Futbolda eller ve kollar

İsminden anlaşılacağı gibi, futbol öncelikle ayakla oynanacak bir oyundur. Fakat ne yazık ki daima ve sıkça olarak eller ve kollar ile de oynanıyor. Bir müsabakayı daha çok ikili mücaddeleler çözmektedir. Tutmaları, sarılmaları, el ve kol ile itmeleri sahada sık sık görüyoruz. Bazen bunlar ustaca yapılıyor. Hakemler bunları farkedemiyor. Bazen de bu hareketleri  hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. Top süren rakip oyuncuya hafif müdahaleler hemen hiç farkedilmiyor. Bu harekete maruz kalan oyuncunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor ve devamında topla oynayamıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görülüyor ise de ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Yorumcular da bu hareketlere ceza alanında olduğu zaman penaltı için yeterli değil damgasını yapıştıyor.
FİFA golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, golleri önleyici yorumlar daima öne çıkıyor. Bu ihlali yapanları tespit etmek de zor değil. Rakibine nazaran topla oynamak için yeterince müsait olmayan futbolcular bu ihlali genelde yapanlardır. Bir önemli husus da hakemler oynamak isteyeni oynatmalı. Oynamaktan ziyade rakibi oynatmayanlara müsaade edilmemeli ki fauller mükafatlandırılmasın. Hakem sahada doğru yerde bulunursa, bu ihlaller cezasız kalmaz. Ülke futbolu için de bu yönetim tarzları gerekmektedir. Ülkemizde bir başka futbol oynanıyor sözlerini söyletmemeliyiz.  
Karabük-Akhisar
Deniz Ateş Bitnel
Karabük lehine verdiği penaltı kararı doğru. Ancak bariz gol şansı nedeniyle Ahmet Cebe’ye kırmızı kartı geç çıkardı. Karar penaltı kararıyla birlikte çıkmalıydı. Çok bekleyince, etki altında kaldı havası yarattı.
Kasımpaşa-Torku Konya
İlker Coşkun
Torje’nin ceza alanında omuzdan çekilişini asistan hakem görebilirdi. Hakem kartları doğru çıkardı ve genelde başarılıydı.
Fenerbahçe Gençlerbirliği
Özgür Yankaya
Verilen penaltılardan birincisinde Alper penaltıyı aldı. Verilse de verilmese de çok hatalı bir karar olmazdı. Özgür Yankaya, taktir hakkını penaltıdan yana kullandı. İkinci penaltıda ise Ahmet’in Emenike’ye çelmesi net bir penaltıydı. Mervan’ın, Kadlec’in dizine bastığı pozisyonda kırmızı kart çıkarmalıydı. Penaltı vuruşlarında bütün oyuncular ceza alanına giriyor. Hakemler artık kuralı uygulamalı.
Sivas-Rize
Fırat Aydınus
Sivas’ın iptal edilen golünde, yardımcı hakem zor ofsaytı iyi yorumladı, Cicinho’ya kırmızı kart kesin doğru bir karardı. Önemli bir avantajı kesmesi dışında iyi bir yönetim gösterdi.
Mersin-Eskişehir
Ali Palabıyık
Ömer’e ceza alanı içinde arkadan müdahelede penaltı kararı doğru. Murat Ceylan’ın bariz gol şansını engellediği için çıkan kırmızı kart da doğruydu.
Trabzon - Gaziantep
Cüneyt Çakır
8 golün atıldığı müsabakada gayet iyi bir yönetim gösterdi. Sakatlıklarda sahaya hemen sedye getirtip tedavileri sahada yaptırmayışı, oyunun akıcılığını kesmemesi açısından örnek bir hareketti. Bunu bütün hakemler uygulamalı. Zaten bu kuralın emri.
Başakşehir-Galatasaray
Tolga Özkalfa
Hava şartları, zeminin bilhassa ikinci yarı yer yer sularla kaplı olması hakemin işini zorlaştırdı. Ancak buna rağmen iyi bir müsabaka yönetti.
Erciyes Beşiktaş
İlker Meral
Kornerleri aut veren, ters faul düdükleri çalan ve karşılıklı iki penaltıyı görmezden gelen İlker Meral, iyi bir yönetim gösteremedi. İbriciç’e aynı anda iki kez sarı kart göstermesi notunu düşürdü. Bir hakem sırtı dönük oyuncuya kart göstermemeli. Ayrıca bence İbriciç’e önce sert hareketinden, sonra da topu vermeyişinden dolayı sarı kart gösterip oyundan atmalıydı. Gökhan Töre’ye harhalde kötü bir söz söylediği için kırmızı direk kırmızı kartı gösterdi. Ancak bu kart, rakip antrenörün uyarısı ile olmamalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları