Dünya Kupası hakemlere kötü örnek oldu

Brezilya’daki Dünya Kupası’nda dünyanın en iyi hakemlerini izledik ancak kötü yönetimler gördük. FIFA’nın hakemlere kart uygulamalarında tölaranslı davranın müdahalesi yanlıştı. Bu yüzden yanlış kartlar çıktı. Bunun en büyük örneğini Neymar’ın sakatlanıp sahayı terk ettiği pozisyona kırmızı kart verilecekken faul bile çalınmamasını gösterebiliriz. Bizim hakemler de Brezilya’daki yanlışlıkları takip etti ve kartlarda da çok hata yapıldı. Devamı gelirse hatalar sürer. Birezilya’daki 9.15 sprey uygulamasının ülkemizde başlaması doğru bir karar. Esasen Arjantin’de uzun süredir uygulanmaktaydı. Hakemler 9.15 atışlarında sık sık yapılan ihlallerden kurtuldu. Çünkü kale yakınındaki frikiklerde 1 santimin bile önemi ortada. Brezilya’daki gol çizgisi teknolojisi de yanlıştı. Çünkü turnuva boyunca sadece bir kez topun çizgiyi geçtiği tespit edildi. Bunun yerine 6 hakem uygulaması daha faydalı olur. Zaten UEFA’nın tavrı da bundan yana. Bu arada Futbol Federasyonu’na da maçları kötü zeminli sahalar yerine başka sahalarda oynatması için uyarıda bulunmak istiyorum.

Balıkesir-Akhisar
Kutluhan Bilgiç
Genelde faul hataları yapsa da geçerli rot aldı. Ancak itirazlara arkasını dönüp gitti. Yardımcılarının ofsayt hataları görüldü. 
Ç. Rize-Gençlerbirliği
Volkan Bayarslan
Müsabakanın genelinde iyi ancak 5. hakemin uyarısıyla Gençlerbilriği’nin nizami golünün iptali büyük hataydı. 
Eskişehir-Torku Konya
Abdulkadir Bitigen
Eskişehir’in ilk penaltı beklentisine devam, 2. golün yapıldığı penaltı kararı doğruydu. Ancak Torku Konya’nın sayılmayan golü hatalıydı. Bal gibi gol güme gitti.
Bursaspor-Galatasaray
Halis Özkahya
Takımların karşılıklı penaltı beklediği iki pozisyonda devam kararları doğru. Galatasaray’ın 2. golünde pozisyonu iyi takip eden yardımcısı başarılı bir yönetim sergiledi. Ancak bazı kararların standart verilmemesi dikkat çekti.
Başakşehir-Kasımpaşa
Cüneyt Çakır
Bu müsabakada konuşulacak tek posizyon olan Başakşehirli Rotman’ın rakibine yaptığı yaralayıcı harekete gösterdiği kırmızı doğruydu.
Mersin İY-Beşiktaş
Tolga Özkalfa
Hakem olarak o kötü zeminde futbol oynatması büyük hataydı. Enes’in Mustafa Pektemek’e yaptığı hareket penaltıydı. Kale arkası görevlisi hakeme yardımcı olmadı. Özkalfa Servet’in yaptığı her faul sonrası itirazına sessiz kaldı. 
Erciyes-Trabzonspor
Ali Palabıyık
Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Ancak karşılaşmanın 80. dakikasından sonra  oyunculara ikaz değil kart cezası vermeliydi. 
Sivasspor-Gaziantep
Murat Özcan
Deplasman takımının galip geldiği maçı çok iyi yönetti. Ev sahibine eyyam yapmadı ve başarılı bir maç yönetti.
Fenerbahçe-Karabük
M. İlker Coşkun
Faul kararları ve hentbol değerlendirmeleri tartışılır. Verdiği kartlar doğru. Ancak Erkan Kaş’ın Kuyt’a sert haraketi sarı değil mutlak kırmızı olmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları