Sarı kartlar yanlış uygulanıyor

Hakemlermiz müsabakalarda her el kol ile rakibin tutulmasına genellikle sarı kat çıkartıyorlar. Her çelme takılıp rakip oyuncunun düşürülmesiyle (ki bunlarda sakatlanmada olabilir) oluşan faullerde sarı kartı kullanmıyorlar ve doğruyapıyorlar. Ancak el kol ile tutulmada oyuncular genelde düşmüyor ve sakatlanma da mevzubahis değil. Bu posizyonların hepsine sarı kart çıkarmaları kuralda yok. Sarı kart ancak önemli bir posizyonun kesilişinde, kasti çelmelerde ve tutmalarda verilir. Bu uygulama dışında hangi durumlarda sarı, hangisinde kırmızı kart çıkartılması oyuncuların davranışı ve futbolun çok iyi bilinmesiyle kartlar doğru çıkar.  Yoksa benzeri olaylarda benzeri bir pozisyon içinbir hakem sarı, diğeri kırmızı verirse, bu standartın yakalanmadığını gösterir. Aşağıdaki 4 maddeyi iyi değerlendiren hakem kartlarda başarılı olur: 1- Futbolcu top oynamak isteğinde mi? 2- Rakibi yasaklanan kurallarla mı durdurmak istiyor. 3- Rakibi dikkate almadan mı oynuyor? 4- Rakibini sakatlamaya mı çalışıyor? Bu kurallar değerlendirilirken taktir hakları değişik olmamalı. 

K. Karabük - T. Konya
Cüneyt Çakır

Karabük golünün firikiğinde yardıımcının hentbol değerlendirmesi yanlıştı. O top Karabük golü oldu. Konya lehine verilen penaltı ağırdı. Eneramo’nun önemli pozisyonu açık ofsayttı. Yardımcı atladı, neyse ki gol olmadı.

Eskişehirspor-Kayserispor
Abdullah Yılmaz

Eskişehir aleyhine verilen penaltı kararı doğru. Necati’nin Sereno tarafından düşürülmesi penaltıydı verilmedi. (Hakem düşenin düşüş şekline değil defansın ne yaptığına bakmalı). 

Erciyesspor-Gaziantepspor
Mete Kalkavan

Erciyes lehine verilmeyen bir penaltı vardı. 2. sarıdan kırmızı gören Erciyesli Diakhate daha önce ihraç edilmeliydi. 

Beşiktaş-Kasımpaşa
Kamil Abitoğlu

Genelde iyi yönetti. Ancak Donk’un Jones’a hareketi sarı kartlıktı faul bile çalınmadı. El kol ile itiraz eden Adem’e duyarsız kalındı.

Galatasaray-Gençlerbirliği
Halis Özkahya

Melo, iki kez kırmızı kart göreceği 90 dakikayı bir sarı kartla kapattı. Yekta’ya 2. sarıyı veremedi. FIFA kokartlı hakem olarak genç meslektaşlarına kötü örnek oldu. 

Bursaspor-Trabzonspor
Çağatay Şahan

Aykut’un Fernandao’yu arkadan itmesi kesinlikle penaltı olmalıydı. Elle oynamadan karşılıklı birer penaltı verilmedi.

Rizespor-Sivasspor
Volkan Bayarslan

Genelde iyiydi ancak Rize’nin beraberlik golünde ince bir ofsayt vardı. Yardımcı için zor bir karardı.

Akhisar-Fenerbahçe
Ali Palabıyık

Kadlec’in Niasse’yi arkadan itmesi penaltı olmalıydı. Merter’e verilen kart ters oldu.

Antalyaspor-Elazığspor
Hüseyin Göçek

Bilica’ya verilen 2. sarı kart ağır oldu. Çünkü bu hafta Beşiktaş’a karşı oynayamayacak.

Yazarın Diğer Yazıları