Kartlar standart mı?

Bir maçın yönetim kalitesi, hakemin düzenli ve temiz bir oyun seyirini oluşturmasına bağlıdır. Kural, “oyun sırasında gerektiğince şahsi cezalar verilir” der... Ancak tespitlerimizde şahsi cezalar ya verilmiyor ya da zamanında ifade edilemiyor. Bu davranış müsabaka yönetiminde problemlere neden oluyor. Bir maçın başında (örneğin ilk 15 dakika) ihtar kartını çıkartan hakem, sertliklere mani olmaya adım atar. Kaldı ki ülkemizde futbolun sert oynandığı düşüncesi hakimdir. Şahsi cezalarda aynı olaylara farklı kararlar verilmesi futbolcuları huzursuz eder. Onun için standart önemlidir. Maç sonunda hakemin tüm şahsi cezalarda haklı görülmesi başarısını işaret eder. Standart kartlar çıkmamış ve aynı olaya bir hakem faul, bir hakem sarı, bir başkası da kırmızı kart veriyorsa oynayan ve seyreden için bir karmaşa oluşur. Bu nedenle müspet yönetim, mantıklı ve doğru şahsi cezalarda zamanlama doğru ise başarı kaçınılmaz olur.

Gençlerbirliği-Bursaspor
Yunus Yıldırım
Tecrübeli hakem için zor bir müsabaka değildi. Genelde iyiydi ve karşılıklı penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu.
Karabükspor-Başakşehir 
Bülent Yıldırım
Traore-Sedat mücadelesinde ayağa basmayı atlamasının dışında hatası yoktu.
Kasımpaşa-Mersin İY
Mete Kalkavan
Serkan’ın Adem’i düşürmesindeki penaltı kararı doğru. Ancak penaltıyı kurtaran Nihat’ın çizgiyi mübağlâlı terk etmesi nedeniyle penaltı tekrar edilmeliydi. Adem’in 2. düşürülüşü de penaltıydı. 
Galatasaray-Eskişehirspor
Barış Şimşek
Eskişehir’in önemli bir akını yanlış ofsaytla kesildi. G.Saray’ın golü ofsayttı, iptal kararı doğru.
Torku Konya-Balıkesirspor
Hakan Ceylan
Yardımcı hakem, Balıkesir’in iptal edilen golünde topun auttan çevrildiğini iyi gördü. Ceylan da genelde iyiydi.
Beşiktaş-Çaykur Rizespor
Hüseyin Göçek
Gökhan Töre penaltı beklediği birinci pozisyon öncesi rakibin formasından çekti ve iki oyuncu ayaklarıyla topa uzandı. İkisinin de niyeti topla oynamaktı, devam kararı doğru. Giray şut atılırken arkasını dönüyor, kolları açık değil, top omuza çarptı, penaltı yok. Yalnız Mustafa Pektemek’e ceza alınına yaklaşırken arkadan yapılan müdahale sarı kartlıktı.  
Gaziantepspor-Erciyesspor
Özkan Çeliker
Mangane’nin Muhammet’e ceza alanındaki hareketi G.Antep lehine penaltı olmalıydı.
Trabzon-Fenerbahçe
Fırat Aydınus
Vermediği iki sarı karta rağmen diğer kartları doğru. Maçı 90 dakika kontrolünde tuttu. Halilhodzic’in yan hakemin yanına kadar gelip itirazına, haklı çıkışı artısıydı. 
Akhisar Belediye-Sivasspor 
Özgür Yankaya
Akhisarlı Ntibazonkiza topa hamle yaptı ve vurdu. Sivaslı Cicinho onun önüne ayağını uzatınca düştüler. Akhisarlı futbolcu  kasıtlı değil ve topa vuruyor. Hakem “penaltı” dedi ancak yardımcısının uyarısıyla (Oyun tekrar başlayıncaya kadar hakem kararından dönebilir kuralına sığındı) kararından döndü ama hoş olmadı.

Yazarın Diğer Yazıları