Müteahhit aşkı

Üretim düşüyor, KOBİ'ler bir bir kapanıyor, dev şirketler iflas ediyor.

Her gün binlerce kişi işsiz kalıyor ve artık umudunu bile yitirdiği için İş ve İşçi Bulma Kurumu'na bile gitmiyor.

Gitmemekte haklı çünkü oraya giderken boşuna yol parası verecek. Nasıl olsa bir iş çıkmayacağı için bari masraf yapmayayım diyor.

Türkiye genelinde işsizlik yüzde 14. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 27.

50-60 yıllık aile şirketlerinin konkordatoları artık haber bile olmuyor. Çünkü hangi biri haber olacak?

İşte tüm bunların yaşandığı ülkemizde Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Kamu bankaları, '1 Ocak itibarıyla sıfır konut faizlerinde 0,99 olan oranı tarihi düşük seviyeler olan 0,79'a indirelim' diye bir teklifle geldiler, hayırlı olsun" dedi.

Kamu bankaları bakana nedense KOBİ'lere ve üretim yapan şirketlere daha düşük faizle kredi verelim diye gelmiyorlar sadece akıllarına müteahhitten alınacak sıfır konutlar için verilecek kredi faizini düşürmek geliyor.

Kamu bankaları 1 Ocak tarihinden itibaren yeni konut alanlara verilecek kredinin faizini 0.79'a düşürüyor.

Bu bir operasyon ve bunun adı da müteahhit kurtarmaktır!

Bunun ötesi berisi yok!

Ekonomi yönetimi bir tane şirket kurtaralım demiyor ama sürekli müteahhitleri kurtarıyor.

Emlakçı bankalar

Bankalar konut kredisi vermeye zorlanıyor. Bankalar üzerinde akıl almaz baskı var.  Özel bir bankanın kredi tahsis biriminden bir yöneticinin bana söyledikleri gerçekten tüyler ürpertici.

"Artık konut kredilerinde gelen dosyayı öyle kılı kırk yararak incelemiyoruz. Ekstradan birkaç sigorta yapılmış ise onaylıyoruz. Mümkün olduğunca çok dosya onaylamamız için baskı var! "

O kredinin batıp batmaması hiç önemli değil sadece konut kredisi ver. Çünkü o bankanın BDDK kayıtlarında konut kredisi verdiği görülsün yeter.

Sonrasının hiç önemi yok.

Geçen sosyal medyada bir fotoğraf yayınlandı. Bir kamu bankasının İstanbul'daki bir şubesinin camında onlarca satılık daire ilanı var. İlk bakışta gören banka şubesi değil, emlakçı sanıyor. Bunlar kredisini ödeyemediği için bankaya geçen konutlar.

İnternetten konut satışlarının yapıldığı bir siteye girip "bankadan satılık" tuşuna tıklayınca ortaya çıkan rakamlar sizi de şaşırtacaktır.

Vakıfbank 3 bin 162, Ziraat Bankası 1314 satış ilanı ile ilk iki sırada yer alıyor.

Tüm bu elde patlayan kredilere rağmen kamu bankalarının yöneticileri Sayın Bakan'a gidiyor ve aldıkları kararı bildiriyorlar:

Faizleri 0.79'a indirelim!

Bu oran Türk ekonomisinin o en parlak dönemlerinde bile yoktu!

Tarihi bir dip seviyesi.

İstanbul'da sıfır bir dairenin fiyatı 500 bin liradan başlıyor. İşsizliğin patladığı, iflas ve konkordatoların seri olarak geldiği ve dahası alım gücünün hızla düştüğü bu ülkede faizleri 0.10'a düşürseniz ne yazar?

Türkiye'de insanlar ev alma derdinde değil. İş ve akşam evine bir parça ekmek götürme derdinde.

 

Yazarın Diğer Yazıları