PKK/BDP ile AKP hükümeti müzakerelerinde PKK/BDP talepleri

AKP Hükümeti ile PKK arasında 2006’dan bu yana devam eden müzakereler neticesinde PKK/BDP’nin taleplerinin nihai şekli konusunda güçlü ipuçlarını BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Tara gazetesinde 28 Nisan 2014’de vermiş olduğu mülakatta ortaya koydu. 
Mülakattan önce PKK liderlerinden Sabri Öz’ün yapmış olduğu açıklamada (Aydınlık 28 Nisan 2014) PKK/BDP’nin Demir Çelik tarafından gündeme taşınan taleplere uygun bir politik yapılanmaya girişeceği anlaşılıyor. Sabri Öz’ün açıklamalarından çıkan sonuç, BDP’nin 8 Haziran’da yapılacak kongre ile adını Demokratik Bölgeler Partisi’ne dönüştüreceği ve bir Güneydoğu Anadolu partisine dönüşeceği. Sabri Öz’e göre Demokratik Bölgeler Partisi yerel demokrasiye öncülük edecek toplumun güçlenmesine ve örgütlenmesine eğilecek. Bunun Türkçeye tercümesi; Demokratik Bölgeler Partisi demokratik özerkliğin inşasına odaklanacak. Demokratik Bölgeler Partisi’nin gerçekleştirmeyi hedeflediği demokratik özerk Kürdistan’ın sahip olması hedeflenen özelliklerine bakıldığında aslında Türkiye’nin federal bir devlete dönüşmesinin hedeflendiği anlaşılmaktadır. 
Demir Çelik, Türkiye’nin sulak bölgeler etrafında 26 bölgeye bölünmesini önermektedir. Türkiye’nin, Seyhan, Ceyhan, Dicle, Fırat, Tuz Gölü, Van Gölü gibi bölgelere parçalanmasını öneren Demir Çelik, öte yandan Kürt Bölgeleri olarak nitelediği Dicle, Fırat ve Van bölgelerinin tek bir demokratik özerk Kürdistan adı altında birleşmesini önermektedir. Diğer bir ifade ile demokrasi için Türkiye parçalanmakta, Kürdistan birleşmektedir. 
Demir Çelik, bu bölgenin ve diğer bölgelerin ayrı bayrağı olmasını, ayrı parlamento, ayrı başkent, ayrı polisi, ayrı ekonomik sistemi, ayrı eğitim sistemi olması gerektiğini savunmaktadır. Çelik’e göre Türkçe bu bölgede yabancı dil gibi ancak orta öğretimde öğretilmelidir. Bütün bu taleplerin birleşme değil, kısa zamanda parçalanmayı tetikleyecek talepler olduğu ortadadır. Ne yazık ki, PKK/BDP, AKP Hükümetine 2006’dan bu yana adım adım taleplerini kabul ettirmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları