. 

Bursaspor-Elazığspor
Yunus Yıldırım
Elle oynamada penaltı kararı doğru. Serdar ve Cangele’nin hareketlerinin ikisi de kırmızı olmalıydı. 

Ç. Rizespor- T. Konyaspor
Bülent Yıldırım
6 puanlık müsabakayı rahat ve kolay yönetti. 

Antalyaspor-Sivasspor
Çağatay Şahan
Semih’in, Ziya’ya hareketi sarı değil, kırmızıydı. Semih’in iptal edilen golünde ofsayt kararı doğruydu. Sivas lehine verilen penaltı kararı doğruydu. 

Karabükspor-Eskişehirspor
Serkan Çınar
Genelde iyiydi yalnız Yiğit’in, Necati’ye hareketine frikik düdüğü çalmalıydı. 

Yazarın Diğer Yazıları